“Sanayici olmayana GES için arazi verilmemeli”

“Sanayici olmayana GES için arazi verilmemeli”
Diyarbakır İş Konseyi, son dönemlerde Türk Telekom ve DEDAŞ gibi kurumlara Karacadağ’da Güneş Enerji Santrali ( GES ) kurmak için arazi verildiği haberi üzerine açıklama yaptı.

TİGRİS HABER - Diyarbakır İş Konseyi, son dönemlerde Türk Telekom ve DEDAŞ gibi kurumlara Karacadağ’da Güneş Enerji Santrali ( GES ) kurmak için arazi verildiği haberi üzerine açıklama yaptı. İş konseyi açıklamasında, sanayici olamaya GES için arazi verilmemesi gerektiği belirtildi.

Diyarbakır İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“2024’ten sonra yürürlüğe girecek Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile Yeşil Enerji üretmeyen firmalarımızın ihracatta önlerine engel olarak çıkacaktır. Kentimizin toprak büyüklüğü bakımından ülkenin 11’inci ili olmasına rağmen OSB büyüklüğünde maalesef 25’inci sıradadır. Ayrıca arazilerimizin neredeyse % 65’i sulanabilir tarım arazisidir. Buda zaman içinde sanayi yatırımlarının ilimize gelmesi ve gelen sanayi yatırımlarının aynı zamanda harcadıkları enerji kadar Yeşil Enerji üretme zorunda olmaları mevcut arsalarımızın çok dikkatli bir şekilde kullanmamız gerçeğini önümüze koymaktadır.”

Diyarbakır İhracatına Tehdit

“Kentimizde hiçbir üretimi olmayan Türk Telekom ve DEDAŞ gibi kuruluşlara GES için arsa tahsisinin yapılması imalat ve ihracatçılarımıza büyük bir zarar verecektir.” Denilen açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı;

“Bunlara verilecek her arsamız yeni bir sanayicinin gelmesini ve sanayicilerimizin ihracat yapmasını engelleyecektir. Yıllar boyu yatırım çekme konusunda sorun yaşayan ilimiz gerek yeni OSB alanları gerekse de bunlara Yeşil Enerji sağlamak için kurulması gereken GES endüstri alanları ile önemli bir avantaj yakalama potansiyeli barındırırken bunun harcanmasına izin vermemeliyiz.

Kent olarak hedefimiz 2030 yılında kent nüfusunun % 5’inin Yeşil Enerji ihtiyacı giderilmiş OSB’lerde istihdam edilmesidir. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya ve sorumluluk almaya davet ediyoruz.”(Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum