Sanayici pozitif ayrımcılık istiyor

Sanayici pozitif ayrımcılık istiyor
Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Nurullah Edemen, bölgeye pozitif ayırımcılık yapılmadığı müddetçe sanayinin gelişmeyeceğini söyledi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - DİSİAD Başkanı Nurullah Edemen, pandemiden sonra oluşan ekonomik kriz ile ilgili Tigris Haber’e konuştu. Enflasyonun yükselmesi ile girdi fiyatlarının arttığını belirten Edemen, “Özellikle sanayi kısmında, girdilerin yüksek olmasından dolayı satış anlamında çok ciddi bir düşüş var. Yüzde 30 civarında düşüş var” dedi.

‘Bankalar kredide sıkıntı çıkarıyor’

Hükümetin ortaya koyduğu ekonomi politikalarının sahaya doğru yansımadığına dikkat çeken Edemen, “Hükümet faizi artırmadığını söylüyor, ama bankalardan düşük faizli bir girdi yok. Kamu bankaları düşük faizle kredi kullandırdığını beyan ediyor, ama kaynak yok diyor. Özel bankalara gittiğinizde kamu bankasının veya merkez bankasının faiz oranı bizi çok bağlamıyor, bizim faiz oranlarımız bunlardır deyip yüksek faiz uyguluyor. Bölgeye herhangi bir pozitif ayrımcılık yok. Yatırım Teşviki ile alakalı bir pozitif ayrımcılık var ama yüksek faizlerden dolayı bunu da yatırıma dönüştüremiyoruz. Sanayici talebini karşılayamıyor” dedi.

‘Bankalar kaynak yok diyor’

Kamu bankaları 8-10 bin liranın üstünde kredi talep eden sanayicilere “kaynak yok” diyerek kredi kullandırmadığını belirten Edemen, şunları söyledi: “Bankalar diyor ki o gün Türkiye’de ne kadar tahsilât yapabilirsek o gün o kadar kredi kullandırabiliyoruz. Bu öz kaynak ile ilgili sıkıntıya işaret ediyor. Merkezi hükümetin ekonomi politikalarının sahaya doğru yansımadığını görüyoruz.” Edemen, bölgede sanayinin canlanması için, bölgenin demir ve deniz yollarını uzaklığı göz önünde bulundurularak, pozitif ayrımcılık sağlayan düzenlemelerin yapılmasını istedi. Dövizin stabil ve faiz oranlarının net olması gerektiğine işaret eden Edemen, “Pozitif ayrımcılıkla bölgenin desteklenmesi lazım. Aksi halde, yatırımların canlanmasını öngörmüyorum.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.