Sancar Derik’te konuştu: Kaza değil, cinayet

Sancar Derik’te konuştu: Kaza değil, cinayet
Derik’te meydana gelen facianın sıradan bir kaza olmadığını dile getiren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bu basit bir kaza değildir. Bu tipik bir Kırmızı Pazartesi vakasıdır. Göz göre göre gelmiş bir cinayettir” dedi.

TİGRİS HABER - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Mardin’in Derik ilçesinde 20 Ağustos’ta meydana gelen kazada yaşamını yitiren 21 kişinin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Sancar’a, görevden alınan ve yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, Parti Sözcü Ebru Günay, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Kemal Peköz, Hasan Özgüneş, Mardin ve Şırnak il ve ilçe örgütü yöneticileri eşlik etti.
Taziyelerin ardından Sancar, kazanın yaşandığı olay yerinde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından heyet açıklama yaptı.
Büyük bir felaket yaşadık
İlk olarak konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Bugün hepimizin yüreğinde bir ateş yanıyor. Büyük bir felaketi yaşadık. Bu felaketin müsebbipleri var, bunlar zaman içinde açıklanacak. Bizler de bununla ilgili her türlü çalışmayı yürütmüş olacağız. Bugün sadece Derik halkının yüreği yanmıyor, bütün Kürt ve Kürdistan halkının yüreğinde acı var. Hepimiz bu acıyı bugün yüreğimizde taşıyoruz ama sonuç olarak sabırdan başka söyleyecek bir şeyimiz yok. Bugün bu felakete neden olan kamyonlara baktığımızda, hepsi eski kamyonlardan TIR’a dönüştürülmüş. Bugün maalesef bugüne kadar ne muayene konusunda ne de başka hiçbir şey yapılmamış. Böylesi başıboş bir ülkede felaketlerin yaşanması kadar doğal bir şey yok. Bu olaya müsebbip olanların mutlaka ortaya çıkartılması için gerekli çalışmalar yapılacak. Halkımızın başı sağ olsun. Derik halkının başı sağ olsun. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyor, hastanelerde yatan yaralılarımız var onlara da acil şifalar diliyoruz” dedi.
Sancar: kaza değil
HDP Eş Genel Başkanı Sancar, 20 Ağustos’ta iki ayrı felaketin yaşandığını ifade ederek, “Önce Antep’teki kazada çok sayıda insanımızın hayatını kaybettiğini öğrendik. Vefat sayısı 16 olarak açıklandı. Aradan çok geçmeden Derik’te, bulunduğumuz yerde çok daha büyük bir felaketle karşı karşıya kaldık. Derik’teki felaketin özel yanları olduğunu baştan belirteyim. Ondan önce Antep’te ve burada hayatını kaybeden bütün insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sabır temenni ediyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Burada yaşadığımız felaketi basit bir kaza olarak geçiştirmek mümkün değildir. Olayın bir yanında ihmaller zinciri yer alıyor. İhmaller zincirinin başında da şehir merkezinden ağır tonajlı ve tehlikeli yük taşıyan araçların geçişine izin verilmesi bulunuyor. Ağır tonajlı ve tehlikeli yük taşıyan araçlar şehrin içinden geçiyor. Bunun hiçbir şekilde mümkün olmaması lazım, buna izin verilmemesi lazım” diye konuştu.
21 canımızı yitirdik
Sancar şöyle devam etti, “İşte bütün bunların toplamı bu olaya basit bir kaza dememizi engelliyor. Bu basit bir kaza değildir. Bu tipik bir Kırmızı Pazartesi vakasıdır. Göz göre göre gelmiş bir cinayettir. Bütün bu tedbirlerin tamamı değil bir kısmı bile alınsaydı bugün Derik’te 21 canımızı yitirmiş olmayacaktık. Evet denetimsizlik, her türlü karı güvence altına almak ve yüksek karları garanti etmek için uygulanan politikalar ve Kürt şehirlerinde halkın yaşamını da güvenliğini de hiçe sayan bütün bu yanlışlar veya zihniyet sonuçları ortada. Böyle baktığınızda aslında sorumluluğun kaynağı iki araçta, sonradan olaya karışmak üzereyken duran üçüncü aracı da bir kenara bırakalım, olayın sebebi basitçe iki kamyon iki tır değildir. Bir zihniyettir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.