Sancar: Mahsa’yı da, Nagihan'ı da katleden zihniyet aynı

Sancar: Mahsa’yı da, Nagihan'ı da katleden zihniyet aynı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Jîna Mahsa’yı katleden zihniyetle Nagihan Akarsel’i katleden zihniyet aynı. Kadınlardan kadın mücadelesinden korkuyorlar ama bu korku onların sonunu getirmeye engel olamayacaktır” dedi.

TİGRİS HABER - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, Kars’ta halkla buluştu. Havaalanında davul zurna ile karşılanan Sancar, ardından parti otobüsüne geçerek yol boyunca halkı selamladı. HDP il binası önünde binlerce kişinin sloganlarıyla karşılanan Sancar, Karslılara coşkulu karşılamalarından dolayı teşekkür etti.

‘İktidar halkın emeğini ve ekmeğini gasp ediyor’

Kars’ın, kadim, halkların ve inançların kültürlerin bahçesi olduğunu hatırlatan Sancar, “Kars, bütün farklılıkların bir arada barış içinde yaşamak kültürünün en güzel örneklerini veren şehirlerimizdendir. İşte bu özellikleriyle Kars HDP fikriyatının da kök verdiği, boy verdiği topraklardandır. HDP bu kültürle sizlerin bu birlikte yaşam anlayışı ve onurlu mücadelesi ile doğmuştur, büyümektedir. Kars’ın sorunlarını biliyoruz, ülkenin sorunları gibi burada da halkımız çok çeşitli sıkıntılarla, yokluklarla, yoksulluklarla baş başa bırakılmıştır. Karşımızda gaspçı bir iktidar var. Halkın emeğini ve ekmeğini gasp ediyor. Halkın özgürlüklerini ve halkların iradesini gasp ediyor. Bir avuç yandaşa ve zengine halkın emeğinden çalarak servet aktarıyor. Hayvancılık konusunda Ortadoğu'nun en büyük merkezlerinden biri olabilecek bu şehir, bugün hayvancılığı bitmekle karşı karşıya olduğu bir yer haline gelmiştir. Neden? Neden bu sömürü, talan, yandaş, saray düzendir. Halkı açlığa, işsizliğe mahkum ederken saraylarda ve bir avuç sermaye merkezlerinde halkın kaynakları toplanıyor. Bu düzen böyle devam etmez. Bu düzen değişecek mutlaka değişecek bizimle değişecek sizinle değişecek” dedi.

'Despot rejimler kadın mücadelesinden korkuyor'

Barışı kurmak için sizlere karşı sorumluyuz bizim mecburiyetimiz de sorumluluğumuz da bu ülkeyedir. Bu ülkenin emekçilerinedir, bu ülkenin halklarınadır, bütün inanç gruplarınadır, gençlerine ve kadınlaradır. En zalim iktidarların en büyük korkusu kadın mücadelesidir. Bunu biliyorsunuz. Bunu her gün yeni örneklerle yaşıyoruz, Diktatörler despotlar tekçi ve erkek zihniyetine sahip olan yönetimler kadın mücadelesinden çok korkuyorlar. İşte İran'da yaşanan son örnek. Jîna Mahsa’yı hunharca katlettiler. Bu zihniyet karşısında büyük bir kadın direnişi ve halk mücadelesi buldu. Bu rejimleri, bu erkek egemen despot yönetimleri kadın mücadelesi korkuyorlar. Haklılar korkmakta çünkü kadınlar ayağa kalktığı zaman önlerinde hiç bir zorba duramaz. HDP kadın partisidir. HDP’nin önünde duramayacaklar, duramayacaklarını ortaya koyacağız.

'Katleden zihniyet aynı'

Bir başka kadın cinayeti. Süleymaniye'de Nagihan Akarsel bir akademisyen, bir yazar, araştırmaca ve kadın hareketi öncülerinden. Süleymaniye'de bir suikastla katledildi. Jîna Mahsa’yı katleden zihniyetle Nagihan Akarsel’i katleden zihniyet aynı. Kadınlardan kadın mücadelesinden korkuyorlar ama bu korku onların sonunu getirmeye engel olamayacaktır. Bir de gençlerden korkuyorlar.

'Gençleri işsizliğe mahkûm ettiler'

Gençlerden korkmakta haklılar. Gençleri işsizliğe, umutsuzluğa, geleceksizliğe mahkûm eden bir rejim ve iktidarla karşı karşıyayız. Kars’a bakın gençlerin büyük bir kısmı göç ediyor. Neden? İş yok, hizmet yok yok. O zaman başka şehirlere hatta başka ülkelerde gelecek arıyorlar. Ama biz bunu durduracağız. Gençler kendi hayatlarını bugünü ve geleceği ellerine alacaklar, onlar bu ülkeye demokrasiyi de barışı da özgürlüğü de emekten yana hakça bir düzeni de gençler öncülük yaparak kuracaklar. HDP gençlerin partisidir aynı zamanda.

'Barış vazgeçemeyeceğimiz bir hedeftir'

Her gün inanç istismarı halklar arasına nefret sokan politikalar. Bu ülkeyi ayrıştırarak bu rejim devam edebileceğini düşünüyor ama yanılıyor. Bizler nefreti bu ülkeden söküp çıkaracağız. Bu topluma kini düşmanlığı yok edecek politikalar anlayış ve irade bizlerdedir. Halkların özgür, inançların eşit olacağı bir ülke kuracağız. Gücümüz var, inancımız var irademiz var. Barış asla vazgeçmeyeceğimiz bir hedeftir. Kürt sorununa demokratik çözümün tek yolu vardır müzakere diyalog ve demokratik siyaset. İşte bu zemini hazırlamak ve bu yolu açmak için HDP olarak her türlü bedeli göze alıyoruz ve mücadeleyi kesintisiz sürdürüyoruz., Savaş politikalarına son vereceğiz. Bu ülkenin bugününü ve geleceğini ipotek altına alan savaş politikalarını hep birlikte durduracağız. Ülke içinde savaş bölgede savaş düşmanlık düşmanlaştırma politikaları bütün halklara zarar veriyor. En çok da emekçilere, gençlere, yoksullara zarar veriyor. Çünkü her askeri araç, her mermi yoksullardan, emekçilerden, gençlerden çalınmış paradır, gelecektir. O nedenle savaşlara karşı dimdik ayakta duracağız. Savaşlara karşı en geniş birlikteliği kuracağız. Tek yok barıştır. Çözüm için tek yol demokratik siyasettir. Tek yol müzakere ve diyalogdur. Biz bunu bu ülkeye mutlaka getirme sözü veriyoruz.

'Çözümü daha kuvvetli bir şekilde ortaya koyacağız'

Bütün diğer muhalefet partilerine da çağrı yapıyoruz. Kürt sorunuyla ilgili sözler söylüyorlar iyi güzel. Bazen daha da fazlasını söylüyorlar ama daha somut planlara ihtiyaç var. Bu ülkenin daha somut barış ve çözüm programına ihtiyacı var. Bu ihtiyacı gidermeden halka güzel sözlere söyleyerek ya da tabutlarla klişelerle bu sorun çözülmez. Bu sorun çözülmedikçe de bu ülkede demokrasiyi de adaleti de özgürlüğü de kuramayız. O nedenle çözüm ve barış özgürlük demokrasi ve adalete eşitliğe giden yolun temelidir. Bunun da hep birlikte başaracağız. İnanın bizler güçlerimizi birleştirdikçe çözümü daha da kuvvetli bir şekilde ortaya koyacağız. Çözüm biziz. Çözüm kurduğumuz ittifak, bunu daha da büyüyecek demokrasi bloğudur. Bunu büyüttükçe ne bugünkü rejime ne de eski rejimi yeniden canlandırmak isteyenler mahkum olmayacaktır. Başka yol mümkün. O yol bizleriz. O yol; HDP, o yol Emek Özgürlük İttifakı ve halkların, yoksulların, kadınların, emekçilerin, emeğidir. Başaracağız inanın arkadaşlarım mutlaka başaracağız mutlaka kazanacağız. Siz de bu güç bu irade ve kararlılık oldukça bize düşen bunun hakkını vermektir. Sözümüz var; ülkeye demokrasiyi de barışı da emek ve özgürlük düzenini de mutlaka getireceğiz. Hep birlikte kazanacağız.” (Kaynak: MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.