Şanlıurfa’da hayvancılık can çekişiyor

Şanlıurfa’da hayvancılık can çekişiyor
Şanlıurfa'da yıllardır hayvancılıkla uğraşan Kirvan Mahallesi halkı, hayvancılıkta artan girdi maliyetleri yüzünden geçim sıkıntısı çekmeye başladı. Geçim derdinin göçe zorladığı mahallede 60 hanelik yerleşimden geriye 20 ev kaldı.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Karacadağ (Çiyayê Reş) bölgesinde yer alan Sapan (Kirvan) Mahallesi halkı, hayvancılıkta artan girdi maliyetleri nedeniyle temel geçim kaynakları olan hayvancılığı yapamaz hale geldi. Yıllardır hayvancılık yapılan mahallede, yaşanan göçten kaynaklı 60 haneden geriye 20 ev kaldı.

 Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Fedli Güler, geçen yıl kuzuları ile birlikte çiftini 4 bin liraya aldığı koyunun fiyatının bu yıl 2 bin 600 liraya kadar düştüğünü söyledi.

“4 yıl önce durumumuz bundan iyiydi”

 Gelinen noktada hayvancılık yapmaya gücünün yetmediğini belirten Güler, yaşadıkları sorunları şöyle dile getirdi: “50 bin lira zarar ettim. Bu yıl inek aldım ama bunu da artık beslemeye gücüm yetmiyor. Arpa, buğday ve saman fiyatları uçtu. Sadece ben değil köylülerin hepsi aynı şekilde. Hayvanlar iyi beslenmediği içinde satamıyoruz. Satsak bile yarı fiyatına satıyoruz 10 tane hayvanım var. 15 bin lira masraf yapmışım, şimdi satsam tanesini bin 500 liraya ancak satarım. Yarı fiyatına satsam 15 bin lira etmez. 4 yıl önce durumumuz bundan iyiydi. Hayvanlar o zamanda ucuzdu ama arpa, saman da ucuzdu, yetiştirebiliyorduk. Eskiden bir kamyon samanı 5 bin liraya alırken şimdi 10–15 bin lira olmuş.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.