Savaşlarda emperyalistler kazanıyor, haklar kaybediyor

Savaşlarda emperyalistler kazanıyor, haklar kaybediyor
1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla açıklama yapan Amed Emek ve Demokrasi Platformu, savaşları emperyalist odakların çıkardığını ve sonucunda halkların kaybettiğini belirtti.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Koşuyolu Parkı insan Hakları Anıtı önünde yapılan açıklamayı, Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü ve Maden Mühendisleri Odası Başkanı Doğan Hatun okudu.

1 Eylül Dünya Barış Günü’nün tarihsel araka planına değinilen açıklamada, “İnsanlık tarihinin en büyük yıkımlarından biri olan 2. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olan 1 Eylül 1939’un 81. Yılında, aynı acılar bir daha yaşanmasın diye, savaşlar dursun diye, silahlar sussun diye bir kez daha Dünya Barış Gününü kutluyoruz” denildi.

Savaşın kazananı emperyalistler kaybedeni haklar

Savaşların kaynağının emperyalist-kapitalist sistem olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Yaşanan onca yıkım ve vahşete rağmen, dünya üzerindeki savaş, çatışma ve şiddet bir türlü son bulmuyor. Sınırsız bir sömürü arzusuyla işleyen küresel kapitalist düzen, dünya halklarını birbirine kırdırmaya, kan dökmeye, çatışmaları kışkırtmaya devam ediyor. Başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde emperyalist güçlerin körüklediği savaşlar ve iç çatışmalar yaşanıyor. Yaşanan çatışmalar, patlayan bombalar nedeniyle her gün yüzlerce insan ölüyor, binlercesi yaralanıyor. Milyonlarca insan yaşadıkları topraklardan göç etmek zorunda kalıyor. Başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere çatışmalar nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalanlar, gittikleri her yerde dışlanma ve ötekileştirilmeye karşı yeni bir savaşın içine giriyor. Dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan savaşın yarattığı şiddet ve düşmanlık, dünyanın her yerini savaş alanı, dünyada yaşayan herkesi savaşın hedefi haline getiriyor. Sonucu ne olursa olsun kazananı daima emperyalist odaklar, kaybedeni ise yoksul bölge halkları olan bu savaşlardan artık bıktık ve yorulduk. Barışa ve kardeşliğe olan özlemimiz ve ihtiyacımız her geçen gün katlanarak büyüyor” ifadelerine yer verildi.

‘Sermaye ve rant için yaşama dair ne varsa ortadan kaldırılıyor’

Türkiye’de Barış anneleri ve cumartesi annelerinin kayıp çocuklarını aramaya devam ettiğine vurgu yapılarak, “Yitip giden hayatların yanı sıra doğa tahribatının dünyanın geleceğini tehdit eder düzeye ulaşmasının son kanıtı olan korona pandemisine, daha birkaç gün önce Giresun’da yaşanan sel felaketi gibi açık göstergelere rağmen doğa talanı, HES’ler, canlıların yaşam alanlarının ortadan kaldırılması, sera gazlarının kullanımı vb. devam ediyor. Sermaye ve rant için yaşama dair ne varsa ortadan kaldırılması zerre kadar umurlarında değil! Kürt Sorunu’nda çatışma ve şiddet politikalarına dayalı yaklaşım, Suriye, Irak, Libya’da gerçekleştirilen sınır dışı operasyonlar ve son olarak Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimler ülkemizin sürekli bir çatışma ve savaş tehdidi altında olmasına neden olmaktadır” denildi.

‘Vekalet savaşlarına bir an önce son verilmeli’

Küresel Barış Endeksine göre 2020 yılında Türkiye’nin 163 ülke arasında 150. sırada yer aldığına işaret edilen açıklamada, “Bizden daha altta yer alan ülkelerin tamamının ülke topraklarında savaş yaşanan ülkelerden oluşması, ülkemizin durumunun vahametini göstermektedir. Dünya da yürütülen vekalet savaşlarına bir an önce son verilmesi gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.

‘Barışın ve kardeşliğin egemen olduğu bir Türkiye ve Dünya istiyoruz’

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Bu ülkenin işçilerin, kamu emekçileri, hekimleri, mühendisleri, mimarları, şehir plancıları olarak bizler, komşularıyla barış ve dostluk içinde yaşayan bir ülke istiyoruz. Sınırları içinde yaşayan farklı inançların, kültürlerin, kimliklerin barış içinde kardeşçe yaşayabildiği bir ülke istiyoruz. Hayatın her alanında artık savaş ve karşıtlaştıran dilden vazgeçilmesini istiyoruz. Barışın ve kardeşliğin egemen olduğu bir Türkiye ve Dünya istiyoruz. Bedeli ne olursa olsun, dün olduğu gibi bundan sonra da barıştan yana tavır almaya, barış mücadelesinin sesi olmaya devam edeceğiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.