Sayar’dan ciğer açıklaması

Sayar’dan ciğer açıklaması
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, “Diyarbakır ve Şanlıurfa’da yapılan ciğer kebabının damaklarda bıraktığı tatlar farklıdır.

Diyarbakır Ciğer Kebabı ve Şanlıurfa Ciğer Kebabı’nın ayrı ayrı coğrafi işaret tescili almaları iki ilimizin tanıtımına katkı sağlar” dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın ‘Ciğerin ana vatanı Urfadır. Ciğerin patentini alacağız”  sözlerine ilişkin açıklama yaptı.

Diyarbakır ciğeri ile Şanlıurfa ciğeri arasında farklar olduğunu belirten Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Ahmet Sayar, “2014 yılında yapılan Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünler haritalama çalışmasına göre ülkemizde 2500'ün üzerinde potansiyel ürün bulunmasına rağmen şu anda ülkemizde sadece 209 tane ürün coğrafi işaret tescili almıştır. İlimizde Diyarbakır Karpuzu ve Örgü Peyniri olmak üzere iki adet tescilli ürün bulunmaktadır. Diyarbakır Kadayıfı ve Karacadağ Pirinci için ise başvuru yapılmıştır. Önemli bir potansiyele sahip olan ilimizin coğrafi işaretli ürün sayısını artırmak amacıyla 2017 yılı başından bu yana ilimizdeki kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışmalarımızı başlattık. Bu kapsamda bir dizi seminer ve eğitim çalışması gerçekleştirildi. 2017 yılı sonuna kadar ilimizden aralarında Diyarbakır Ciğer Kebabının da bulunduğu, Lice domatesi, Meftune, Sütlü Nuriye tatlısı, Bazalt taşı, Diyarbakır İpek'i, İpek Puşi, Hasır Bileziği olmak üzere 8 ürün için Türk Marka ve Patent Kurumu’na başvurmak üzere çalışma yürütüyoruz. İlgili ürünlerin dosyaları tamamlanmak üzere.

İkisi arasında fark var

Bilindiği üzere Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Belirgin niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından bu coğrafi alan ile özdeşleşen, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri belirlenmiş coğrafi alanın sınırları içinde yapılan ürünler coğrafi işaret alabilmektedir. Diyarbakır’da olduğu gibi Şanlıurfa’da da ciğer kebabı önemli yöresel tatlardan biridir. Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki ciğer kebaplarının hazırlanış, yapılış ve servis metotları birbirinden farklıdır. Birbirinden farklı kendine has üretim yöntemleri bulunmaktadır. Her iki ilimizdeki ciğer kebaplarının damaklarda bıraktığı tatlar da bu nedenle farklıdır. Diyarbakır Ciğer Kebabı ve Şanlıurfa Ciğer Kebabı’nın ayrı ayrı coğrafi işaret tescili almaları iki ilimizin tanıtımına katkı sağlamış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Tescil edilen yapılışıdır

Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın konuyla ilgili açıklamalarına da değinen Sayar, “Sn. Tarım Bakanımızın bu konuya müdahil olması Coğrafik İşaret alma sürecini teknik olarak etkilemez. Bilimsel verilere dayanan doğal mecrası var bu işin. Her başvurunun da coğrafik işaret alması gibi bir durum söz konusu değil. Şanlıurfa Ciğer kebabı tescil edilmesi durumunda Diyarbakır Ciğer Kebabının tescil'i için de engel değildir. İki ilin ciğer kebabının yapılışı, damak tadı farklıdır. Ciğerde Tescil edilen yapılışıdır. Örneğin Edirne tava ciğeri coğrafik işaret almıştır. Ciğer Edirnenindir anlamına gelmiyor” dedi.

Ali ABBAS YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.