Sayıştay fiyat istedi

Sayıştay fiyat istedi
Sayıştay, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden kentte yetişen veya yetişebilen ağaçlar ile rayiçleri ile ilgili bilgi istedi.

TİGRİS HABER - Sayıştay, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin milyonlarca liralık ağaç alımlarını mercek altına aldı. Özellikle palmiye alımları kentte ciddi tepkilere neden olmuş, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samet Ucaman, konuyu bakanlığa taşıyacaklarını açıklamıştı.

Sayıştay, tartışmaları ihalelerle gündeme gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından alınan ağaç alımlarını mercek altına aldı. Sayıştay, Büyükşehir Belediyesi’nden kentte yetişen veya yetişebilen ağaçlar ile rayiçleri ile ilgili bilgi istedi.

Sayıştay Denetçisi tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne 20 Ocak’ta gönderilen yazıda, kentte yetişen ya da yetişebilen ağaçların listesi ile rayiç bedelleri istendi.  Yazıda, “6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun ‘Sayıştay’ın yetkileri’ başlıklı 6’ıncı maddesinin ikinci fıkrasında ‘Sayıştay denetimine giren işlemlerle ilgili her türlü bilgi ve belgeyi kamu idareleri ile bankalar dahil diğer gerçek ve tüzel kişilerden isteyebilir’ hükmü yer almaktadır. İlgili hükme istinaden, Diyarbakır ili içerisinde yetişen ve/veya yetişebilen ağaçlar ile bunların rayiçleri hakkında bilgiye ihtiyaç duyulmuştur. Yazı ekinde Excel formatında yer alan bitkilerin yukarıda istenilen bilgileri elektronik ve basılı ortamda tarafımıza gönderilmesini rica ederim.”

Listede, dikildikten sonra Diyarbakır’da ciddi tartışmalara neden olan palmiye ağacının da olması dikkat çekti.

Gazetemiz ağaç alımlarını gündeme getirmişti

Öte yandan gazetemiz geçtiğimiz aylarda tartışmalara neden olan ağaç alımlarını gündeme getirmiş, Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samet Ucaman’da tepki göstermişti.

Gazetemize açıklama yapan Ucaman, kent bileşenleriyle paylaşılmayan tüm ağaç dikimi ve sökümlerinin şaibeli olduğunu, bu konuda idari bir kovuşturma yapılması yönünde taleplerinin olduğunu ifade etmişti. Ucuman, “Soruyoruz: Palmiyeler havaalanının bulunduğu bölgeye, Mahabad Caddesine niye dikilmiş? Limoni selviler neden kuruyor? Kentteki ağaçlar neden yeniden sökülüp dikiliyor? Büyükşehir bu soruları cevaplandırmak zorundadır. Gerekirse bu konuyu kent bileşenleri olarak Bakanlığa kadar taşıyacağız, bu kent sahipsiz değildir.”

3 ayda 10 trilyonluk ağaç alımı

Kentin peyzajı için ağaç alımının KİK üzerinden yapılmadığına değinen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samet Ucaman, “Park ve Bahçeler 3 ayda 10 trilyon ağaç almış. Alınan ağaçlar ilçelere de dağıtılmasına rağmen hala eritilememiş. Dikimi yapılmamış dünya kadar ağaç var. Söz konusu ağaçlar arasında kentte tartışmalara yol açan ağaçların olup olmadığını da bilmiyoruz. Sanki palmiyelerin alımı daha sonra yapılmış. Bu alımlar da 3/A maddesine göre alınmış ve KİK’te ihalesi yok. Aslında bu tür ihalelerde rekabetin arttırılması ve kentteki esnafın kazanması gerekiyor, böyle bir şey dikkate alınmamış. Aldığımız bilgiler Kocaeli’nin kazandığı yönünde. Kentteki havuzların bakım onarımını bile Kocaeli firması yapıyor. İhalelerin yapım yönteminin kamuya açık şeffaf olması gerekiyor, ama bu da yok. Hesap verilebilirlik noktasında ciddi sıkıntılar var. Şuan 3/A ve 21/F’ye göre yapılan alımların tümü risklidir. Bir firmayla sözleşme yapıyorsunuz ve ortada rekabet diye bir şey yok”

 ‘İhalelerin 3A’ya göre yapılması usulsüz’

Kente palmiyelerin neden ekildiğini sorgulayan Ucaman, “Palmiye türünün burada yetişmeyeceğinin bilinmesine rağmen neden alımı yapıldı. Ne kadar sayıda alındı? Ve hangi fiyata alındığı hakkında bu kentin sorma hakkı vardır. Çünkü bu kentin meskûnları olarak neden böyle bir durumun gerçekleştiğini bilmek zorundayız. Kamusal yatırımların nasıl heba edildiği ile ilgili genel bir örnektir. Yine hangi ihale usulü ile yapıldığı ayrıca bir muamma, bu memlekete dışarıdan kayyum tarafından getirilen daire başkanlarının bu kaynakları bu şekil kullanmalarına izin vermeyeceğiz. Yine Kamu İhale Kanunun Temel İlkeler başlıklı 5. maddesinin birinci fıkrasında; “ İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla tedarik süreçleri hassasiyetle idareler tarafından sürdürülerek ve aynı zamanda rekabet ilkesi esas alınarak bunu güvence altına alma ve yaşatmaları gerekmektedir. İdareler bu iş için vardır. Bunun dışında hareket ediliyorsa bu hukuki, kanuni değil, keyfi bir durumdur. İlgili İdare Yukarıda zikrettiğimiz kanuna göre kamuoyu denetimini de ihlal etmiş durumdadır. Hangi firmaya verildiği konusunda kamuoyuna açıklama yapmaları gerek. Geçen dönemlerde belediyelere gelen müfettişlerin ağaç ihalelerini 3A’ya göre yapılmamasını söylemesine rağmen şimdiye kadar büyük meblağdaki tüm ağaç alımlarının bu usule göre yapılmasına da ihaleye fesat karıştırma anlamına geliyor” ifadelerini kullanmıştı. (Haber: Gönül Morkoç) 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum