Sayyiğit, cezaevinde ölen hasta mahpusu sordu

Sayyiğit, cezaevinde ölen hasta mahpusu sordu
YSP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Adalet Bakanı yılmaz Tunç’a, Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde hayatını kaybeden 52 yaşındaki hasta mahpus Bişar Yazıcı’yı sordu.

TİGRİS HABER - TBMM’ye, Adalet Bakanının cevaplaması için soru önergesi veren Van Milletvekili Sayyiğit, önergesiyle ilgili gerekçelerinde şu görüşlere yer verdi;

“Cezaevlerinde yaşam hakkı ihlalleri artarken hasta mahpuslara yönelik insan onuruna aykırı uygulamalar sürmektedir. Özellikle siyasi iktidarın ağır hasta mahpuslar konusundaki sessizliği sonucu her yıl onlarca kişi cezaevinde yaşamını yitirmektedir. Bugün 651 ağır olmak üzere bin 517 hasta mahpusa yönelik herhangi bir iyileştirme yapılmadığı gibi tedavi hakkı da engellenmektedir. Buna bağlı olarak Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 52 yaşındaki hasta mahpus Bişar Yazıcı da hayatını kaybetmiştir. Hasta mahpus Yazıcı’nın karaciğerinin iflas ettiğinin ve nakil yapılması gerektiğinin vurgulanmasına rağmen hastane ve ATK tarafından “cezaevinde kalabilir” raporu verildiğini belirten Yazıcı’nın ailesi, üç defa infazının ertelenmesinin talep edildiğini ve bunların reddedildiğini aktarmışlardır. Bunun yanında Malatya ve Erzurum’da hastanelerin tedaviyi beklettiği, doktorların olumsuz tutum sergiledikleri ve Diyarbakır’da tedaviye başlandığında sağlık durumunun ağırlaştığı ifade edilmektedir. Dolayısıyla hasta mahpusların ağır cezaevi koşullarının yanında tedavi süresince birçok ihmalin yaşandığı görülmektedir.

Van Milletvekili, Bakana şu soruları sordu;

1 -Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 8 Temmuz 2023 tarihinde yaşamını yitiren hasta mahpus Bişar Yazıcı hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

2 - Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde hasta mahpus Bişar Yazıcı’nın ölümüyle ilgili olarak iddia edilen ihmaller hakkında inceleme başlatılmış mıdır?

3 - Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde sağlık durumu ağırlaşmasına rağmen Bişar Yazıcı’nın tedavisi neden yapılmamıştır? Ağır hasta olmasına rağmen Yazıcı’nın infazının ertelenmesi talepleri neden yerine getirilmemiştir?

4 – Cezaevlerinde tutulan ağır hasta mahpuslara yönelik herhangi bir düzenleme yapılacak mıdır? Önerge tarihine kadar cezaevlerinde toplam hasta mahpus sayısı kaçtır?

5 – Cezaevlerinde tutulan hasta mahpusların tedavi hakkının yerine getirilmesi amacıyla alınan tedbirler nelerdir? Tedavi hakkının ihlal edilmesi durumunda herhangi bir yaptırım uygulanmakta mıdır?

Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.