Semra Güzel cezaevinden TBMM’ye soru önergesi gönderdi

Semra Güzel cezaevinden TBMM’ye soru önergesi gönderdi
Dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra yurt dışına çıkmak isterken yakalanan, tutuklanarak Silivri cezaevine gönderilen HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, cezaevinden hazırladığı soru önergesini TBMM’ye gönderdi.

Dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra yurt dışına çıkmak isterken yakalanan, tutuklanarak Silivri cezaevine gönderilen HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, cezaevinden hazırladığı soru önergesini TBMM’ye gönderdi. Güzel, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından cevaplandırılmak üzere kadına şiddeti sordu.

Semra Güzel, soru önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:

Kadına ve çocuğa yönelik şiddet vakaları her geçen gün artıyor. Erkek şiddetinin önlenmesi için kapsamlı politikaların geliştirilmemesi, yasaların etkin uygulanmaması şiddeti her geçen gün teşvik ediyor. Haber sitesi Bianet’inyayınladığı ve sadece basına yansıyan 2022 verilerine göre;

Ocak ayı içerisinde en az 23 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Şubat ayı içerisinde en az 22 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Mart ayı içerisinde en az 25 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Nisan ayı içerisinde en az 29 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Mayıs ayı içerisinde en az 32 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Haziran ayı içerisinde en az 32 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Temmuz ayı içerisinde en az 28 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Ağustos ayı içerisinde en az 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Öldürülen, şiddete maruz kalan kadınların çok daha fazla olduğu, kadına yönelik şiddetin sayılarla ifade edilemeyecek kadar yaygın ve sistematik olduğu bilinmektedir. 2022 yılının sadece ilk 8 ayında en az 222 kadının erkekler tarafından öldürülmüş olması Türkiye’de yaşayan kadınlar açısından bir kırmızı alarm niteliği taşımaktadır. Öldürülen kadınların arasında seçim bölgem olan Diyarbakır’dan en az 4 kadın bulunmaktadır. Bununla birlikte Diyarbakır’da çok fazla kadına yönelik yaralama, öldürme teşebbüsü yaşanmış, çok sayıda şiddete vakası basına yansımıştır.”

Semra Güzel, Bakana şu soruları yöneltti:

  1. Bakanlığınız her gün en az bir kadının erkekler tarafından öldürülmesine dair bir acil eylem planına sahip midir?
  2. Bakanlık bünyesinde toplanan verilere göre 2022 yılı içerisinde kaç kadın erkekler tarafından öldürüldü? Kaç kadın taciz ve tecavüze maruz kaldı? Kaç kadın erkek şiddetine maruz kaldı?
  3. Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmaların niteliği ve şiddeti önlemede yeterli olup olmadığına dair bir fizibilite çalışması mevcut mudur? Mevcut ise bu çalışmanın sonuçları nelerdir? Bakanlığın görüşüne göre erkek şiddeti neden durdurulamamaktadır?
  4. Erkek şiddetinin son bulması için hali hazırda yürütülen çalışmalar nelerdir?
  5. Diyarbakır’da giderek artan kadına ve çocuğa yönelik şiddet Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
  6. Diyarbakır’da giderek artan kadına ve çocuğa yönelik şiddete dair bir çalışmanız var mıdır? Bu şiddetin sebeplerinin neler olduğu ve bu sebeplerin giderilmesine dair politikalarınızı içeren çalışmalarınız nelerdir?
  7. Kimi cinayet haberlerinin basına yansımadığı göz önüne alınarak, Bakanlığın elindeki verilere göre Diyarbakır ilinde 2022 yılında şimdiye kadar toplamda kaç kadın ve kaç çocuk erkekler tarafından katledilmiştir?
  8. Diyarbakır’da bulunan sığınaklarda şu anda toplam kaç kadın kalmaktadır? 2022 yılı içerisinde kaç kadın sığınakta kalmak için başvuru yapmıştır?
  9. Diyarbakır’da bulunan belediyelerin kadına yönelik şiddeti önlemek için ne gibi politikaları olduğu, politikalarının olup olmadığı Bakanlığınızın takibi dahilinde midir?
  10. Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün çalışmaları nelerdir? Bu çalışmaların yetersiz olduğu göz önüne alınarak yeni politikalar ve çalışmalar için adım atılacak mıdır?

(Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.