Sicil affı ekonomik darboğazdaki herkesi rahatlatacak

Sicil affı ekonomik darboğazdaki herkesi rahatlatacak
Diyarbakırlı iş insanı Musa Karagöz, firmaların yaşadığı ekonomik krizi aşmak için öncelikle sicil affı ve borç yapılandırmasına ihtiyacı olduğunu belirterek, olası sicil affın ekonomik darboğazdaki herkesi rahatlatacağını söyledi.

TİGRİS HABER - Son yıllarda küresel alanda bir darboğaz ve ticarette bir daralma görülmekte. Bu sorun, ticari faaliyet yürütenlerin bankalara olan ödemelerini yapamamalarına neden oluyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklanan Finansal İstikrar Raporu’nda 360 milyar TL’si yakın izlemede, 150 milyar TL’si tahsili gecikmiş olmak üzere toplamda 510 milyar TL’lilik sorunlu kredi bulunuyor.

Sicil affı şart

Sorunlu kredilerin hem ticari alanda faaliyet gösteren firmaları hem de vatandaşı olumsuz etkilediğine dikkat çeken iş insanı Musa Karagöz, firmaların banka kredilerine ulaşamama sorunu devam ederken, ticari ve sanayi sektörün icra takibine alınması süreci daha kötü bir noktaya ulaştırıldığını söyledi. Karagöz, Diyarbakır’daki firmaların icra takibinde oluşması hem üretim hem de istihdam alanda çok ciddi problemleri beraberinde getirdiğine ifade ederek, “Hatırlanacağı gibi, Türkiye’de yaşanan her krizde ilk akla gelen önlem sicil affı getirilerek reel sektörün ve ülke ekonomisinin kısa süreliğine de olsa rahatlatılmasıdır. Firmalarımız yaşadığı ekonomik krizi aşmak için öncelikle sicil affı ve borç yapılandırmasına ihtiyacı var. Ülkedeki ekonomik krizin yaşattığı olumsuzlukların giderilmesi için borç, faiz, haciz gibi sorunların ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekiyor. Aksi takdirde ekonominin iyileşmesi canlanması ancak sisteme yeni aktörlerin girmesi ile ya da bankacılık sisteminden destek alınması ile mümkün olabilecektir. Sicil affı getirilerek, firmaların kaldığı yerden yeniden ticaretlerine devam etmesinin yolu açılmalıdır. Bu gelişme ülkedeki var olan ekonomik krizin etkisini azaltacağına ve piyasada güvenin yeniden tesis edilmesine ve ekonominin çarklarının hızlanmasına katkı sağlayacaktık. Sicil affı son dönemde yasa teklifleriyle Meclis gündemine en fazla taşınan konulardan biri olarak dikkat çekiyor. Bunun yanında kredi ve borçların herhangi bir vade farkı yansıtılmadan uzun süreli bir ödeme planıyla taksitlendirilmesi firmalarımızı rahatlatacaktır” dedi.

İşsizlik sorunu büyüyecek

İşsizliğin başında sicil affının geldiğini belirten iş insanı Karagöz, “Aksi takdirde kentimizde işsizlik sorunu daha da büyüyecek. Bunun önlememiz gerekiyor. Ekonomik dar boğazlığın en önemli nedenleri arasında iflas ertelemeler, konkordatolar gibi konular yer alıyor. Maalesef alacağı olan firmalar nakit yaratamadığı için sıkıntıya girdi ve çeklerini senetlerini ve banka kredilerini vadesinde ödeyemiyor. Bu sorunun en önemli etkisi ise firmalar sicillerinden dolayı krediye ulaşamamalarından kaynaklanıyor. Bu durum sorunlu kredi aşamasını oluşturuyor. Sicil affının yanında kredi ve borçların herhangi bir vade farkı yansıtılmadan uzun süreli bir ödeme planıyla taksitlendirilmesi firmalarımızı rahatlatacaktır” diye konuştu.

Ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde krediye en fazla ihtiyaç duyan işletmelerin birçoğunun bozuk sicilden dolayı mağdur olduğuna dikkat çeken Karagöz, şunları söyledi:

“Bu mağduriyetin giderilmesi artık zorunluluk hali oluşturdu. Bankaların ise geçmişte yapılan sicil affı sonrası silmeleri gerektiğine dikkat çekmek istiyorum. Başta ticari ve sanayicilerin yararlanacağı sicil affıyla ilgili yeni bir yasal düzenlemeye acil ihtiyaç var. Benzeri bir uygulama da vatandaşlar için de hayata geçirilmeli. Ev-araba-ihtiyaç kredisini ödeyemeyen vatandaşlara da erteleme taksit sayısını arttırarak ödenmesi gereken tutarı azaltma ekonomik darboğazdaki vatandaşlarımızı rahatlatacaktır. Hayata geçirilecek sicil affıyla ‘kara listeden’ çıkıp kredi kullananlar, bankaya olan borcunu düzenli ve yasal süresinde öderse kredi notu yükselecek. Bu durum hem üretimi hem de istihdamı artıracaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.