Sınırda dengeler değişiyor, ABD askerlerini çekiyor

Sınırda dengeler değişiyor, ABD askerlerini çekiyor
Beyaz Saray’ın gece saatlerinde yaptığı, “Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine bir harekat düzenleyeceğini ve ABD güçlerinin söz konusu bölgede bulunmayacağını, IŞİD savaşçılarından Türkiye sorumlu olacak” açıklamasının ardından Uluslararası Koalisyon Güçleri, sabah saatlerinde sınır noktalarından çekilmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kızılcahamam’da gerçekleştirilen 29'uncu İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda, Kuzey Suriye'ye operasyon açıklamasının ardından dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump’la telefon görüştü. Görüşmenin ardından Beyaz Saray’dan açıklama geldi. ABD güçlerinin operasyona dahil olmayacağı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin bölgede son iki yılda yakalanan DAİŞ üyelerinden sorumlu olacağı belirtildi.

 ABD’nin, Erdoğan Trump görüşmesi ve Kuzey Suriye’ye yönelik operasyona ilişkin açıklaması şöyle:

 "Bugün Başkan Donald Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü. Türkiye, Suriye'nin kuzeyine uzun zamandır planladığı operasyonu yakın zamanda başlatacak. ABD Silahlı Kuvvetleri bu operasyona dahil olmayacak ve ABD güçleri bölgedeki IŞİD ‘halifeliğini’ yendiği için bahsi geçen bölgede yer almayacak.

 ABD, tutuklanan IŞİD'lilerin savaşçılarının çoğunluğunun geldiği Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine vatandaşlarını geri almaları için baskı yaptı, ancak onlar bunu istemedi ve reddetti. ABD onları uzun yıllar sürebilecek bu süreçte tutmayacak, bu ABD'li vergi mükelleflerine büyük bir yük olabilir. Şimdi, IŞİD'in yenilmesinin ardından son iki yılda bölgede yakalanan IŞİD savaşçılarından Türkiye sorumlu olacak."

 KOALİSYON GÜÇLERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADI

 Erdoğan ve Trump’ın telefon görüşmesi ardından ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri, sabah saatlerinde Girê Spî ve Serêkaniyê’deki sınır noktalarından çekilmeye başladı. ANHA’nın haberine göre Uluslararası Koalisyon güçlerinin Hesekê Kantonu’na bağlı Serêkaniyê ile Fırat Bölgesi’ndeki Girê Spî kentlerinde bulunan sınır hattındaki noktalarından çekilmeye başladığı belirtildi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.