Sırf bir dönem Bingöl Cezaevi'nde kaldılar diye ceza aldılar!

Sırf bir dönem Bingöl Cezaevi'nde kaldılar diye ceza aldılar!
Bingöl M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Disiplin Kurulu Başkanlığı, cezaevinde meydana gelen firara ilişkin, tutsakları cezalandırdı.

Yozgat E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutsak Davut Avcı, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan firar eyleminden sonra haklarında açılan soruşturma ve gözetim cezasına ilişkin mektup yazdı. Avcı mektubunda Bingöl M Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu Disiplin Kurulu Başkanlığı'nın 34 tutsak hakkında verdiği kararın tutanağını da yolladı. Buna göre, disiplin kurulu başkanlığı verdiği kararda, "Tünel kazımına yardım", "Firar etmek veya tünel kazmak" iddiaları ile 34 kişi hakkında 20 günlük hücre cezası ve bir yıllık da gözetim cezası verdi. 

Ceza verilen tutsakların isimleri ise şöyle: Bülent Buluç, Abdullah Güven, Fethi Yaşa, Nevzat Demir, Hüseyin Öktar, Fırat Yaşar, Tamer Tanrıkulu, Veli Kaymak, Fethi Abdullah, Mustafa Karatepe, Saffet Durmaz, Davut Avcı, Cihan Özyıldız, Murat Bilge, Fatih Abir, Seyfettin Yaşa, Sait Gürkan, Murat Canşad, Cemil Mert, Orhan Yakışır, Mustafa Tektaş, Mehmet Öztekin, Necip Özdil, Necmettin Güneş, Ozan Çelik, Abdulaziz Kaya, Ramazan Aslan, NevzatAzak, Necattin Güneş, Suphi İsmail, Mehmet Şerif Aslan, Serhat Karsu, Mehmet Emin Oğuz ve Yasin Ağacanoğlu.

'Savunmalar formaliteden ibarettir'

Mektubunda, savunmalarının dahi haklarında ceza verildikten sonra alındığını belirten Davut Avcı, "Bizden alınan savunmalar formaliteden ibarettir. Sait ve Gürkan arkadaşlar B-5 ve B-6 odalarında kalmamalarına rağmen idare tarafından bir gün kalınmış gibi gösterilerek cezaya tabi tutuldular. Aynı durum Suphi ve İsmail için de geçerlidir. Bu arkadaşlar savunmalarında bu durumu izah etmelerine rağmen Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi Disiplin Kurulu, 'Siz de tombaladan çıktınız' dedi" ifadesini kullandı. Cezaevinde bulunan Abdulaziz Kaya'nın da adli tutuklu olmasına rağmen ceza aldığını kaydeden Avcı, "Aynı dönem B-5 ve B-6 odalarında kalan başka arkadaşlar da var. Cezaevindeki yöntem 'As, sonra adil bir makamda yargılarız' olmuştur. Firar eylemiyle hiç alakası olmayan 34 arkadaşa 20 hücre, 1 yıl da gözlem cezası verecekleri şimdiden belli. Bu nedenle hukuku mevzuat sadece 'itiraz et', oysa infaz hakimlikleri disiplin suçlarında idari kararların 'noter'i durumundadır" dedi. 

Tutsaklar: Tünel olayından haberimiz yok

Öte yandan soruşturma kapsamında ifade veren tutsak Mustafa Karatepe, hakkında açılan soruşturmanın hiçbir hukuki dayanağının olmadığını belirterek, "Yaklaşık olarak 8 aydır Çankırı E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunuyorum. Daha öncesinde Bingöl M Tipi Cezaevi'nde bulundum diye bu firar olayı ile ilişkili olduğum anlamına gelmez" dedi. Bir diğer tutsak Hüseyin Öktar ise, kazılan tünelle ilgisinin olmadığını belirterek, "Özgürlük mücadelesi veren biri olarak tünel olayından haberim olsaydı Bingöl Cezaevi'nden kaçar, Amasya Cezaevi'ne gelmezdim" diye aktardı. Savunmasını yapan diğer tutsakların da tünel olayı ile ilgili bilgilerinin olmadığını kaydetti.
 

(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.