Şırnak'ta Roboski anması

Şırnak'ta Roboski anması
Şırnak'ın Roboski köyünde katliamın 8'inci yıldönümü anmasında konuşan Ferhat Encu, beyaz ve renkli elbiseler giyene kadar mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerinin mesajını verdi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 19'u çocuk 34 kişi, katliamın 8'inci yıldönümünde mezarları başında anıldı.

Anma, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, HDP milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin köye gelmesiyle başladı.

'Hakkında soruşturma açılmayan aile kalmadı'

Katledilenlerin fotoğraflarının taşındığı anmada konuşan katliamda kardeşi ve çok sayıda yakınını kaybeden Ferhat Encu, 8 yıldır adalet mücadelelerinden vazgeçmediklerini dile getirdi. Buna rağmen tek bir kişinin yargılanmadığına dikkat çeken Encu, “Çünkü bu katliamın sorumluları şimdi Türkiye'yi yöneten iktidarda yer alıyor. Bundan kaynaklı yargılanmadılar” dedi. Büyük bir mücadele veren Roboskili ailelerin her an AK Parti ve devlet zoru ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Encu, “Bugün de bu zor devam ediyor. Hakkında soruşturma açılmayan aile kalmadı. Bunlara rağmen mücadele verdik. Aileler adalet ve barış beklediler” diye konuştu.

sirnakta-roboski-anmasi-(2).jpg

'Katliamı yapanlar yerine hakkını arayanlar yargılandı'

Roboskili ailelerin, başka katliamlar olmaması için bugüne kadar mücadele verdiğini vurgulayan Encu, “Ancak 8 yıl içerisinde Cizre, Sur, Silopi, Şırnak gibi katliamlar gördük. Sokaklarda annelerimizin cenazeleri 7 gün bekletildi. Bunu yapanlar bellidir. Kimlerin yaptığını biliyoruz. Katliamı yapanları yargılamalarını bekledik ancak kendi haklarını savunanlar ve bu mücadelede yürütenler yargılandı. Acımız halen taze” ifadelerini kullandı.

Kendisinin tutuklu bulunmasından kaynaklı son 3 yılda gerçekleşen anmaya katılamadığını hatırlatan Encu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Roboski İçin Adalet ve Yeryüzü İçin Barış Derneği (Roboski-Der) Başkanı Veli Encu’nun bir süre önce tutuklanmasına değindi. Encu, şöyle devam etti: “Bugün burada konuşması gereken Veli Encu'ydu. Bir mektup yazmıştı. Onun adına da hoş geldiniz diyorum. Daha önce yaptığı eleştirilerinin halen devam ettiğini ve Roboski Davası'nın yerde kalmasını istemiyor.”

Encu, son olarak Roboskili ailelerin siyah renk yerine renkli ve beyaz elbiseler giyene kadar mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

sirnakta-roboski-anmasi-(1).jpg

Koçyiğit: Bize bu acıyı yaşatanlar dışarıda geziyor

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, 8 yıl geçmesine rağmen söz kurmanın zor olduğunu ve Roboski'nin acısını anlatmaya cümlelerin yetmediğini dile getirdi. Kürtlerin çok ağıtının bulunduğunu ancak hiçbir ağıtın Roboski'yi anlatmaya yetmediğini söyleyen Koçyiğit, “Bize bu acıyı yaşatanlar, o bombaları bırakınlar, 34 canımızı parçalayanlar halen dışarıda geziyorlar. Yargılanmadılar” dedi. Faillerin yargılanmamasına değinen Koçyiğit, “8 değil, 80 yıl ya da 180 yıl da geçse Roboski'nin hesabını sormak için mücadelemizi yürüteceğiz. Geçmişte de çok canımızı kaybettik. Ancak yılmadık. Bunun AKP'nin yanına kalacağını sananlar yanılıyorlar. AKP er ya da geç bunun hesabını verecek. Bu insanlığa karşı bir suç” mesajı verdi.

Güven: Ailelerden özür diliyoruz

DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven de, 28 Aralık gününün isminin Roboski olduğunu dile getirdi. Roboski ile Kürtlerin kalbinde büyük bir yara açıldığına dikkat çeken Güven, Zilan, Ağrı ve Dersim'de daha önce yaşanan katliamları hatırlattı. Kimi AKP çevrelerinin Roboski için “katliam” kelimesinin kullanılmaması yönünde aileler baskı yaptığını aktaran Güven, “Bunun kaza olduğunu söyleyin diyorlar. Bu katliamdır ve failleri de bellidir. Biz Roboskili ailelerden özür diliyoruz. Şimdiye kadar davamızı iyi yürütemedik” dedi.

Roboski Davası'nın arkasını bırakmayacaklarının sözünü veren Güven, şunları söyledi: “Kimi AKP'liler bunun FETÖ tarafından yapıldığını söylüyor. Kimse kimseyi kandırmazsın. FETÖ de sizsiniz. O dönem birlikte yürüyordunuz. Roboskili ailerin adalet talebi devam ediyor. Biz de bu katliamın hesabını sormaya devam edeceğiz.”

"Roboski'de hakikat ile yüzleşmediler"

Anmada son olarak konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise, katliamda hayatını kaybedenleri anarak, “Acımız aynı şekilde sürüyor. Buraya, bu topraklara bir kez daha adalet gelene kadar direnmeye devam ediyoruz. Bu coğrafya katliamlar coğrafyasıdır. Neden Roboski oldu? Çünkü hakikat ile yüzleşmediler. Roboski’nin hesabını sormadığımız için bütün bir ülke olarak bu utancı yaşamaya devam ediyoruz. Bunun hesabı sorulsaydı sonraki katliamlar olmayacaktı. Bu katliamı, Ankara’nın karanlık dehlizlerinde yok edenler, yeni katliamlar yarattılar” dedi.

"Roboski katliamının yargı önünde hesabının sorulması zarurettir"

Roboski Katliamı'nın inkarını “ahlaksızlık” olarak niteleyen Temelli, “Bu katliamın hesabını vermeyenler, bundan kaçanlar, Ankara’nın karanlık dehlizlerinde gizlemeye çalışanlar, bilsinler ki Roboski başta olmak üzere bütün katliamların hesabı sorulacaktır” diye konuştu. Barış ve demokrasi için her şeyden önce Roboski Katliamı’nın aydınlatılması ve faillerinin yargılanması gerektiğinin altını çizen Temelli, şöyle devam etti: “Bu katliamda hakikatle yüzleşilmesi ve yargı önünde hesabının sorulması zarurettir. İttihatçı aklı, ceberut aklı yeniden yürüterek, halkalara zulmü sürdürmeye devam ediyorlar. Bundan hesap sorma irademizi bir kez daha burada dile getiriyoruz. Bugün iktidar tükenmiş bir iktidardır. Bagajında bu katliam vardır, buna benzer haksız hukuksuz uygulamalar vardır. İktidardan düşmek üzere olduklarını da biliyorlar. Hala başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu halklarına zulmü ve şiddeti dayatıyorlar.”

Konuşmalarında ardından katledilenlerin mezarlarına karanfiller bırakıldı. (Kaynak: MA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.