Şırnak'taki toplu mezar kararı

Şırnak'taki toplu mezar kararı
Şırnak'ın Koçağıllı ve Kuşkonar köylerinde 26 Mart 1994'te 38 kişinin öldüğü olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği karar ile önümüzdeki günlerde Kuşkonar köyünde toplu olarak gömüldüğü iddia edilen 25 kişinin mezarı açılacak

Diyarbakır - Şırnak'ın Koçağıllı ve Kuşkonar köylerinde 26 Mart 1994'te, bombalama sonucu 38 kişinin öldüğü olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği kararla Kuşkonar köyünde toplu olarak gömüldüğü iddia edilen 25 kişinin mezarı açılacak.Güneydoğudaki faili meçhul soruşturmaları yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bombalamada hayatını kaybeden ancak resmiyette yaşıyor görünen 25 kişinin gömüldüğü toplu mezarı açmaya karar verdi.

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Şırnak Cumhuriyet Savcılığı, bombalamanın PKK tarafından yapıldığını belirterek dosyayı dönemin Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığına göndermişti. Dosya, yıllarca cumhuriyet savcılığı ile askeri savcılık arasında gidip geldi.

AİHM Türkiye'yi haksız bulmuştu

Mağdurların avukatı Tahir Elçi, 2006 yılında dosyayı AİHM'ye götürdü. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün belgeleri Elçi tarafından AİHM'ye ulaştırıldı. AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkı, etkili soruşturma hakkı ile kötü muamele ve işkencenin yasaklanması ile ilgili maddelerini ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye'nin 38 davacıya toplam 2 milyon 305 bin avro tazminat ödemesini kararlaştırmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da geçen yıl dosyayı yeniden incelemeye aldı. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten savcılık da önemli bir karar aldı. Yıllardır terör gerekçesiyle gidilmeyen bölgeye savcılar ilk kez giderek burada 25 kişinin gömüldüğü toplu mezarı açacak ve kimlik tespiti için kemiklerden numune alacak. Böylelikle 20 yıldır resmi kayıtlarda yaşıyor görünen 25 kişi, artık nüfustan ve resmi kayıtlardan da düşürülecek" dedi.

Dosyaya gelen uçuş belgeleri

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen "Görevler" başlıklı belgede olay günü yapılan uçuşla ilgili şu ifadelere yer verilmişti:

 

"1994 yılında Şırnak ili batısı ile Kuzeybatısı 10 NM'de (18.55 km) Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından iki uçuş icra edildiği tespit edilmiştir. Her birinde iki uçak olmak üzere iki uçuşun gerçekleştiği, 10.24 ve 11.20'de saatlerinde başlandığı, bombalamanın saat 11.00 ve 11.20 sularında gerçekleştiği, uçakların bomba yüklü olduğu, uçuşlardan birinin iki F-4 diğer uçuşun ise iki F-16 savaş uçakları tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.