"Sizin yaşanan gelişmelerden zarar görmemeniz çok önemli"

"Sizin yaşanan gelişmelerden zarar görmemeniz çok önemli"
Başbakan Binali Yıldırım, Alman şirketlerinin yöneticileri ile yaptığı görüşmede iki ülke arasında yaşanan gerilimden şirketlerin etkilenmemesinin çok önemli olduğunu söyledi.

 

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'de yatırımı bulunan Alman firmaların yöneticileri ile Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde toplantı yaptı. Yıldırım, burada "Sizin, yaşanan gelişmelerden dolayı herhangi bir zarar görmemeniz, bu gerilimin bir parçası olmamanız bizim açımızdan çok önemli. Çok açık söylüyorum, biz sizi Alman şirketi olarak görmüyoruz. Biz sizi bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, şunları kaydetti:

"En az yarım asırdan beri Türkiye'de olan, artık bir Alman firmasından ziyade Türk firması gibi halkın hafızasında yer almış yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada bir eleştiriye tabi tutulması, onların bu ilişkilerden bir bedel ödemesi bizim asla düşüneceğimiz bir şey değildir."

NE OLMUŞTU?

Almanya ile Türkiye arasında son dönemde tırmanan gerginlik, krize dönüşmüş durumda.

Bir yandan Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından beklediği desteği bulamadığı yönündeki eleştirileri ve Almanya'nın bazı şüphelilere sığınma hakkı vermesi ilişkilerde gerilim yaratmayı sürdürürken, diğer yandan da İncirlik askeri üssü meselesi ve Alman vatandaşlarının tutuklanması mevcut durumu daha da kötüleştirdi.

Son olarak Alman vatandaşı olan Peter Steudtner'in Büyükada'da insan hakları savunucuları ile birlikte gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından Ankara-Berlin hattındaki gerginlik had safhaya ulaştı.

Alman hükümetinin 'Türkiye'ye çok fazla sabır gösterdiğini' açıklamasının ardından ülkede Türkiye'ye yaptırım çağrıları yükseldi.

Öte yandan Türkiye'nin Almanya'ya teröre destek verdiğinden şüphelendiği yaklaşık 700 Alman şirketinden oluşan liste de ilişkileri kötüleştiren etkenlerden birisi oldu. Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin ‘teröre destek' verdiğinden şüphelendiği Alman şirketleri listesini resmen geri çektiğini açıkladı. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, listenin bir 'iletişim kazası' olduğunu ifade etti.(Kaynak:Sputnik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.