Sorumlusu kim!

Sorumlusu kim!
Sorumlusu kim!

 

Ali Abbas YILMAZ /Özel haber

Diyarbakır’da çatılara kurulu olan güneş enerjisi ısı sistemlerinde don olaylarından kaynaklı oluşan hasar nedeniyle yaşanan su sarfiyatı vatandaşların su faturalarına 900 TL’ye varan ek külfet getirirken, mağduriyet yaşayan vatandaşlar DİSKİ’den ‘doğal afet’ statüsünde bir indirim talebinde bulundular. DİSKİ ise, birkaç haftadır kentte yaşanan don olaylarından dolayı mağduriyet yaşayan onlarca kişinin taleplerine ilişkin olarak, ‘tedbirsizlik’ açıklamasında bulundu.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (DİSKİ) yetkilileri, güneş enerjisi ısı sistemlerinde don olayları nedeniyle oluşan hasar ve su faturalarına yansıyan tablonun sorumluluğunu vatandaşın tedbirsizliğine bağladı.

Tüm yurdu etkisi altına alan karakış Diyarbakır’da da etkisini gösterirken, Diyarbakır’da gece hava sıcaklıkları eksinin altına düştü. Diyarbakır’da geceleri eksi 7’yi bulan soğuk hava don olaylarının yaşanmasına neden olurken, don olaylarından kaynaklı oluşan doğal afetler ise vatandaşların cebini yakmaya devam ediyor.

DİSKİ vatandaşın mağduriyetine kulak tıkıyor!

Diyarbakır’da eksilerde seyreden ve gece don olaylarının yaşanmasına neden olan soğuk havalar en çok da evlerin çatılarında bulunan güneş enerjisi ısı sistemlerini vurdu. Geceleyin meydana gelen don olayı nedeniyle güneş enerjisi ısı sisteminin bağlantı noktasındaki vanada oluşan hasar yüzünden su sarfiyatları oluştu. Güneş enerjisi ısı sistemlerinin bağlantı kısmında bulunan boruların çatlaması ile oluşan su sarfiyatı haliyle vatandaşların su faturalarına yansıdı. Çatılarda bulunan güneş enerjisinden boşa akan sular vatandaşların su faturalarında 300 TL ila 900 TL arasında bir ek külfet oluştururken, DİSKİ’ye başvuran vatandaşlar bu konuda yaşadıkları mağduriyete DİSKİ’nin kulak tıkadığını ifade ettiler. DİSKİ görevlileri tarafından kendilerine, ‘su sarfiyatının yaşandığını ve söz konusu faturayı ödemek zorunda olduklarının’ söylendiğini ifade eden vatandaşlar yaşadıkları mağduriyet karşısında takınılan bu durumun kabul edilemez olduğunu belirttiler.

Vatandaş DİSKİ’den duyarlılık bekliyor

Güneş enerji sistemlerinde don olaylarından dolayı oluşan bir hasardan dolayı su sarfiyatının yaşandığını ve bunun da doğal bir afet olduğunu dile getiren vatandaşlar su faturalarına yansıyan ve 900 TL’ye varan bu mağduriyetin doğal afet olarak değerlendirilerek oluşan zarara karşı yetkililerin duyarlılık göstermesini ve mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Gazetemize konuşan DİSKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ise Diyarbakır’da don olaylarından kaynaklı yaşanan söz konusu bu duruma ilişkin şu açıklamalarda bulundular.

Vatandaşı uyardık, tedbir almalıydılar

Yapılan açıklamada, “Kış ayına girdiğimizde mevsimsel olarak zaten don olaylarının yaşanacağı biliniyor ve vatandaşlarımız da özellikle Güneş enerjisi gibi dışarıda kalan ekipmanlarında bu sorunun meydana geleceğini biliyor. Biz zaten don olayları yaşanmadan önce yaptığımız duyurularla özellikle dışarıda olan sayaçların vanalarını korumaya almaları gerektiği hususunda vatandaşları bilgilendirdik. İnternet sitemiz üzerinden özellikle Güneş enerjisi vanalarını açmamaları konusunda uyarılarımızı yapmıştık. Sonuç itibariyle bizimki sadece bir öneriydi ve buna uyup uymamak, bu konuda tedbir alıp alamamak tamamen vatandaşımızın takdiridir. Hal böyle iken, vatandaşlara bina, site yönetimleri üzerinden de uyarılarda bulunduk. Dışarıda olan sayaçlar, vanalar ister istemez donuyor, patlıyor ve bir su sarfiyatı yaşanıyor. Tabii ki, bu durumu erken fark eden vatandaşlarımız hemen tedbirlerini alıyorlar ama fark edemeyen vatandaşlarımız ise sonuç itibariyle su faturalarında arzu edilmeyen bir miktar ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

İndirim mevzuata uygun değil

Söz konusu bu su sarfiyatı gerçekleştiği ve sayaçtan geçtiği için bizim bu durumda yapacak bir şeyimiz yok. Sonuçta bizim de bir mevzuatımız var ve mevzuata uygun olarak su sayacından geçmiş herhangi bir miktarın indirilmesi ya da silinmesi yönlü herhangi bir durum söz konusu değildir. Bununla ilgili bizim vatandaşa yapabilecek bir şeyimiz yok.

 

Mevzuat dışı indirim suç olur

Yalnız yaşanan bu durumun bir önlemi var. Yolu şudur; eğer güneş enerjisini don olduğu dönemlerde vanasını kapatırsanız böyle bir durumla karşı karşıya kalmazsınız. Elbette ki, doğal afet durumlarında ilgili maddelerimiz mevzuatta da geçmektedir ve buna yönelik uygulamalar yapılmaktadır. Ama burada yaşanan durum arızi bir durumdur ve vatandaşın tedbiri ile ilgilidir. Herhangi bir vatandaşımız, su sayacının dışarıda kaldığında donabileceğini bilir ve bu konuda alması gereken tedbirler kendi tasarrufundadır. Zaten mevzuatımıza göre su sayacından geçmiş bir faturada herhangi bir indirime gitmek bizim açımızdan da suçtur ve böyle bir uygulamada bulunamayız. Ayrıca bu yaşanan durum herkes için de geçerli bir duru değildir. Yaşanan bu sorun genel bir sorun da değildir. Ben de güneş enerjisi kullanıyorum ama soğuk havalarda don olaylarına karşı gerekli olan tedbirimi de alıyorum. Antifiriz kullanıyorum, kullanmadığım durumlarda bile hava sıcaklığının eksilere düştüğü durumda güneş enerjimin vanasını kapatıp tedbirimi alıyorum. Ama benim komşum aynı hatayı yaptı ve erken fark ettiği için su faturasına çok büyük bir meblağ yansımadı. Yine bir arkadaşım tedbirsizlikten dolayı böyle bir durum yaşadı ve 900 TL gibi bir faturayla karşı karşıya kaldı.

Genel bir durum değil, mağduriyet yaşayanlar 10’u geçmez

Aslında bu konuda yaşanan sorunların kaynağında bina veya site yönetimlerinin tedbir almaması yatıyor. Yöneticiler bina, site sakinlerini bu konuda uyarmalıdır. Tabii ki, bu uyarıların yapılmadığı bölgelerde aynı binada ya da aynı sitede böyle olumsuz bir durum yaşanabilir. Ancak şuan itibariyle söz konusu mağduriyeti yaşayanların, tabii ki, bize yansıdığı kadarıyla sayıları 10’u geçmez. Bunların da faturaları genelde 300 TL civarında. Sadece bir su faturası, söz konusu bu durumdan kaynaklı 900 TL’yi bulmuş. Ama dediğim gibi bu genel bir durum değil.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.