Sosyal medya paylaşımı kadın avukata 3 yıl hapis getirdi

Sosyal medya paylaşımı kadın avukata 3 yıl hapis getirdi
Yüksekova ilçesinde avukatlık yapan Harika Günay Karataş, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek yargılandığı davada 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldı.

Karataş, ülkedeki herkesin artık "olağan şüpheli" olduğunu söyledi.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde avukatlık yapan Harika Günay Karataş sosyal medya hesaplarında "örgüt propagandası" yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldı. Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Karataş'ın son 7 yıl içerisinde yaptığı tüm paylaşımlar dosyaya eklendi. Karataş'ın "Ses verin beyaz kara kan akmasın" sözleri de yine suçlamalar arasında yer alırken, ayrıca sokağa çıkma yasaklarında yaşanan hak ihlalleri , HDP'li milletvekillerinin tutuklanması, kayyum atamaları, yaşanan infazlar ile birçok konuda hakkında yazdığı yazılar da suç sayıldı.

 Eleştiri yoksa demokrasi de yok

Aldığı ceza ile ilgili konuşan Karataş, insanlık tarihi boyunca uzun süren hak mücadeleleri sonucunda, her türlü otoriter rejim karşısında temel bir hak olan düşünce ve ifade özgürlüğü, bağlı olarak da basın özgürlüğü hakları kazanıldığını söyledi. Demokratik hukuk devleti ilkesi gereği de, Türkiye Devleti’nin hem anayasasında bulunan ilkeler hem de taraf olduğu sözleşmeler gereği, bir hakkın kullanımının suç olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Karataş, demokratik siyasal sistemin temel koşulunun ise özgür eleştiriden geçtiğini söyledi.

 “Cumhurbaşkanına hakaret suçu iddiasıyla açılan kamu davalarının sayısı 13 kat arttı”

Karataş, "Aksi bir durumda, şuan yaşadığımız süreçte olduğu gibi, düşüncelerin serbestçe oluşması imkanı ortadan kalkar. Eleştirilmeyen, tartışılmayan yönetsel düşünceler siyasi tabuları oluşturur ve aksi dile getirildiğinde, dile getiren hukuk aygıtı mahkemeler tarafından hapishanelerle tehdit edilir. Son yıllarda cumhurbaşkanına hakaret suçu iddiasıyla açılan kamu davalarının sayısının 13 kat arttığını ve 3 bin 221 kişi hakkında mahkumiyet kararı verildiğini göz önüne alırsak, hukuk sistemimizdeki ve yargının bağımsızlığı konusundaki tıkanmayı çok net bir şekilde görürüz. Bunun bir sonucu olarak da, haber yapan gazetecilerin, siyasi parti üyelerinin, üniversite öğrencilerinin, kadınların, LGBT-i’lerin ve barışı örgütleyen herkesin 'olağan şüpheli' olarak değerlendirilmesi olduğunu görürüz" dedi.

 Karataş, kararın hukuki olmadığını ve bu cezayı kabul etmeyeceklerini söyledi. (Kaynak: MA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.