Sosyolog Rüstem Erkan, mutabakat metnini yorumladı

Sosyolog Rüstem Erkan, mutabakat metnini yorumladı
6’lı masanın mutabakat metnini Tigris Haber’e değerlendiren Dicle Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Rüstem Erkan, seçim çalışmasından çok hükümet programı gibi olduğunu belirterek, Metin’de Kürtlere yönelik tek bir sözcük olmadığını söyledi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Altılı Masa, hükümet programı niteliğindeki Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni kamuoyuna duyurdu. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti liderlerinin oluşturduğu Altılı Masa, bir süredir üzerinde çalışılan ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni kamuoyuna duyurdu. Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşen açıklamada, ortak cumhurbaşkanı adayının vaatlerini içeren seçim beyannamesi deklere etti.

“Kürtlere yönelik tek bir sözcük yok”

Mutabakat metnini Tigris Haber’e değerlendiren Sosyolog Rüstem Erkan, metinde Kürtlere yönelik bir şeylerin olmadığına dikkat çekti. Erkan, “Metne baktığımızda 9 ana başlıkta çok sayıda ayrıntılı bir çalışma ve açıklama görüyoruz. Ama benim ilk izlenimim, bu metin bir hükümet programı gibi ortaya çıkıyor. Bir seçim çalışması, oy getirecek bir politikadan ve açıklamadan çok seçim kazanılmış, seçimlerden sonra açıklanan hükümet programı gibi. Ana metne baktığımızda ise, Millet İttifakı bildiğimiz gibi büyük oranda HDP seçmeninin oyuna ihtiyaç duyuyor olmasına rağmen, o kesimden oy alacak, açıkçası Kürtlere dönük tek bir sözcük olmadığını görüyoruz. Birçok şey aslında belli ölçüde uygulamada olan ya da mevcut iktidarın tarzından uygulamadan kaldırılmış olan şeylerin yeniden uygulamaya konulacağı ya da bu kaldırılan kurumların yeniden yapılandırılacağı yol üzerinden gidilmiş” dedi.

“Bu şekli ile toplumda heyecan yaratmaz”

Metinde ayrıntılara çok yer verildiği ancak metnin bu haliyle toplumda çok heyecan yaratacağına inanmadığını dile getirdi. Erkan, “Çok ayrıntılı şeylerde var, ‘kuşların göç yolları dikkate alınacaktır’ deniliyor. Bu kadar ayrıntıya girilmiş. Ama bunlar ne kadar seçmen üzerinden etkisi olur, Kürt seçmeni üzerinden ne kadar etkisi olur, bu durum kamuoyunun takdirine bağlı. ‘Yağmur suyu toplama ve arıtma tesislerinin sayısı artırılacak’ deniliyor. Kaçak ve sızmaların tahammüle edileceği yönünde yarımların yapılacağı söyleniliyor.

‘Banyo ve mutfak kullanımındaki atık suların yeniden kazanımını sağlayacağız’ gibi politikalar var. Dolayısıyla bu toplumda heyecan yaratacak açıklamalar değil görüldüğü gibi. Bir hükümet programı olarak bakanların kendi alanları ile ilgili politikalar olabilir ama, toplumda heyecan uyandıracak politikalar yok. Yine 82’den beri her seçimde olduğu gibi özelikle muhalif partilerin YÖK’ü kaldıracağız ve yeniden yapılandıracağız gibi, diğer eğitim sisteminde okul öncesi 5 + 4 veya 3 şeklinde yılları değiştirmeye dönük bir politika oluşuyor. Ama gerek Türkiye’nin gerek dünyanın ana sorunlarıyla alakalı çarpıcı vurgular göremedim. Çok ayrıntılı olduğu için seçmen davranışları üzerinde çok etkili olacağı politikalar olmadığını söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

“Ana sorunlar tartışılmalı”

6’lı masanın seçimi kazanmış gibi bir havaya girmesinin yanlış olduğunu savunan Erkan, “Ülke aday beklentisine sokulduğu için aday açıklanmadan, hiçbir şey kamuoyu önünde bir heyecan yaratmıyor. Mutabakat metni eleştirileri üzerine gidilecekse, ben olsam önce Türkiye’nin ana sorunları üzerinden tartışmalar yürütürdüm. Örneğin Türkiye’de bir özgürlük talebi var, bu nasıl karşılanacak, bir kadın meselesi veya bunlar gibi sorunlar üzerinden tartışmalar yapılabilinir. Seçimi belirleyen bir Kürt sorunu gibi ve bu sorunun nasıl birlik içinde bir çözüme kavuşması gerektiği yönünde tartışmalar yapılmalı. Özellikle büyük genç işsizlik konusu üzerinden neler yapılması gerektiği konusunda tartmaların yapılması gerekmektedir. ‘Suriye meselesi nasıl olacak’, bu mesellerle ilgili de maalesef çarpıcı bir durum yok. 6’lı masanın da seçimi kazanmış gibi bir havası var ve bu yanlışı yapıyor. Ama son birkaç aydır bu süreç olumsuz yönde ilerliyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum