SPD lideri Klingbeil: Siyasi baskılar kabul edilemez

SPD lideri Klingbeil: Siyasi baskılar kabul edilemez
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile görüşen Almanya SPD Genel Başkanı Lars Klingbeil, siyasetçilere yönelik baskıların kabul edilemez olduğunu söyledi.

TİGRİS HABER - Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Lars Klingbeil'in başkanlığındaki heyet, Halkların Demokratik Partisi’ni ziyaret etti. Heyeti, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile partinin Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Feleknas Uca, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç karşıladı.

spd1-tigris.jpegParti merkezinde gerçekleştirilen görüşmenin ardından Sancar ve Klingbeil ortak basın toplantısı düzenledi. SPD Genel Başkanı Lars Klingbeil, Eş Genel Başkan Sancar’a teşekkürlerini ileterek, şunları söyledi: “Çok nazik ve dostça karşılandık. Türkiye’deki güncel siyasi gelişmeleri görüştük ve ayrıca deprem bölgesindeki durumu ele aldık. Almanya’dan gelen bir heyetle iki buçuk gün boyunca İstanbul, Ankara ve deprem bölgesinde ziyaretlerde bulunduk. Dün Nurdağı’ndaydık. Depremin yarattığı etkiyi gözlerimizle gördük, değerlendirdik, görebildik, yapılan yardımları görebildik. Böyle bir dönemde bütün dostlarımızın yanında yer alıyoruz. Hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz, yaralananlara şifalar diliyoruz. Yıkılan kentlerin bir an önce yeniden yapılanmasını diliyoruz. Biz çok etkilediğini ifade etmek istiyoruz. Almanya’da birçok kişinin deprem bölgesinde akrabası ve dostları olduğunu fark ettik” dedi.

‘Belediye başkanlarının cezaevine konulması kabul edilemez’

Türkiye’de HDP’ye ve siyasetçilere yönelik baskıların kabul edilemez olduğunu dile getiren Klingbeil, “Ben SDP Başkanı olarak çok açık bir şekilde önümüzdeki gün ve haftalarda süreci izleyeceğimizi dile getiriyorum. HDP ve diğer partilerin milletvekillerinin baskılarla karşı karşıya olduğunu gördük. HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının söz konusu olduğunu görüyoruz. Siyasi rakiplerin ve farklı düşünen kişilerin bu şekilde siyaset dışı bırakılması kabul edilemez. Halkın oyuyla seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınıp cezaevine konulması kabul edilemez. Türkiye’de olanları yakından izleyeceğimizi ve siyasi görüşümüzü dile getireceğimizi açıkladık. Hukuk devleti ilkelerinin yürürlükten kaldırılması mümkün değil” şeklinde konuştu.

‘Türkiye çok kritik bir kavşakta bulunuyor’

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, SPD heyetine ziyaretleri nedeniyle teşekkürlerini ileterek, “Bu ziyareti çok değerli buluyoruz. SPD’yle, Alman Sosyal Demokrat partisiyle kardeşlik ilişkimiz var. Kardeş partiler olarak zaten diyalog halindeyiz. Bu heyet deprem bölgesinde gözlemlerde bulunmak ve dayanışmaya katkı sunmak için ziyaret gerçekleştirmiştir. Ama aynı zamanda kardeş partilerle ve başka çevrelerle siyasi gündemi de görüşmek üzere bir gündem belirlemişlerdir” ifadelerini kullandı.

Sancar, görüşmede siyasi gelişmeleri ele alındıklarını ifade ederek, “Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Kendilerinin hem deprem alanındaki dayanışmaları hem Türkiye’de demokrasinin inşası için yolu açacak her türlü çalışmaya katkı sunma kararlılıklarını görmek de bizler açısından büyük memnuniyet verici bir durum. Türkiye çok kritik bir kavşakta bulunuyor önümüzde seçimler var. Depremin yarattığı yıkımın sorumlusu bizatihi siyasi iktidar ve bu düzendir” diye belirtti.

‘Demokrasi güçlerinin dayanışması hayati önem taşıyor’

Sancar, şöyle devam etti: “Hem depremin yaralarını sarmak hem de bu yıkım düzeninin değişmesini sağlamak için HDP olarak sorumluluğumuzu yerine getirme kararımızı daha önce de dile getirmiştik. Bugün de açıkladık. Seçim sürecinde dayanışma ve bilgi alışverişi devam edecektir. Hem SPD ile hem de diğer demokrasi çevreleriyle Türkiye ve uluslararası alanda demokrasi güçlerinin dayanışması bu süreçte hayati önem taşıyor. Bu nedenle SPD’nin sevgili Klingbeil şahsında bu ziyareti de özel bir değer taşıyor. Özel anlam ifade ediyor. Uluslararası demokratik dayanışma Türkiye’de en geniş demokratik güç birliğini daha da pekiştirecektir. Buna önemli katkılar sunacaktır. Hiç kimse bundan şüphe duymasın. Demokratik dayanışma ve demokratik güç birliği ülke içinde olduğu kadar uluslararası alanda da hem çok değerlidir hem de önemlidir. Bunun altını karşılıklı olarak çizdik. Kendilerine bu ziyaretleri ve dayanışma mesajları için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sizlere de bu toplantıyı izlediğiniz için ayrıca teşekkür ederiz.”

‘Bu düzen değişecek, basın özgür olacak’

Deutsche Welle (DW) Türkçe Ankara muhabiri Gülsen Solaker, “DW Türkiye ofisinin lisansının yenilenmemesi ve kapatılmak zorunda kalınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Klingbeil, şu cevabı verdi: “Son iki buçuk gün boyunca birçok yerde dile getirildi. Almanya’dan Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda ne tür gelişmelerin olduğunu endişeyle izlediğimi dile getirdim. Siyasi nedenlerden dolayı dokunulmazlıkların kaldırılması da bu çerçevenin içinde yer alan bir başka konu. Demokrasi anlayışına uymayan konular bunlar. Bugün HDP ve CHP ile görüşmeler yürüttüm. Bizim demokratik değerlerimizi paylaşan iki parti yetkilisiyle görüşmekten mutluluk duydum. Türkiye’de bizim demokratik anlayışa daha yakın bir yere doğru değiştirmek isteyen bir iradesinin olduğunu görmek sevindirici.”

Sancar da, “14 Mayıs’tan sonra bu düzen değişecek, basın özgür olacak” yanıtı verdi. (MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.