STK temsilcilerinden çağrı: Mazbatalar verilsin

STK temsilcilerinden çağrı: Mazbatalar verilsin
Diyarbakır’da yerel seçimler bitti ancak mazbata tartışması, itirazlar, yeniden oy sayımları bitmedi.

Diyarbakır’da yerel seçimlerin üzerinden 10 gün geçti. Büyükşehir ve alt kademe belediyelerinde itiraz olmamasına rağmen HDP’li Başkanlar mazbatalarını alamadı. Bu durumu Diyarbakır’daki STK temsilcileri ile konuştuk. STK temsilcileri, sandıktan çıkan halk iradesine saygı duyulması gerektiğini belirterek, seçilmişlere mazbataların verilmesini istedi. 

Yerel seçimlerin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen HDP’li Belediye Başkanlarına mazbataları verilmedi. HDP’nin Büyükşehir, Yenişehir, Kayapınar, Bağlar ve Sur Belediyesi Eş Başkanları İl Seçim Kuruluna başvurarak mazbatalarını istedi. Başvuruya rağmen HDP’li Başkanlara mazbataları verilmedi. Kentte ‘mazbata’ belirsizliği sürerken, konuyu STK temsilcileri ile konuştuk.

Ülke seçim endeksinden çıkmalı

6tqr8ajhu4vofswsb9yimfaie2fpbv0pqsbt4roc.png

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, “Geçtiğimiz yıl başlayan ekonomik sıkıntılar şuan Türkiye’nin en önemli sorunu. Vatandaş açısından da birinci sorun ekonomidir. Bu nedenle belediye başkanları da gündemlerine ekonomiyi almaları gerekiyor. Tabi her şeyden önce Türkiye’nin seçim ekseninden çıkması gerekiyor. Bu konuda herkese görev düşüyor. Ülkeyi seçim tartışması içinde tutmak ekonomiye zarar verir. Bir an önce seçim eksininden çıkılmalı. İtiraz olan bölgelerde İl Seçim ve YSK bu konuları hızlı bir şekilde değerlendirip karar vermelidir. İtirazların olmadığı yerlerde ise seçilmiş başkanlara mazbataları verilmelidir. Başkanlar mazbatalarını aldıktan sonra yönlerini ekonomiye ve vatandaşın sorunlarını çözmeye çevirmeliler. Bu konuda kaybedecek bir günümüz yok” dedi.

Sandıktan çıkan iradeye saygı duyulmalı

ib8s91wn.jpg

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, “Yerel seçimlerin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen Yüksek Seçim Kurumu (YSK) seçim sayımları ile ilgili sıkıntıların olmadığı yelerde seçilmişlere mazbatalarını bir an önce teslim etmelidir. Yerel hizmetlere dönük projelerin devamı ve hizmetlerin aksamaması için bu çok önemlidir. Gereksiz tartışmaları sonlandırıp, ekonomiyi canlandıracak, toplumsal refahı yükseltecek politikalara yönelmek gerekiyor. Bu nedenle Demokrasi kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan sandıktan çıkan iradeye saygı gösterilip, tartışma sürecinin sona erdirilmesi ülkemizin yararına olacağına inanmaktayım. Bu tür tartışmalar Ekonomik hedefleri olan ülkemizin gündemini meşgul etmektedir” şeklinde konuştu.

YSK hükümete angaje olmuş

132575.jpg

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, “Mazbataların verilmemesi seçim hukuku ile alakalı değil. Başka meseleler araya giriyor. Politik görüşler gözüküyor. Hiçbir seçimde böyle bir şey yaşamadık. Bu konuda sorumluluk YSK’da. YSK bu konuda daha cesaretli davranmak durumunda. İtirazlara herkesin hakkı var ancak itirazı sunarken veri ile hukuksal gerekçe olması lazım. Delilsiz bir şekilde ben sonucu kabul etmiyorum deyip itiraz edersen bu çözüm olmaz. YSK itirazları değerlendirirken objektif ve yasaya bağlı olarak karar vermeli. Bazı yerlerde 3-5 oyun dikkate alınması durumu varken, bunu dikkate almayıp binlerce fark olan yerde bunu dikkate alarak hareket etmesi yasaya uygun değil. Mazbataların verilmemesi vatandaşın hizmet alımını engelliyor. İlgili birimler, bu durumu politik gelişmelerden uzak durup karara bağlaması lazım. YSK’nın basiretli davranmaması lazım. Yakın tarihte ilk kez böyle bir kriz yaşıyoruz. Buda YSK’nın basiretli davranması nedeniyle yaşanıyor. YSK’nın güç odaklarından bağımsız karar vermesi lazım. YSK’nın verdiği kararlar herkesi bağlayan kararlardır. YSK bu konuda yasanın kendisine verdiği yetkiyi doğru kullanması lazım ve bağımsız bir karar vermesi lazım. Bunu son günlerde göremiyoruz, hükümete angaje olmuş bir seçim kurulu var.

KHK’ların durumu: YSK kendi kararlarının arkasında durmalı

Seçim yasasına göre tüm adaylar öncesinde seçim kuruluna başvuruyor. Bütün bilgi ve bilgiler gönderiliyor. Bu kişilerin belediye başkanı yeterliliğine sahip olduğu kararı veriyor. Bu kişiler başvuru yapmış seçim kurulu listeleri açıklamış ve engel olmadığı karara bağlanmış. Bu tür tartışmaları gündeme getirmek iyi niyetli ve ahlaken de doğru değil. YSK kendi kararlarının arkasında durmak zorunda. İlan etmişsiniz, seçim yapılıp bittikten sonra yeniden karar vermek hem hukuka hem de ahlaki değil. Bu tür girişimlerin red edilmesi lazım. Milletvekili seçilmiş KHK’lılar var. YSK’nın bu tür itirazları ret etmesi gerekir.”

Piyasalarda istikrarsızlık hakim

alican-ebedinoglu1.jpg

Diyarbakır Esnafa ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinooğlu, “Seçimler demokrasinin en önemli unsurlarından biri. Halkın iradesiyle kentlerin yönetilmesi demokraside önem arz etmektedir. Halkın iradesine saygı gösterilmelidir. Yargı süreci mutlak değerlendirilmeli. Ancak ülkenin bir an önce seçim atmosferinden çıkması lazım. Ülkenin en önemli sorunu ekonomidir. Seçim öncesi dalgalanmalar oldu. Piyasalarda belirsizlik ve istikrarsızlık hala hakim. Yerel seçimlerin sonuçlandırılması için ilgili kurumların bir an önce karar vermesi gerekiyor. Karar sonrası hükümetin ve seçilmiş bütün yerel yöneticilerin projelere ve ekonomiye yönelmeleri gerekiyor. Ülkenin bir an önce seçim psikolojisinden kurtulması lazım. İstanbul ve Diyarbakır’da mazbataların verilmemesi piyasayı çok ciddi bir şekilde etkiliyor” dedi.

YSK hukuksuz talebi sonuçsuz bırakacaktır

5b2218e8ae78492740a10281-001.jpg

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Burç Baysal ise, “YSK aday olabilme konusunda bir mahkeme gibi onay veriyor. YSK’nın onay verdiği bir ortamda belediye başkanı seçildikten sonra KHK mevzusunu ortaya atmak ve mazbataların verilmemesini meşrulaştırmak doğru değil. Bazı kişilerin KHK’lıları gerekçe gösterip başkanlığı istemesi siyaset etiği açısından doğru olmayan bir talep. YSK hukuksuz talebi sonuçsuz bırakacaktır. Seçimlerin üzerinden 10 gün geçti ancak seçilmiş kişilere hala mazbataları verilmedi. Bu durum piyasaları huzursuz eder. YSK seçilmiş olan ve hak kazanmış olan kişilere görevi teslim etmeli. Bu uygulamalar ne Türkiye’nin nede bölgenin menfaatine değildir. Seçimler demokrasi yarışıydı, halk hizmet bekliyor. Seçilmişler sadece kendilerine oy verenlere değil herkese hizmet etmekle mükelleftir. Akli selimin devreye girmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Hizmetlerin aksamaması için mazbatalar verilmeli

serif-demir.jpg

Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Şerif Demir’de, “Demokrasinin ilkeleri gereği bir seçim yapılmış. Türkiye’de seçimler yeni yapılmıyor. Halkın vermiş olduğu bir karar var. Halkın iradesi ile seçilenler var. Bu mazbatanın verilmesi gerekir. Olması gereken budur. Demokrasiden bahsediyorsak bu konuda bir şeylerin yapılması lazım. Aksi halde her şey tartışılmış olur. Belediyecilik her alanla ilgili olan bir durumdur. Sağlık boyuta da önemlidir. Seçim kurulu kim kazandıysa mazbataları vermeli ki, hizmetler de bir an önce başlasın” dedi.

Berçem KARTAL-ÖZEL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.