Su kabaklarına hayat veriyorlar

Su kabaklarına hayat veriyorlar
Şırnak’ta eskiden su taşımada kullandığı su kabakları bu günlerde usta ellerde sanat eserine dönüşüyor. Kursa katılanlar, küçük matkaplarla kabaklara şekil verirken, ortaya göz alıcı eserler çıkıyor.

TİGRİS HABER - Şırnak’ta eskiden su taşımada kullandığı su kabakları bu günlerde usta ellerde sanat eserine dönüşüyor. Kursa katılanlar, küçük matkaplarla kabaklara şekil verirken, ortaya göz alıcı eserler çıkıyor. Şekil verildikten sonra boyanan ve verniklenen su kabakları birbirinden güzel avize ve gece lambalarına dönüşüyor.

Şırnak Halk Eğitim Merkezi'nde “Su Kabağı İşlemeciliği Kursu” açıldı. Kursta usta öğretici Nazdar Basan gözetiminde 12 kursiyer meslek öğreniyor. Kursiyer kadınlar, su kabağından ürettikleri gece lambası, abajur, avize, vazo gibi çeşitli dekoratif ürünleri sergilerde satarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Usta öğretici Nazdar Basan, Halk Eğitim Merkezi'nde su kabağı kursu açtığını belirterek, şu anda 12 öğrencisine ders verdiğini söyledi. Su kabağı ile ilgili bildiklerini aktarmaya çalıştığını ifade eden Basan, kişiye özel sipariş alıp su kabağı satışını da yaptıklarını dile getirdi.

Satıştan gelen ücretin Halk Eğitim Döner Sermayesine girdiğini aktaran Basan, "Su kabağını Aksaray, Osmaniye, İskenderun gibi illerden temin ediyoruz. Ham halini getirdikten sonra zaten işleme hazırlıyoruz. İçini temizliyoruz, kabağa göre desen koyuyoruz. Ne tür bir desen isteniyorsa, müşteri ne istiyorsa. Aile fotoğrafını da koyabiliyoruz, ayrıca istediği bir desen varsa onu da yerleştiriyoruz. Atatürk, Türk bayrağı, Şırnak’a özgü projeler yapıyoruz. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş’ın logolarını işliyoruz. Aile fotoğrafını dekupaj yapıyoruz. Lamba, abajur, masa üstü lamba, avize olarak isteyen hangi tür evine nasıl yakıştığını düşünüyorsa biz de o şekilde yapıyoruz" dedi. (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.