Sur Belediyesinin arsa satışına STK’lardan tepki

Sur Belediyesinin arsa satışına STK’lardan tepki
TMMOB İKK ve Sur Koruma Platformu, tarihi Sur ilçesine bağlı Yiğitçavuş mevkiinde yer alan ve mülkiyeti belediyeye ait 14 arsayı satışa çıkarmasını yürütmeyi durdurma talebiyle Diyarbakır İdare Mahkemesinde dava istemi ile başvurdu.

Tigris Haber-TMMOB Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın, yaptığı açıklamada  “TMMOB İKK ve Sur Platformu olarak bu ihalenin derhal iptal edilmesi ve bu parsellerin seçim sonrasında gerekli revizyonları yapılarak halkın seçtiği meclis marifeti ile kamu yararı gözetilerek değerlendirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Sur Belediyesi, Yiğitçavuş’ta mülkiyeti belediyeye ait olan 14 arsayı 44 Milyon 123 bin TL ile ihaleye açtı. Yerel seçimler öncesi taşınmazları satılığa çıkaran Belediye Başkanvekili Abdullah Çiftçi, tarım arazi olup imara açıldıktan sonra belediyenin düzenleme ortaklık payından arta kalan ve mülkiyeti belediyeye geçen bu arazileri, toplamda 44 milyon 123 bin TL teklif usulüyle ihaleye açtı.

Sur ilçesinde 14 parselin satışa sunulması STK’ların tepkisine neden oldu. TMMOB ve Sur Platformu, “Hukuka aykırı bu uygulamanın yürütmesinin durdurulması davası” açıldığını basın toplantısı düzenleyerek duyurdu. TMMOB Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına sivil toplum örgütleri de destek verdi.

TMMOB Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın, açıklamada Sur Belediyesi Kayyumunun yerel seçimlerle birlikte görevinin sona ereceğine vurgu yaparak konuşmasına başladı.

‘Neden yerel seçimlere üç ay kala!’

Sur belediyesinin 14 adet parselin satışı için ihale duyurusu yaptığına değinen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Yerel seçimlere üç ay kala belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazlara dair alelacele alınan satış kararı, hem yasal hem de ahlaki yönden tartışmalıdır. Mevcut yönetimin 3 ay sonra değişeceği gün gibi ortadadır, buna rağmen kayyımın böyle bir tasarrufta bulunması kentin büyük tepkisine yol açmıştır.”

‘Kamusal alanlar rantsal alana dönüştürülüyor!’

Söz konusu arsa satışını teknik ve hukuki açıdan değerlendiren Aydın, “14 adet parselin İmar kanununun 18. madde uygulaması ile DOP(Düzenleme Ortaklık Payı)’tan elde edilen İmar yollarının,  imar kanununun 15. , 16.  ve Tapu kanununun 21. Maddesi uyarınca ihdası yapılarak belediyeye tescili yapılmıştır. Daha sonra tescili yapılan bu 14 adet parsel, İmar kanununun 18. Madde uygulaması ile 13 adet parsel KONUT ve 1 adet parsel de ÖZEL EĞİTİM TESİS ALANI’na dağıtımı yapılarak tescili yapılmıştır. Yani halktan kamu yararı adına yapılan kesinti, belediye adına KONUT ve ÖZEL EĞİTİM TESİS ALANI olarak satışa çıkarılmıştır.

Yukarıdan anlaşılacağı üzere aslında kamusal alanların yasal boşluklardan yararlanılarak rantsal alanlara dönüştürüldüğü görülmektedir. Bu alanların kamusal yarar doğrultusunda(yeşil alan, okul, sağlık merkezi, kültür merkezi vb.) kullanılması gerekirken şu an tamamen ticari amaçla satışa çıkarıldığı anlaşılmaktadır” diye konuştu.

‘Danıştay’ın belediyelerin toplu arsa satışına dair iptal kararları var!’

Sur’da yaşanan olaylardan dolayı mağdur alan vatandaşların durumuna işaret eden Aydın,  arsa satışlarının ticari amaçla yapıldığını öne sürdü. Aydın, sonrasında Danıştay kararlarına atıfta bulunarak, “ Danıştay’ın bu durumda olan yani uygulama sahalarında kapanan yolların veya DOP’ndan elde edilen taşınmazların kamu yararı dışında kullanılması durumunda iptal ettiği çok sayıda davanın olduğu bilinmektedir.  Ayrıca daha önce Danıştay’ın belediyelerin toplu arsa satışına dair iptal kararlarının olduğunu da hatırlatmak isteriz.

Hem siyasal ve idari teamüller hem de ihalenin yapılış biçimi ve süreci, seçim arifesinde yapılmaması gereken bu işlemin yangından mal kaçırma biçiminde işin kotarılmaya çalışıldığını göstermektedir. Daha önce yine kayyım marifetiyle Silopi belediyesinde, belediyeye ait birkaç parselin birilerine kelepir fiyatına peşkeş çekildiğini bildiğimizden bu satışlara da şüphe ile yaklaşmaktayız. Dün Silopi’de bugün de Sur’da bu yöntem uygulanmaya çalışılıyor. Yarın ise Diyarbakır’ın diğer ilçe belediyelerinin de arazi ve taşınmazlarının satışına dönük çalışmaların yapılacağının bilgisine sahibiz” ifadelerini kullandı.

‘İhale iptal edilsin, arsaların durumu seçim sonrasına kalsın!’

Aydın son olarak şunları söyledi: “Bu yapılan işlerin bir taraftan kamu malının talanı, diğer taraftan görevi kötüye kullanma olduğunu yetkililere hatırlatırız. Bu süreci bu çerçevede takip edeceğimizi belirterek, kamuoyunu duyarlı olmaya, kentimizin demokratik kitle örgütlerini de bu önemli süreçte üzerlerine düşen rolü yerine getirmeye ve kenti sahiplenmeye çağırıyoruz. Biz TMMOB İKK ve Sur Platformu olarak bu ihalenin derhal iptal edilmesi ve bu parsellerin seçim sonrasında gerekli revizyonları yapılarak halkın seçtiği meclis marifeti ile kamu yararı gözetilerek değerlendirilmesini talep ediyoruz"

Haber: Harun Aytulun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.