Sur esnafının ‘hendek’ isyanı

Sur esnafının ‘hendek’ isyanı
İlyas AKENGİNHendek barikatlardan ötürü sokağa çıkma yasağı nedeniyle günlerdir işyerlerini açamayan Diyarbakır Sur esnafı isyan etti.

 

Sosyal ve ekonomik olarak zor durumda bulunduklarını ifade eden esnaflar, “Hendek ve barikatlar kapatılsın,  sokağa çıkma yasağı kaldırılsın” çağrısını yaptı.

Toplantı yapan esnaflar adına açıklama yapan Adil Aydın, kimsenin ölmesini istemediklerini belirterek şunları söyledi: “Sur’ların UNESCO listesine alınması biz esnafları umutlandırmıştır. Ancak son 2 ay içresinde başlayan hendek eylemleri ve beraberindeki çatışmalı süreç sokağa çıkma yasağı getirilmiştir. Kirasını, vergisini ödeyemeyecek durumda olan esnafımız şimdide evine ekmek götürmekte zorlanmaktadır.

“BİN İŞYERİ KAPATILDI”

Neredeyse haftanın 6-7 günü sokağa çıkma yasağı nedeniyle esnaf işyerlerini açmamaktadır. Birçok esnafımız çek ve senetlerini ödeyememesi nedeniyle hukuki ve cezayı yaptırımla karşı karşıya kalmıştır. Son 1 ay içerisinde bine yakın esnafımız ticari hayatını son vermek için vergi kaydını sildirmek için maliyeye müracaat etmiştir. Esnaflar olarak kendimiz ve hizmet verdiğimiz halkımızın gelecek kaygısı dışında herhangi bir taraf olma noktasında siyasi duruşumuz söz konusu değildir. Esnaflar olarak son derece zor ve perişan bir durumdayız biran önce hendek yelmelerinin ve bundan doğan çatışmalı sürecin sona ermesi, iç barışın sağlanması esnaflarımızın düştüğü bu durumdan kurtulması önemle arz etmektedir.  Sonuç itibariyle hendekler kapatılsın, barikatlar kaldırılsın ve sokağa çıkma yasağı kaldırılsın. Ateş düştüğü yeri yakar insanlarımız ölmesin, poliste, askerde bizim kardeşimizdir. Dağdaki olan şahıslarda bizim kardeşlerimizdir. Bunların tek bir canı bir kanı dökülürse, işyerimiz hepsi yansa umurumuzda değildir.”

“DEVLETİMİZİ SEVİYORUZ, HENDEKLERE KARŞIYIZ”

20 Kişinin çalıştığı kozmetik dükkânı işleten Mehmet Özdemir, hendekler ile birlikte başlayan kaostan ötürü 300 bin lira zararı olduğunu belirterek, “ Çok mağdur durumdayız, ne yapacağımızı şaşırdık. Bu işleri kaos ortamı başlatan hendeklerdir. Diyarbakır halkı olarak hendekleri kesinlikle istemiyoruz. Hendekler çare olsaydı Silvan, Cizre, Nusaybin’de çözüm olacaktı. Evlerin önüne konulan bombalar var. Camiler okullar yanıyor. Yaşananlar karşısında hiç kimse buna ses çıkartamıyor ”dedi. Polis barikatlarına karşı olmadıklarını altını çizen, Özdemir: “Devlet burayı yönetmek zorunda, bir yerde iki devlet olmaz. Devletimizi seviyor ve yanındayız. Dolayısıyla hendeklerin kapatılması gerekiyor ”diye konuştu.

“ÇEKLERİMİZİ ÖDEYEMİYORUZ”

Toptan halı ve kumaş satışı yapan Ramazan Çiçek, “4 Katlı işyerimde 12 çalışanımla perişan bir durumdayız. Bu ay 200 bin lira ödemem var, ama geçen aydan kalan ödemem duruyor. Çeklerimiz ödeyemeyiz diye endişeliyiz. Olaylardan ötürü batıdaki fabrikalar bize mal vermekten çekiniyor. Sorunlarımızın giderilmesi için vali ve belediye başkanı ile görüşeceğiz ”şeklinde konuştu.

“KALEM OLSUN SİLAH OLMASIN”

Hasın Paşa hanı esnaflarından Sait Özkan, “ Çoluk çocuğumuz perişan olduk 400 liraya muhtaç duruma geldik. Psikolojimiz bozuldu ne olacağını bilmiyoruz. Çözüm sürecinin tekrar geri gelmesini istiyoruz. Bu iş masada kalemle çözülsün, hendek ve silahla olmaz, silahı bir kenara bırakmamız lazım”dedi.

Abdulkadir isimli peynirci esnafı ise; “İşyerime 3-5 roketatar isabet etti. 13-14 gündür dükkânımı açamadık. Mağduruz ama yanan malımızın peşinde değiliz. Bu ülkeye tekrar barış ve huzur hakim olsun. Kimsenin burnu kanamasın istiyoruz ”diye konuştu.

Esnaflar ikiye bölündü

Bu arada esnaf grupları metin konusunda anlaşamayınca ikiye ayrıldı. Bir grup esnaf Galeria Alışveriş merkezi önünde açıklama yaparken, diğer esnaf grubu ise yazılı bir açıklama yaptı. Esnaflar adına yapılan açıklamada, “Son iki ayda belirli aralıklarla uygulanan sokağa çıkma yasağı Sur bölgesinde yaşayan vatandaşları ve esnafı mağdur etmiştir. Dün Sur bölgesinde esnaf olan 200’ü aşkın esnaf bir araya gelerek bu sorunun çözülmesi ile ilgili bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantı neticesinde 20 kişilik bir heyet oluşturuldu. Yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla oluşturulan heyetin gerekli tüm girişimleri yapmasına karar verilmiştir” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.