“Sur için Bismillah”

“Sur için Bismillah”
“Sur için Bismillah”

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 103 gün süren operasyonlar nedeniyle harabeye dönen İlçenin yeniden inşası için çalışmaların startı bugün veriliyor. Sur’un yeniden inşası için ilk kazmayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin vurması bekleniyor.

 

Geçtiğimiz yıl Sur’da yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle Sur’da büyük bir yıkım yaşanırken, Sur’un yaraları yavaş yavaş da olsa sarılmaya başlanıyor.  UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan tarihi Sur’da sağlıklaştırma çalışmaları bir süredir devam ederken, Sur’un yeniden inşası için yapılacak çalışmalar için ilk somut adım bugün atılacak.

 

Tescilli yapılar zarar görmüştü

Sur’da yaşanan çatışmalar ilçede can kayıplarının yaşanmasına neden olurken, çatışmalı ortamın korkutucu etkisi tarihi ilçede büyük bir göç dalgasının yaşanmasına da yol açtı. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan ve yerli, yabancı binlerce turistin yoğun ilgisini çeken tarihi Sur ilçesinde birçok tescilli yapı Sur’daki çatışmalı süreçte zarar gördü.  

 

Tescilli yapı zarara uğradı

Kurşunlu Camii, Paşa Hamamı, Çardaklı Hamamı, Surp Giragors Ermeni Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi, Haci Hamit ve Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu Şeyh Mutahhar Camii zarar gören tarihi yapılar arasında.

İlk kazma bugün vuruluyor

Sur’un yeniden yapılandırılması ve tarihi ilçede zarar gören dünyanın kültürel mirası olan tarihi yapıların restorasyonu kapsamındaki çalışmalar devam ederken, Sur’un yeniden inşası için ilk kazma vuruluyor.

 

Başbakanın gelişi iptal oldu

Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’a geleceği ve Sur’un yeniden inşası için ilk kazmayı vurması beklenirken, geçtiğimiz günlerde İstanbul Ortaköy’de bulunan bir eğlence merkezine yapılan terör saldırısı nedeniyle yoğunlaşan ülke gündemi Başbakan Yıldırım’ın Diyarbakır ziyaretinin iptal edilmesine neden oldu. Başbakan Binali Yıldırım’ın Diyarbakır ziyaretindeki boşluğunu ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki doldurması bekleniyor.

Sur’un yeniden inşası için ilk kazmayı vurması beklenen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bugün Diyarbakır’da olacak. Sur’un yeniden inşasının startının verileceği açılış etkinliğinin duyurusu ise, Diyarbakır’da kentin birçok yerinde bulunan bilboardlarda yapıldı. Billboardlarda “Sur için Bismillah” sloganı ile duyurusu yapılan açılış etkinliği için Başbakan Binali Yıldırım Diyarbakır’a gelemezse de Başbakan Yıldırım’ın fotoğrafı Sur’un gelecekteki silueti yanında yerini aldı.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış

Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Osmanlılar'ın da aralarında yer aldığı 30'a yakın uygarlığın hüküm sürdüğü ve çok sayıda uygarlığın ise izlerini taşıyan tarihi ilçe, zengin tarihi ve kültürel mirası medeniyetlerin merkezi olurken, Sur’daki çatışmalı süreç bütün bu tarihsel mirasta birçok açıdan tahribatlar yarattı. 

Tarihi yapılar belgelendi

Sur'da farklı medeniyetlere ve dönemlere ait cami, kilise, kale, han, ev, çarşı ve köprü olmak üzere 612 kültür varlığı bulunuyor. Sur’da yapılan tespit ve tescil çalışmalarında, 5 bin 800 metrelik iki kale, 18 idari yapı ve köşk, 53 cami ve kilise, 51 hamam, çeşme, değirmen, üç medrese, 12 han ve çarşı, 19 türbe, 447 tarihi ev, iki mimari kalıntı ve arkeolojik sit olmak üzere 612 kültür varlığı belgelendi.

 

Ali ABBAS YILMAZ/ÖZEL HABER

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.