Sur mağdurlarına kira şoku!

Sur mağdurlarına kira şoku!
Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nde yaşanan olaylar nedeniyle evlerinden olan Sur mağdurlarına yapılan kira yardımının 3 aydır kesildiği ortaya çıktı.

Sur Mağdurlarına verilen kira yardımları kesildi

Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nde yaşanan olaylar nedeniyle evlerinden olan Sur mağdurlarına yapılan kira yardımının 3 aydır kesildiği ortaya çıktı. Sur Kaymakamlığı, kira yardımlarının en kısa sürede ödeneceğini açıkladı.

Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nde 3 yıl önce yaşanan hendek olayları ve çatışmalar nedeniyle binlerce kişi göç etmiş, çatışmaların sürdüğü 6 mahalledeki yüzlerce ev yıkılmıştı. Yaşanan olaylardan sonra Sur İlçe Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından 3 bin Sur mağduruna her ay 1000 TL kira yardımı yapılıyordu. Ancak Kaymakamlığa bağlı Sur Sosyal Yardımlaşma Vakfının, Sur mağdurlarına 3 aydır kira yardımı yapmadığı ortaya çıktı.  

3 aydır alamıyoruz

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Sur mağdurlarından Ayhan Ulaş, “Sosyal Yardımlaşma Vakfı üzerinden yapılan kira yardımlarını 3 aydır alamıyoruz. Bunun neden kaynaklandığını bilmiyoruz.  Benim başka bir gelirim yok, kira alamadığım için 3 aydır zorlanıyorum. Kardeşim arada kira yardımı yapıyor. Umarım sorun kısa sürede çözülür” dedi.

Cumhurbaşkanına twitt atacağım

Sur mağdurlarından Mehmet Doğan ise,”Kira yardımlarını yapan komisyonu aradım bana, ‘Ankara’nın imza atmasını bekliyoruz’ dediler. Ancak bu imza ne zaman atılır bilmiyoruz. Geçtiğimiz aylarda da böylesi bir durum yaşanmıştı. O zaman Cumhurbaşkanlığına attığım Twitterden sonra kiramız hemen ödendi. Birkaç gün içinde kira yardımları yapılmazsa Cumhurbaşkanlığına twitter atacağım. Çünkü nüfusumuz kalabalık. Kira, elektrik, su derken bir ayı zor getiriyoruz. Yetkililerin bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Sorunun çözülmesini istiyoruz

Mağdurlardan Necla Ulaş’da, “Kira yardımları ile geçiniyoruz. Ancak son 3 aydır bu yardımlar yapılmıyor. Bize bunun nedenini de belirtmiyorlar. Biran önce kira yardımlarının yapılmasını bekliyoruz” dedi.  

Sorun kısa sürede çözülecek

Öte yandan konuyla ilgili Sur Kaymakamlığı yetkilileri, sorunun kısa süre içinde çözüleceğini belirterek, “Bakanlık seviyesinde bu tip ödemeler için yeni bir onay mekanizması işletilmesi ve sistemden kaynaklanan bazı sorunlar dolayısıyla ödemeler gecikti. Bu gecikme sadece ilçemiz için değil, bu ödemeyi alan tüm bölgelerde yaşanmıştır. Bakanlık ile yapılan görüşmede kısa  süre içinde  3 aylık toplu ödeme yapılacağı bilgisi verildi. Bu hafta içinde bu sorunun çözülmesini bekliyoruz” bilgisini verdi.

ilyas-akengin-fotograflari-8.jpg

Sur mağdurlarının yüzde 84’ü ile uzlaşıldı

Öte yandan Sur’daki çatışmalarda zarar gören vatandaşların mağduriyeti ile ilgili rakamlar ortaya çıktı. Sur mağdurlarının yüzde 84’ü ile uzlaşılırken, geriye kalan vatandaşların ise ilgili kurumlar tarafından sunulan teklifleri kabul etmediği bildirildi.

Buna göre toplam 4 bin 432 kişi mağdur sıfatı ile ilgili kurumlara çağrılırken, bunlardan 3 bin 710 kişinin başvurusu kabul edildi. 722 kişinin başvurusu kabul edilmezken, oran olarak yüzde 83.71’nin sorunları çözüldü.

368 kişiye ödeme yok

Devlet kurumları, uzlaşma sağlanan 3 bin 710 kişiden 3 bin 342 kişiye toplam 15,999,945.82 TL ödeme yaptı, 368 kişiye ise ödeme yapılmadı. Ödeme yapılmayan 368 kişiye ödenmesi gereken rakam ise 1,850,116.92 olarak ifade edildi.

Uzlaşma sağlanan herkese ödemelerin tamamlanması halinde rakam 17,850,062.74 TL’ye ulaşmış olacak.

(Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum