Sur’a bağlı Özekli köyünde petrol atık kuyusu tehlike saçıyor

Sur’a bağlı Özekli köyünde petrol atık kuyusu tehlike saçıyor
Diyarbakır’ın Terkan bölgesinde Sur'a bağlı Özekli köyünden geçen petrol boru hattında bulunan atık kuyusuna bağlanan borulardaki sızıntı tehlike saçıyor. Kuyuya düşerek ölen yavru köpekler var.

Petrol atık kuyusunun kapağı etrafındaki boşluklardan kuyuya düşen hayvanlar zaman zaman itfaiye yardımı ile kuyudan çıkarılırken zaman zaman ise köy sakinleri kendi çabalarıyla kuyudaki hayvanları kurtarmaya çalışıyor. Kuyuya sarkıtılan çocuğun yavru köpeği kurtarmak için gösterdiği fedakarlık bir yana, Hiçbir güvenlik önlemi alınmadan yapılan bu kurtarma operasyonu bir başka ihmali de gözler önüne seriyor. Söz konusu sorunda yetkililerin aylarca duyarsız kalması ise bir başka sorun alanı. Köy sakinleri ve hayvanseverler aylardır yetkililere seslerini duyuramıyor.

Diyarbakır’ın Terkan bölgesinde Sur ilçesine bağlı Özekli köyü sınırları içinde geçen petrol boru hattı atık kuyusuna bağlanan boruda sızıntı var.

Özekli köyü sakinlerinden konuya ilişkin edinilen bilgilere göre, petrol boru hattı atık kuyusuna bağlanan boruda yaşanan sızıntıdan kaynaklı oluşan birikinti çevredeki ekinlere zarar verirken, hayvanların yaşamını da tehlikeye atıyor.

Petrol atıklarının bulunduğu çukura düşen yavru bir köpek köy sakinleri tarafından kurtarıldı. Petrol atıklarına bulanmış yavru köpeği kurtaran köy sakini bir çocuğun konuya duyarlılık gösteren bir hayvansevere ulaşması üzerine açığa çıkan olay, yaşanan çevre sorununu gün yüzüne çıkardı.

atikkuyuu.jpg

 

Büyük tehlike!

Konuya ilişkin gazetemize konuşan hayvansever Şilan Aslan şunları söyledi: “Ben hayvan severim. instagram da bir sayfam var. Benden hayvanlar konusunda yardım isteyen destek isteyenler olur. 2 gün önce bir çocuk görüntüleri attı yardım edin dedi. Ve görüntüleri görünce hemen destek için belediyeyi aradım. Orman su yetkililerini aradım ama yardıma giden olmadı. Kuyuya giden borular da sızıntı var. Ekili arazilere ve hayvanlara zarar veriyor. Dün de bir köpek düştü öldü. Köyden bir gençle konuşuyorum, ‘aylardır belediyeyi barınağı arıyoruz gelmiyorlar’ dedi. Oradaki hayvanların durumu iyi değil. Ve yavrular petrol atık kuyusuna düşüyor. Sözde kapak kapalı ama yanları açık, içine küçük bir çocukta düşebilir. Atık kuyusuna bağlanan boru da sızıntılar var. Görüntüler de fark edildiği gibi köpeği kurtarmak için çocuğu sarkıtmışlar ve hiç bir güvenlik önlemi yok, çocuk da kuyuya düşebilirdi. 2 gündür dernekleri aradım, belediyeyi aradım ama kimse destekte bulunmadı. Yarın gideceğim çimento götürüp kapatmaya çalışacağım. Yavru köpek için de mama filanda götüreceğim. Lütfen yetkililer konuya duyarlılık göstersinler.”

Ali Abbas Yılmaz/Özel

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.