Sur’da sağlık hizmeti çilesi
Ali Abbas Yılmaz - Özel
TİGRİS HABER - Alipaşa, Lalebey ve Melikahmet mahallelerinde birçok vatandaş evlerine yakın olan ve Melikahmet’te bulunan Mardinkapı Aile Sağlık Merkezi yerine evlerine uzak olan İskenderpaşa Aile Sağlık Merkezi’ne gitmek zorunda kalmalarından dolayı yaşadıkları mağduriyeti dile getirdiler. İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin ise, Sur’daki ASM’lerde kontenjan sorunu olmadığını ve vatandaşın talep etmesi üzerine istenilen kayıt değişikliğinin yapılabileceğini söyledi.
Diyarbakır Sur’da yaşanan çatışmalı sürecin ardından hayat birçok açıdan normale döndürülmeye çalışılsa da sağlık hizmeti alanında tam bir keşmekeş yaşanıyor. Sur’un birçok mahallesinde sağlık ocağı bulunmazken, Aile Sağlık Merkezlerine kayıtlarda ise ikamet ile sağlık hizmeti alma arasında ciddi bir uyumsuzluk söz konusu.
Evlerinin yakınındaki Aile Sağlık Merkez’inde kontenjandan kaynaklı yer bulamayan vatandaşlar sağlık hizmetine erişimde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Aynı mahalleden aynı apartmandan hatta aynı aileden insanlar evlerinin yanındaki sağlık ocağından hizmet almak yerine daha uzaktaki sağlık ocağına gitmek zorunda bırakılıyor.
‘Lalebey ve Alipaşa’dan insanların İskendepaşa’daki ASM’ye yönlendirilmesine anlam vermedik’
Lalebey Mahallesi sakinlerinden Mehmet Çelik, mahallesindeki sağlık ocağı sorununa ilişkin şunları söyledi: “Aynı mahallede aynı binada hatta aynı evde oturan insanlardan biri gidip Melikahmet Mahallesinde bulunan Mardinkapı Aile Sağlık Merkezi’nde sağlık hizmeti alırken, diğer vatandaşlar İskenderpaşa’daki Aile Sağlık Merkezi’nde hizmet almaktalar. Melikahmet’teki ASM çok yakın ama İskenderpaşa’daki oldukça uzak mesafede ve insanların yanıbaşındaki ASM’den sağlık hizmeti almak yerine daha uzakta olana gitmek zorunda bırakılmalarını anlamak güç. Bunu kendilerine sorduğumuz vakit, sizin doktorunuz İskenderpaşa’da ve oraya gitmeniz gerekiyor diyorlar. Biz Lalebey Mahallesinde oturuyoruz ve bize yakın olan ASM yerine uzakta olan ASM’ye kaydımız yapılmış. Bu durumla ilgili vatandaş gerçekten mağdurdur. 70 yaşındaki bir kadın hasta yakındaki sağlık merkezi dururken, İskenderpaşa’ya gitmek zorunda. Bir kilometreden fazla bir mesafeyi yaşlı bir kadın neden yürümek zorunda kalsın, üstelik de hasta bir şekilde? Mardinkapı, Dabanoğlu mahallelerinden buraya gelip muayene olabiliyorlar ama biz yanıbaşımızdaki sağlık ocağına gidemiyoruz. Dabanoğlu ve Mardinkapı İskendepaşa mahallesine daha yakın ama onları yakın yere vermektense onlara daha uzak olan bir sağlık merkezine veriyorlar. Lalebey ve Alipaşa’dan insanların İskendepaşa’daki ASM’ye yönlendirilmesine vatandaş olarak bir anlam vermedik. İkinci bir sorunumuz ise sağlık ocağındaki doktor sayısıdır. Yetersizdir, sadece 2 doktor var ve dönüşümlü hizmet veriyorlar. Daha önce 4 doktoru olan ASM’nin şimdi 2 doktoru var. Doktor yeterli iken herkes bundan memnundu.”
Aynı aileden bireyler ayrı Aile Sağlık Merkezi’ne kaydedilmiş
Lalebey mahallesinde ikamet eden Emrah Çınar’ın 2 çocuğu başka sağlık ocağına kayıtlı eşi ve bir çocuğu ile kendisi de İskendepaşa Aile Sağlık Merkezi’ne kayıtlı. Yakın zamanda bir kaza sonucu ayağından yaralanan Çınar, yaşadığı mağduriyeti şöyle dile getirdi: “Lalebey mahallesinde oturuyorum ama sağlık hizmetimi İskenderpaşa Aile Sağlık Merkezi’nde alıyorum. Ben, eşim ve bir çocuğum İskenderpaşa ASM’de kayıtlıyım ama 2 çocuğum da Melikahmet’te bulunan Mardinkapı ASM’de kayıtlı. Yani, aynı ailenin içinde dahi sağlık hizmeti aldığımız ASM değişebiliyor. Üç defa dilekçe verdim ama kaydımızı yakında olan sağlık ocağına almadılar. Şuan ayağım yaralı, sağlık hizmetine ihtiyacım var ama uzak olduğu için gidemiyorum. Hem mesafe uzak hem de orası merdivenlidir ve ayağım bu haldeyken gidemiyorum. Yakındaki ASM’ye de gidiyorum burada kaydım olmadığı için pansuman yapmıyorlar.”
‘İskenderpaşa uzak olduğu için oraya gidemiyorum’
Melikahmet Mahallesi’nde bulunan Mardinkapı Aile Sağlık Merkezi’nin yakınında oturan Şadiye Aslan, evine yakın olan sağlık ocağından hizmet almak yerine İskenderpaşa’ya yürümek zorunda kalmasına tepki göstererek şunları söyledi: “15 yıldır burada oturuyorum. İskenderpaşa Sağlık Merkezi’ne kayıtlıyım ama buraya gelmek istiyorum, çünkü orası çok uzak. Bu yıl hastayım, iğne vuruluyorum, istiyorum ki, evime yakın sağlık ocağına geleyim. İskenderpaşa uzak olduğu için oraya gidemiyorum. Ailemizde 8 kişinin de kaydı İskenderpaşa’dadır.”
‘İstiyoruz ki, evimizin yanındaki sağlık ocağına gidelim’
Melikahmet’te oturan Elif Ulam ise evinin yanındaki sağlık ocağında hizmet almak istediğini belirterek, “İskenderpaşa biz uzaktır, edemiyoruz oraya kadar gidelim. Çocuk hasta olduğu zaman oraya kadar gidemiyoruz. İstiyoruz ki, evimizin yanındaki sağlık ocağına gidelim. Ancak herhangi bir başvuru da yapmadım” diye konuştu.
‘Önceden 4 doktor varken şimdi 2 doktor hizmet veriyor’
Melikahmet Mahallesi Muhtarı Ali Kızgın, mahalle sakinlerinin çoğunun kendi mahallesinde bulunan sağlık ocağından faydalanamadığını ve İskenderpaşa’daki sağlık ocağına gitmek zorunda kaldığını belirterek şöyle konuştu: “Ziya Gökalp, Lalebey, Alipaşa,Mardinkapı, Abdal Dede mahallelerinden vatandaşlar Melikahmet’te bulunan Mardinkapı Aile Sağlık Merkezi’nde hizmet alıyor ama sağlık ocağının bulunduğu Melikahmet Mahallesi’nden vatandaşlar ise başka bir sağlık ocağından (İskenderpaşa) hizmet alıyor. Ben bunu mahalle muhtarı olarak defalarca sordum. Mahallemizdeki sağlık ocağı Mardinkapı Aile Sağlık Merkezi olduğundan önceliğin onlara verildiği söylendi. Ben bu sorunu Kaymakam Bey’e, İl Sağlık Müdürlüğü’ne defalarca ilettim, dilekçeler verdim ama bu konuda bir değişiklik olmadı. Çünkü bu sağlık ocağında doktor eksikliği var. Önceden 4 doktor varken şimdi 2 doktor hizmet veriyor. 2 tane doktor Sur’un yarısındaki vatandaşlara ne kadar hizmet verebilir ki? Doktorların bize söylediği şu; ‘4 binin üzerinde hasta sayımız var ve daha fazlasını alamıyoruz. Kontenjanımız dolu olduğu için başvuran vatandaşı başka yere yönlendirmek zorunda kalıyoruz’. Vatandaş muhtar olarak bana geliyor ve diyor ki, “Kapım sağlık ocağının kapısına bakıyor ama ben bu sağlık ocağında faydalanamıyorum da kışın yağmur yaş demeden İskenderpaşa’daki sağlık ocağına gitmek zorunda kalıyorum’. Vatandaş bu konuda neden girişimlerde bulunmuyorum diyeni beni suçluyor. Halbu ki, ben defalarca bu konuda dilekçe erdim ama bir sonuç alamadım. Burada büyük bir adaletsizlik var. Bir mahalle muhtarı olarak da bu konuda çok rahatsızım. Benim sorumlu olduğum bölgede bir sağlık ocağı açılmışsa buradaki vatandaşın bundan faydalanması gerekiyor.”
‘Sur’daki ASM’lerde kontenjan var, isteyen vatandaşlar geçiş yapabilir’
Sur’daki Aile Sağlık Merkezleri ve doktor sayısına ilişkin bilgi veren Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, vatandaşın Aile Sağlık Merkezi’ni ve doktorunu seçmekte özgür olduğunu ve 6 ayda bir bu hizmeti değiştirebileceğini söyledi. Sur’da 11 Aile Sağlık Merkezi bulunduğunu ve 32 doktorun görev yaptığını belirten Tekin, şu bilgileri paylaştı: “Sur Bağıvar Aile Sağlığı Merkezi (3), Sur Çarıklı Aile Sağlığı Merkezi (4), Sur Dabanoğlu Aile Sağlığı Merkezi (4), Sur İskenderpaşa Aile Sağlığı Merkezi (7), Sur Küçükakören Aile Sağlığı Merkezi (2), Sur Köprübaşı Aile Sağlığı Merkezi (2), Sur Karaçalı Aile Sağlığı Merkezi (3), Sur Mardinkapı Aile Sağlığı Merkezi (2), Sur Mermer Aile Sağlığı Merkezi (2), Sur Satı Aile Sağlığı Merkezi (1), Sur Özekli Aile Sağlığı Merkezi (2).”
Tekin, ayrıca Aile Sağlığı Merkezi’nde kontenjanların uygun olduğunu ve vatandaşın talep etmesi halinde geçiş yapabileceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.