Sur’daki restorasyonda 3 burcun kapısı ortaya çıkarıldı

Sur’daki restorasyonda 3 burcun kapısı ortaya çıkarıldı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında Amida Höyük’ün batı tarafında yapılan kazılarda İçkale’deki 3 burcun kapısı ortaya çıkarıldı.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Diyarbakır Kalesi’ni gelecek nesillere taşımak amacıyla geçen yıl “Surlarda Diriliş Başlıyor” mottosuyla hayata geçirdiği kapsamlı çalışmalar sürüyor.

Ocak ayında, İçkale’de 11’i iç ve 2’si dış kale burcu olmak üzere 13 burç, Amida Höyük’ün çevresindeki istinat duvarının restorasyonuyla 11 bin metrekarelik alanda çevre düzenlemesi çalışması başlatıldı.

İçkale’deki yapılan kazı çalışmalarında yaklaşık 2 metre toprak altında kalan Sur duvarlarının zeminine inildi. Böylece daha önce önündeki toprak dolgudan dolayı kullanılamayan ve burçların alt katlarındaki mekanlarla bağlantı sağlayan 3 yeni burç kapısı tamamen ortaya çıkarıldı.

Kazı Başkanı Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, Büyükşehir Belediyesi’nin, Surların dirilişi mottosuyla başlattığı restorasyon çalışmaları kapsamında desteklediği Amida Höyük ve İçkale Surlarında kazı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

“İçkale Surları bütün ihtişamıyla ortaya çıkarılmış olacak”

Diyarbakır’ın kalbi konumunda olan ve sürekli yönetim merkezinin görev alanı Amida Höyük’te bu dönemde yapılan kazı çalışmalarında Roma Kral Yolu’nun ortaya çıkartıldığını ve çalışmaların halen sürdüğünü belirten Yıldız, “Bulunduğumuz alanda yaklaşık 2 buçuk metrelik toprak dolgu alındı. Sur’ların başlangıç seviyesine yani temelin bittiği, Sur’ların yükselmeye başladığı seviyeye kadar inildi. Tamamıyla ortaya çıkartıldı ve çıkartılmaya da devam ediliyor. Bu çalışmaların bitmesiyle beraber İçkale Surları bütün ihtişamıyla ortaya çıkarılmış olacak, alt kattaki burçların bütün kapıları açılmış olacak. Aynı zamanda Fetih Kapısı’ndan Saray Kapı’ya kadar da surları takip eden yönden bir Kültür Yolu da açılmış olacak” diye konuştu. (İHA)

 

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.