Suriye'nin kuzeyi ve güneyi aynı anda karıştı

Suriye'nin kuzeyi ve güneyi aynı anda karıştı
Suriye'nin çeşitli bölgelerindeki gösteriler, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in istifasını talep eden binlerce kişinin katılımıyla devam ediyor.

TİGRİS HABER - Binlerce kişi Suriye'nin çeşitli kentlerinde Esed'in istifasını talep eden ekonomi gerekçeli gösteriler düzenlerken, Suriye'nin kuzeyindeki Haseke kentinin güneyinde SDG ile şiddetli çatışmalar yaratan gelişmeler yaşanıyor.

AA'nın haberine göre Haseke'nin Rasulayn ilçesi, İdlib'in Binniş, Maratmısrin, Termenin bölgeleri ile Halep’in Daret İzze, Mare, Azez, Afrin, Bab, Etarib ve Raco bölgelerinin yanı sıra Suriye ordusunun kontrolündeki Suveyda ile Dera illeri, son günlerde büyük bir protesto dalgasına sahne oldu.

Suveyda ilindeki Kerame Meydanı'nda toplanan binlerce gösterici, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in istifasını talep etti. "Esed istifa" ve "Suriye bizimdir, onu kimseye teslim etmeyiz" sloganlarıyla sokaklarda seslerini yükselten göstericiler, taleplerine vurgu yapmak için bir araya geldi. Suveyda'daki gösterilerde Kürtçe pankartlar da dikkat çekerken Kuzey Suriye'nin kontrolünü elinde tutan PYD yetkililerin Suveyda'daki gösterileri desteklediğine dair açıklamaları dikkat çekti.

Ayrıca, Suveyda kent merkezindeki esnaflar da gösterilere destek vermek amacıyla kepenklerini kapatarak işlerine ara verdi. Bu, halkın protestoları desteklemek için çeşitli yöntemlere başvurduğunu gösteriyor.

Bu gösteriler, Şam yönetiminin 16 Ağustos'ta akaryakıta yapılan zam kararını takiben Dera ile Suveyda illeri başta olmak üzere birçok yerde başladı. Suriye'deki ekonomik sıkıntılar ve halkın yaşadığı zorluklar, protestoların nedenlerinden sadece birkaçı. Göstericiler, daha fazla değişiklik ve reform talep ederek ülkelerinin geleceği konusundaki endişelerini dile getiriyorlar. Bu gösterilerin nasıl bir sonuca yol açacağı ve Suriye'deki siyasi durumu nasıl etkileyeceği ise yakından takip edilmeye devam ediyor.

Deyrezzor'un kuzeyinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor

Öte yandan PYD kontrolündeki Kuzey Suriye bölgesinde kimi Arap Aşiretleri ile SDG arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Arap aşiretleri Kürtler tarafından ötekileştirildiklerini iddia ederken, Kuzey Suriye yönetimi bölgedeki Arap aşiretlere bağlı askeri yöneticilerin yolsuzluklara, IŞID'e alan açan faaliyetlere ve adli suçlara bulaştığını iddia ederek ihraç ettikleri kişilere bağlı grupların bu çatışmaları beslediğini iddia etti. Bölgedeki Uluslararası Koalisyon Güçleri ise iki tarafı uzlaştırmak için arabuluculuk yapmaya devam ediyor. Koalisyon yayınladığı açıklamada sorunların çatışmasız yöntemlerle çözülmesi gerektiğini savundu.

Bölgedeki bazı Arap yayın organları ise çatışmaların bölgeye Temmuz ayından beri yığınak yapan İran ve Esed Rejimi tarafından beslendiğini iddia ederek bu çatışmaların bölgeye güneyden bir müdahalenin zeminini hazırladığını yazdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.