Suruç Ovası'nda ürün deseni değişecek

Suruç Ovası'nda ürün deseni değişecek
Verimli arazilere su temin edecek ve 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tüneli'nin tamamlanmasıyla bölgedeki çiftçiler sulu tarıma geçecek.

GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, "Kuru tarım ile sulu tarım arasında çok ciddi farklar var. Biz zaten özellikle meyve ve sebze üzerinde çalışıyoruz" dedi.

 

ŞANLIURFA - Suruç Ovası'nda 95 bin 97 hektar alanı suyla buluşturacak projesinin tamamlanmasıyla bölgedeki ürün deseninin değişeceği bildirildi. Verimli arazilere su temin edecek ve 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tüneli'nin tamamlanmasıyla bölgedeki çiftçiler sulu tarıma geçecek. Genellikle buğday, arpa gibi ürünlerin ekiminin yapıldığı Güneydoğu'da bundan sonra nar, şeftali, çilek, domates, biber, pamuk gibi sulu tarım ürünlerinin yaygınlaşması bekleniyor.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, Suruç Ovası'nın Gap Eylem Planı'nın önemli ve değerli bir parçası olduğunu söyledi. Projenin kendilerini çok heyecanlandırdığını belirten Karahocagil, bölgenin yıllardır suya ve farklı tarım ürünlerine hasret olduğunu dile getirdi. Atatürk Barajı'nın yapılmasıyla birlikte bölgede var olan yer altı sularının da çekildiğini anımsatan Karahocagil, sulama projesinin bölgeye hayat vereceğini ve beraberinde birçok değişikliğinde getireceğini kaydetti.

Meyve geleceğin ürünü

Bölgede yıllardır sadece kuru tarımın yapıldığını anlatan Karahocagil, sulamayla birlikte ürün deseninin değişeceğini belirtti. Türkiye'de yetişen pamuğun yüzde 42'sinin Şanlıurfa'da üretildiğini anımsatan Karahocagil, projenin hayata geçmesiyle bu oranın en az yüzde 50'ye çıkacağını vurguladı. Karahocagil, özellikle meyve ve sebze yetiştiriciliğine önem vereceklerini ifade etti. 

Çiftçilerin de ürün çeşitliliği konusunda eğitildiğini vurgulayan Karahocagil, şunları kaydetti:

"Kuru tarım ile sulu tarım arasında çok ciddi farklar var. Biz zaten özellikle meyve ve sebze üzerinde çalışıyoruz. Katma değeri yüksek ürünler üzerinde çalışıyoruz. Bu açıdan Tarımsal Eğitim Ve Yayım Projesi (TEYAP ) çerçevesinde eğitim çalışması yürütüyoruz. Özellikle meyveyi geleceğin ürünü olarak öngörüyoruz." 

suruc-ovasi----(1).jpg

suruc-ovasi----(2).jpg

suruc-ovasi----(5).jpg

suruc-ovasi----(3).jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.