Susuz ilçesinin köyleri susuz kaldı!

Susuz ilçesinin köyleri susuz kaldı!
Kars’ın Susuz ilçesine bağlı Çirikli ve Porsuk köylerinde yaşayan yurttaşlar, yıllardır çözülemeyen su sorununa isyan etti.

 

Yurttaşlar su ihtiyacını çeşmelerde bidonlarla karşılamaya çalışıyor. Su yetersizliğinden dolayı köylüler salgın hastalıklar tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

KARS - Kars'ın Susuz ilçesine bağlı Çirikli ve Porsuk köylerinin yıllardır çözülemeyen su sorunu nedeniyle her iki köyde içme suyu sıkıntısı yaşanıyor. Çirikli köyüne su getirmek için Kars İl Özel İdaresi tarafından iki yıl önce yurttaşlardan 40 bin Tl toplanmasına rağmen halen köye su getirilmedi. Köyde insanlar temel ihtiyaçlarını gidermek için su bulamıyor. Temiz ve içilebilir bir suyun olmamasından kaynaklı köyde salgın hastalıklar yoğun bir şekilde görünüyor. Çirikli köyünden Mahmut Öztemur adlı yurttaş, “Bizim köyümüzden muhtar, köy azaları ve Kars İl Özel İdaresi tarafından 40 bin Tl para toplandı. Bu para ile köyümüze su getirileceğini belirten Kars İl Özel İdaresi yetkilileri halen getirmediler. Bizler bırakın hayvanlarımıza su bulmayı ne içebileceğimiz ne de banyo yapabilecek su bulabiliyoruz. Su ihtiyacımızı karşıladığımız kaynak çeşmesinin başında sürekli nöbet tutuyoruz. Burada su almaya gelen gençlerimizin bir biri ile kavga etmemesi için köyümüzün yaşlıları bu çeşmenin başında nöbet tutuyor. Bu bir insanlık ayıbıdır" diye konuştu.

‘Her seçim döneminde bizi kandırıyorlar’

Damla damla akan çeşmeden doldurdukları su ile ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade eden Fatma Öztemur adlı yurttaş, “Bizler sabahın erken saatlerinde kalkıp bu çeşmenin başına geliyoruz. Damla damla akan bu çeşmeden doldurduğumuz suyu eve götürüp ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Bu zulmü bize reva görenler seçim zamanları gelip size su getireceğiz vaadiyle bizden oy istiyorlar. Her seferinde aynı bahane ile bizleri kandırıyorlar. Biz bu seçimde oy kullanmayacağız. Çocuklarımız üst başlarını yıkayacakları su bulamıyorlar" dedi.

susuz-koyler-1.jpg

‘Neden bu zulüm bize reva görülüyor’

İlçeye bağlı 600 hanelik Porsuk köyünde de yine aynı su sorunu yaşanıyor. Köylüler su ihtiyaçlarını köyün dışındaki çeşmeden el arabası ile taşıyarak gideriyor. Köy sakinlerinden Nurettin Özkarakış su ihtiyaçlarını köyden bir kilometre uzaklıktaki çeşmeden karşıladıklarını söyledi. “Çoluğumuz çocuğumuz perişan bir vaziyette” diyen Özkarakış, “Benim sitemim devlete ve hükümetedir. Neden bu devlet bize sahip çıkmıyor" dedi. Köylerinin yıllardır sahipsiz olduğunu ifade eden bir diğer yurttaş Fatma Erdagöz ise “Bizler de bu ülkenin vatandaşlarıyız. Neden bu zulüm bize reva görülüyor. El arabası ile su taşımaya giderken bazen yorgunluktan bitap düşüyoruz" dedi.

Her iki köyde yaşanan su sorununa ilişkin, Kars İl Özel İdaresi yetkilileri, iki köyün su sorununun giderileceğini savundu. Yetkililer su kaynaklarının yetersiz olduğunu ve bir kaynaktan 3-4 köye su verildiği için bu köylere yeterli su gitmediğini ileri sürdü. 

susuz-koyler-3.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.