Tahsilliler Kürtçeye yüz çevirdi

Tahsilliler Kürtçeye yüz çevirdi
Rawest Araştırma Şirketi’nin yaptığı araştırmaya göre, Diyarbakır, Urfa ve Mardin’de eğitim düzeyi yükseldikçe Kürtçe konuşma oranı düşüyor.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Fridrich Ebert Stiftung Türkiye Temsilciliği’nin iş birliği ve Rawest Araştırma’nın saha desteğiyle başlatılan Dil Haritası Projesi’nde ilk bulgular paylaşıldı. Proje, bir “dil barometresi” şeklinde, dilin kullanımını periyodik olarak izleyerek dil çalışmaları için veri oluşturmak, dil temelli taleplerin yoğunluğunu görmek ve bu verileri erişilebilir şekilde kamuoyu ile paylaşmayı amaçladı.

Projenin ilk ayağı, Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van’ın bütün şehirlerinde 18 yaş üzeri kişilerle yüz yüze anket uygulaması şeklinde yürütüldü.

Gündelik hayatta kullanımı zayıf

Araştırma sonuçlarına göre, ana dili konuşma ve anlama becerisi büyük ölçüde sürmekle birlikte dilin gündelik hayatta kullanımı zayıf. Dilin bilinmesi ve kullanılması oranları erkeklerde kadınlara nazaran daha yüksek. Katılımcıların ebeveynleriyle konuşma ile çocuklarla konuşma arasında ana dili kullanma oranları dörtte üçe yakın azalıyor. Dilin kullanımı merkezde kırsaldan daha düşük. Eğitim düzeyi yükseldikçe dilin bilinme ve kullanılma oranı azalıyor. Dili bilme ve kullanma oranının en yüksek olduğu seçmen grubu HDP’liler. 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum