Tanrıkulu, ‘Süngerli Oda’yı sordu

Tanrıkulu, ‘Süngerli Oda’yı sordu
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanına süngerli oda sistemini sordu.

Tigris Haber-Ankara- Tanrıkulu verdiği soru önergesinde, adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a; “Süngerli oda” sistemi hangi cezaevlerinde bulunmakta ve ne zamandan beri uygulanmaktadır ve şu ana kadar kaç tutuklu veya hükümlü bu odalarda tutulmuştur?” diye sordu.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu’nun, Adalet Bakanı Bekir BOZDAĞ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği soru önergesi şöyle;

 

Cezaevleri tutuklu veya hükümlülerin dış dünyayla fiziksel olarak irtibatlarının kesildiği infaz kurumları olmaktan çıkarılarak mahkûmların tecrit içinde tecrit uygulamasıyla cezalandırıldığı işkence hanelere dönüştürülmüştür. İzmir 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, tuvaletin bile ayrılmadığı, oturacak yerin dahi yapılmadığı “süngerli oda” görüntüleri basına yansımıştır. Gökhan Çoban isimli tutuklunun konduğu “süngerli odanın” süngerlerini sökmesini dava konusu yapan cezaevi yönetiminin mahkemeye sunduğu görüntüler, Ortaçağ zihniyetinin hala Türkiye’deki infaz kurumlarında vücut bulduğunu ortaya koymuştur. Çoban’a, süngerleri söktüğü için “kamu davası” açılması üzerine ortaya çıkan görüntülerde, odadaki tuvaletin bile kamerayla gözetlendiği anlaşılmaktadır. Söz konusu uygulama insan haklarının en ağır biçimde ihlal edildiğini ortaya koyuyor.

 

Bu bağlamda;

 

1-    “Süngerli oda” sistemi hangi cezaevlerinde bulunmakta ve ne zamandan beri uygulanmaktadır ve şu ana kadar kaç tutuklu veya hükümlü bu odalarda tutulmuştur?

 

2-    Söz konusu uygulama hangi yasaya, yönetmeliğe dayanmaktadır?

 

3-    “Süngerli oda” uygulaması Adalet Bakanlığı emriyle mi yürürlüğe sokulmuştur?

 

4-    “Süngerli odalarda” kamera sistemi hangi sebep, dayanak veya yönetmelikçe bulunmakta ve neden tuvalet dahi izlenmektedir?

 

5-    Söz konusu odalarda mahkûmların en az ve en çok tutuldukları süre ne kadardır?

 

6-    Tutuklu veya hükümlüler hangi durumlarda “Süngerli odalara” kapatılmaktadır?

 

7-    Gökhan Çoban’ın süngerli odaya kapatılma gerekçesi nedir?

 

8-    Süngerli odaya kapatma cezası çocuk mahpuslar için de uygulanmakta mıdır?

 

9-    Cezaevlerinde süngerli odalar dışında, klasik koğuş-hücre sisteminden farklı olarak başka türden cezalandırma mekânları bulunmakta mıdır?

 

10- “Süngerli oda” uygulaması devam edecek midir? Bu uygulamaya son verilecek midir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.