Tanrıkulu: Valilik onayıyla kamu zararı var

Tanrıkulu: Valilik onayıyla kamu zararı var
Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Milli eğitim Bakanına, Diyarbakır’daki ASİS zeka testi uygulaması için yapılan ek ders ödemelerinin mevzuata aykırı olup olmadığını sordu.

Naci Sapan

TİGRİS HABER - Tanrıkulu, Valilik onayıyla gerçekleşen uygulamanın geriye kalan 80 ilde söz konusu olmadığına vurgu yaptı, kamu zararı oluştuğunu söyledi.

Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Valiliğinin uygulamasının diğer illerde olmadığına vurgu yaptığı soru önergesinde, şu görüşlere yer verdi;

“Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı Bilim Sanat Merkezleri Öğrenci İl Tanılama Sınav Komisyonu kurduğu, bu komisyonun 12 Temmuz 2023 tarihinde Diyarbakır Valiliği onayıyla geriye kalan 80 ilimizde olmayan ve mevzuata aykırı biçimde ASİS Zekâ Testi uygulaması için ek ders ödeme onayı aldığı iddiaları kamuoyuna yansımıştır.

Yönetmeliğe göre Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Bilim ve Sanat Merkezine öğrenci seçme sürecinin üç aşamadan oluşacağı ‘’aday gösterme, ön değerlendirme, bireysel değerlendirme’’ olarak gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Bu resmi yazıda Bilim ve Sanat Merkezi İl Tanılama Sınav Komisyonlarının sadece genel zihinsel yetenek alanı ön değerlendirme aşamalarında ek ders alabileceği ve bu ek ders ödemelerinin sadece hafta sonları olacağı belirtilmiştir.

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, Bakanlık yönetmeliğine ve genelgesine rağmen Valilik onayı ile hafta içi de ek ders aldırdığı, Bilim ve Sanat Merkezi seçmelerinin aşamalarından ASİS Zeka Testi Uygulaması bir sınav olmadığı, bireysel değerlendirme olduğu halde Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yine Valilik onayıyla bu değerlendirmeyi sınav olarak gösterdiği iddiaları gündemdedir. Bu iddiaların doğru olması halinde kamunun milyonlarca lira zarara uğratılması söz konusudur.”

Sezgin Tanrıkulu, Bakana şu soruları sordu;

  1. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ASİS Zeka Testi için Bakanlığınızın onayı olmadan salt Valilik onayıyla ek ders ödemesi aldığı iddiaları doğru mudur?
  2. Bakanlığınızca ek derslerin açıkça sadece hafta sonları yapılabileceği belirtilmişken, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yine Valilik onayıyla haftaiçi de ek ders aldırdığı iddiaları doğru mudur?
  3. Bilim ve Sanat Merkezi seçmelerinin aşamalarından ASİS Zeka Testi Uygulamasının bir sınav değil, bireysel değerlendirme olduğu halde Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Valilik onayıyla sınav olarak gösterilmesinin izahı ve gerekçesi nedir?
  4. BİLSEM öğrenci yerleştirme sürecinde aynı onay ve ücretlendirme geçmiş yıllarda da yapılmış mıdır? Yapılmamışsa, bu ödemenin sadece Diyarbakır'da yapıldığı iddiaları doğru mudur?
  5. ASİS Zeka Testi uygulamasının ek ders yönetmeliğinde yer almadığı ve merkezi yapılan sınavlar statüsünde olmadığı için ek ders ücreti ödemesi yapılamayacağı halde 17 Temmuz 2023-15 Eylül 2023 tarihleri arasında günde 6 oturum (30 saat) ek ders tahakkuk ettirildiği, tahakkuk ettirilen 3 aylık ek ders çizelgeleri düzenlettirdiği ve bu şekilde kamunun milyonlarca lira zarara uğratıldığı iddiaları doğru mudur?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum