Taraftara sağduyu çağrısı: Yeni bir Bursa faciası olmasın

Taraftara sağduyu çağrısı: Yeni bir Bursa faciası olmasın
Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları ve spor taban birlikleri Cumartesi günü oynanacak olan Amedspor-Sakaryaspor maçı öncesinde sağduyu çağrısı yaptı.

Tigris Haber- DTSO Başkanı Mehmet Kaya, provokasyonlara karşı duyarlı olunması gerektiğini dile getirerek hafta içinde STK’lar ve spor bileşenleriyle birlikte ortak sağduyu açıklaması yapacaklarını açıkladı.

Cumartesi günü saat 14.00’da Yeni Diyarbakır Stadı’nda oynanacak Amedspor-Sakaryaspor maçı öncesinde kentte derin bir heyecan yaşanmaya başlandı. Sezonun ilk yarısında iki takım arasında Sakarya’da oynanan maçta çıkan olaylara atıfta bulunan kentteki sivil toplum örgütleri, spor taban birlikleri ve spor adamları sağduyu çağrısı yapmaya başladı. Diyarbakırspor’un Süper Lig’den amatör lige kadar düşmesine neden olan yıkım sürecinin başlangıcı olarak kabul edilen 2010 yılındaki Diyarbakırspor-Bursaspor olaylı maçlarına dikkat çeken spor adamları, buna benzer bir tabloya izin verilmemesi için herkesi aklıselim davranmaya çağırdı.

Yapılan açıklamalarda öfke ve kontrolsüz tepkilerin hem kulübe hem kente büyük zararlar vereceğine dikkat çekildi.

Kaya: Sağduyulu davranmamak bölgeye zarar veriyor”

Gazetemize konuşan Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası (DTSO)  Başkanı Mehmet Kaya, provokasyonlara karşı duyarlı olunması gerektiğini dile getirerek hafta içinde STK’lar ve spor bileşenleriyle birlikte ortak sağduyu açıklaması yapacaklarını açıkladı.

Kaya,” Sakarya’da Amedspor’a, Antalya’da Cizrespor’a ve diğer yerlerde bölgemizin diğer takımlarına yapılanları, ülkede toplumsal barışa darbe vurmayı amaçlayan provokatif olaylar olarak değerlendiriyoruz. Ne yazık ki bu olayların yarattığı öfke ve gerginlik sonucunda sağduyulu davranmamak da en fazla yine bölge takımlarımıza zarar veriyoruz. Bu noktada provokasyonlara gelmeyelim, sağduyulu olalım ve bölge adına handikap yaratacak olumsuzluklara hep beraber izin vermeyelim. Amedspor yönetimi, kentteki STK’lar ve spor bileşenleriyle diyaloğ halindeyiz. Hafta içinde ortak açıklama yaparak Sakaryaspor maçı öncesinde sağduyu çağrısında bulunacağız. Ne olursa olsun aklıselim davranmak zorundayız” dedi.

yilmaz-bay.jpg

“Kentler arasında nifak tohumları ekilmemeli”

Birkaç kendini bilmez şahısların yaptığı olayların iki kent arasında kalıcı bir düşmanlığa neden olmaması gerektiğini belirten Güneydoğu Spor Yazarları Derneği (GSYD) Başkanı Mehmet Yılmaz Bay,”Sakarya ile Diyarbakır arasında Ali Gaffar Okkan’dan dolayı bir gönül köprüsü var. Geçmişte gerek Sakarya’da gerekse Diyarbakır’da Diyarbakırspor ile Sakaryaspor arasında oynanan maçlarda taraftarlar güzel görüntüler sergiledi. Ligin ilk yarısında Sakarya’da oynanan maçta bazı kendini bilmez kişilerin neden olduğu olaylar bir kente mal edilmemeli ve iki kent arasına nifak koymamalı. Amedspor taraftarları tribünde takımlarını en iyi şekilde desteklemeli, kente ve kulübe zarar verecek davranışlardan uzak durulmalı, sahada da takım kazanmanın tüm gereklerini ortaya koymalıdır. 9 yıl önceki Bursa olayları tazeliğini korurken, bundan gerekli dersler çıkarılarak hareket edilmelidir. Bursa maçında yaşananlar bu kenti, bölgeyi hiç tahmin edilmeyecek şekilde geriye götürdü. Diyarbakır halkının misafirperverliği ve centilmenliği gösterilmelidir” diye konuştu.

remzi-dayan.jpg

“Diyarbakır’a yakışan davranışları sergilemeliyiz”

 Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Remzi Dayan ise Sakarya’daki maçta yaşanan olayları tasvip etmeyerek zamanında en sert dille kınadıklarına dikkat çekerek Cumartesi günkü maçın da intikam havasında görülmemesi gerektiğinin altını çizdi. Yakın zamanda yaşanan Bursa olaylarının kenti sportif alanda yıkıma götürdüğünü belirten Dayan,”Sakarya’daki olaylar tabi ki sporun ruhuna yakışmayan olaylardı. Spor sahalarında bunların olmaması lazım. Ancak orada bunlar oldu diye buradaki maçı da intikam havasında görmek doğru olmaz. Bunun en büyük zararını Bursa olaylarında bu kent ve bu bölge çekti. Taraftarlar tribünde en coşkulu desteği, takım sahada en iyi mücadeleyi vermelidir. Bunun dışındaki olaylar her açıdan bu kente zarar verecektir. Tüm halkımızı bu konuda sağduyulu davranmaya davet ediyoruz. Diyarbakır’a yakışan tavırlar sergileyerek en güzel mesajı vermeliyiz” dedi.

samet-karakas-(2).jpg

“Bu Kent İkinci Bir Bursa Olayını Kaldıramaz”

TÜFAD Şube Başkanı Samet Karakaş da kentin ikinci bir Bursa olayını kaldıramayacağını ifade ederek yöneticileri hassas davranmaya, tribün liderlerini de sorumluluk almaya çağırdı. Karakaş,”Bugün hepimiz keşke Bursa maçında o olaylar olmasaydı diyoruz. Onun bedelini koca bir kent ödedi. Diyarbakırspor için sonun başlangıcı oldu. Şimdi aynı kötülüğü Amedspor’a yapmayalım. Sakarya’da olanlar orada kalmalı. Herkes yaptığı ile kalmalı. Aynı şekilde cevap vermek yakışmaz. Sağduyulu davranmalıyız, taşkınlık asla olmamalı. Yöneticiler hassasiyeti elden bırakmamalı ve tribün liderleri sorumluluk almalı. Bu kent ikinci bir Bursa olayını kaldıramaz. Amedspor iyi yolda, iyi şeyler yapıyor. Yanlış hareketlerle bu yol sekteye uğratılmamalı” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.