Tarihi Sur sokaklarına kadın ressamların eli değdi

Tarihi Sur sokaklarına kadın ressamların eli değdi
Sur’un tarihi sokaklarına Kadın ressamlar tarafından, toplumsal cinsiyet farkındalığını yaratmak için Dengbêj Fatma İsa ve Şahmeran figürleri resmedildi.

Sur Belediyesi ve Iva kültür ve organizasyon Şirketi ortaklığında Sur ilçesinin duvarlarını renklendirmek için grafiti çalışması yapıldı. Sur Belediyesi desteği ile gerçekleşen projede, Dengbêj evi sokağı, Laleş Sanat Merkezi ve Duçem sokak duvarları kadın ressamlar tarafından boyandı. Büyük bir emek ile çalışan kadınlar sokaklara Şahmeran ve dengbêj Fatma İsa’nın figürlerini resmettiler.

r2.jpeg

“Şahmeran resmini tekrardan tasarladık”

Iva Kültür merkezi’ne bağlı çalışan kadın ressamlar Sur Belediyesi ile yapmış oldukları bu projede amaçlarının toplumsal cinsiyet farkındalığını yaratmak olduğunu belirtip şöyle devam ettiler” bizler Sur duvarlarına kadın figürleri resmettik. Bir çalışmamız şahmerandı, Şahmeran efsanesi bu bölgede en bilindik efsaneydi ve sonrada ise daha önce tahrip olmuş Şahmeran resmini tekrardan tasarladık ve yeniledik. Başka bir sokağımızın duvarına da dengbêj Fatma İsa’yı resmettik. Kürtler için dengbêjliğin ne kadar önemli olduğunu ve denbêjliğe kutsal bakıldığını biliyoruz. Biz kadınlarda buradan yola çıkarak hem kültürümüze hem de kadın dengbêjliğin önemine vurgu yaptık. Buna benzer çalışmalarımızı da sürdüreceğiz” dediler.

r6.jpeg

“Sokaklarımızı kadınlar güzelleştirdi ve güzelleştirmeye devam edecekler”

Bu çalışmada amaçlarının Sur’u daha güzelleştirmek olduğunu vurgulayan Belediye eşbaşkanı Filiz Buluttekin de “Sur’un tarihini koruyarak ve kültürel yapısına uygun kadın figürler resmedildi. Şimdilik belirlenen birkaç sokakta çalışma yapıldı ama daha sonra bu çalışmalar devam edecektir. Sokaklarımızı kadınlar güzelleştirdi ve güzelleştirmeye devam edecekler, onlara da teşekkür ederiz “dedi.

r4.jpeg

Sur sokaklarına resmedilen figürler vatandaşlar tarafından da ilgi ile karşılandı. (Haber Merkezi)

r5.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.