Tasarrufa dikkat çekmek için motosikletle 30 ili gezecek!

Tasarrufa dikkat çekmek için motosikletle  30 ili gezecek!
Avrupa’nın önde gelen gruplarından biri olan Austrotherm, Türkiye’nin Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, Enerji Tasarrufu konusunda Türkiye’nin nabzını tutmak ve Isı Yalıtım Kalınlıkları’na dikkat çekmek amacıyla yola çıkıyor.

Enerji kaybı sorununa ve enerji tasarrufu ile ısı yalıtım kalınlıkları arasındaki ilişkiye dikkat çekmek için Austrotherm Türkiye tarafından başlatılan “ISI YALITIMI, ÜLKE KAZANIMI” bilinçlendirme projesinin ilk etabında, Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, “MÜDÜR YOLLARDA” kod adı ile motosikletiyle 30 gün boyunca 30 ili gezecek. 25 Mayıs günü Diyarbakır’da olacak olan Alioğlu, ilde yer alan mantolama uygulamacıları, bayiler, konut sakinleri, apartman yöneticileri, esnaf ve ustalar ile bir araya gelecek. Özgür Kaan Alioğlu ayrıca, Diyarbakır Bağlar Şehit Uzman Çavuş Süleyman İyikul Ortaokulu ziyaret edip öğrencileri ile buluşacak, öğrencilere enerji tasarrufu hakkında bilgi verecek.

“Diyarbakır’da ısı yalıtım kalınlığı minimum 5 cm olmalı”

Ülkemiz enerji ihtiyacının %75’ini ithal ediyor, dışa bağımlılık nedeniyle milli güvenlik açısından da ısı yalıtımı ve sunduğu enerji tasarrufu ülkenin birincil konularından bir olmalı diyen Alioğlu, “Enerji tüketimimizin yüzde 37’sini konutlarda kullanıyoruz. Konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 70’inden fazlası, ısıtma ve soğutma amaçlı. 2017’de enerji ithalatı için 37 milyar dolar harcadık ve ithal ettiğimiz enerjinin %35’ini yani 13 milyar dolarını konutlarda kullandık. Türkiye’de yaklaşık 21 milyon konutun 16 milyona yakınında ısı yalıtımı yok. Dış cepheye uygulanacak, daha kalın ısı yalıtım levhası içeren mantolama uygulaması yapılması ile ortalama yüzde 50 oranında enerji ve yakıttan tasarruf sağlanabilir. İklim bölgelerine göre dış cephede ısı yalıtımı kalınlıkları bölgelere göre uyarlanmalıdır. Örneğin Diyarbakır 2. İklim bölgesinde yer almakta. Isıl iletkenlik değerlerine göre Diyarbakır’da ısı yalıtım kalınlığı minimum 5 cm. olmalı. Bu kalınlığın altında bir uygulama bir fayda sunmayacak, levha kalınlığı ne kadar artırılırsa o kadar fazla enerji tasarrufu sağlanacaktır.”

 “Ne kadar kalın ısı yalıtım levhası, o kadar fazla enerji tasarrufu”

Austrotherm Türkiye Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu ayrıca, “Türk Standartları Enstitüsü’nün mevcut yönetmeliğinde yer alan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’ndaki sınır kalınlık değerleri ilgili şehirde uygulanması gereken minimum ısı yalıtım kalınlığı değerleridir. Bize bu kalınlık değerinin altında yapılan ısı yalıtımının kayda değer bir fayda sağlamayacağını söyler. Ancak daha çok enerji tasarrufu yapabilmemiz için ne kalınlıkta ısı yalıtım levhası kullanmamız gerektiğini söylemez. Çünkü ne kadar kalın ısı yalıtım levhası, o kadar fazla enerji tasarrufu demektir. Bu sebeple biz tüketicilerin yaptırdığımız mantolama sistemlerinde bütçemizin elverdiği en yüksek kalınlıkta ısı yalıtım levhasını kullanmamız gerekmektedir, bu hem birey olarak kendimize hem de ülkemize kazanım demektir” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.