'Tecrit kaybetsin, demokrasi, özgürlükler kazansın diye...'

'Tecrit kaybetsin, demokrasi, özgürlükler kazansın diye...'
1 Eylül Dünya Barış mitingine hazırlanan HDP, yaptığı basın açıklaması ile vatandaşları İstasyon meydanına çağırdı.

Açıklamayı yapan HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, 1Eylül mitingini çok önemsediklerini belirterek," Biz tüm Amed halkını ve bölge halkını bu, buraya gelecek tüm illerdeki halkımızı yarınki mitingimize çağırıyoruz. Tecrit kaybetsin, demokrasi, özgürlükler kazansın diye yarın hep beraber yaşasın 1 Eylül Dünya Barış Günü diyeceğiz" diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İstasyon meydanında yapılacak 1 Eylül mitingine çağrı yaptı.

Yenişehir ilçesi Ofis (Kooperatifler) mahallesinde  AZC Plaza önünde dün yapılan açıklamaya HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Şerif Camcı, HDP Grup Başkanvekili Fatman Kurtulan, HDP'li vekillerden Selçuk mızraklı, Semra Güzel, Dersim Dağ, Feleknas Uca, Meral Danış Beştaş ve HDP'liler katıldı.

Açıklama öncesi kısa bir konuşma yapan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Şerif Camcı, " Dünyanın her yerinde çatışmaların savaşların her geçen gün şiddetlendiği bir dönemde yine acıların yaşadığı bu coğrafyada, savaşın en büyük acılarını yaşayan bizler de 1 Eylül Dünya Barış gününe hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 Açıklamayı HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan yaptı.

'Tüm sorunların temlinde Kürt sorununun çözülememiş olması var'

1 Eylül Dünya Barış gününün anlam ve önemine ilişkin konuşan Kurtulan,  "Yarın bütün dünya, Dünya Barış Günü’nü kutlayacak, elbette barışa ihtiyaç duyanlar bunu çok daha görkemli bir şekilde kutlamak zorunda. Biz de o zorunlu hisseden bir coğrafyada yaşıyoruz. Tüm Ortadoğu ve Kürdistan bir savaş alanı. Yıllardan beri büyük acıların yaşandığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu gün de şu an Türkiye’de içinde bulunduğumuz birçok sorunun temelini teşkil eden bir savaş ortamında yaşıyoruz. Uzunca bir yıla tekabül etti bu durum ama gelinen aşamada Türkiye’nin tüm yaşam damarlarının tıkandığının temel olarak gerekçesini savaş politikalarında bulunuyoruz. HDP olarak bunu her zaman söyledik, bulunduğumuz her ortamda dile getirdik. Aslında tüm sorunların kaynağı savaştır, çözülmeyen Kürt sorununun demokratik çözümüdür, bunda ısrardır, güvenlik politikalarında ısrardır. Gelinen aşamada Türkiye’de şu an boğuştuğumuz, özünde herkesinde gündeminde olan, yavaş yavaş herkesin de yaşamına, özellikle yoksulun, emekçinin, kadınların yaşamına direkt değen ekonomik krizin de, kadın şiddetinin, çocuk şiddetinin birçok sorunun aslında temelinde yatan sorunun Kürt sorununun demokratik çözümünün sağlanamamasıdır" diye konuştu.

'En insani talepler hukuki zemini olmayan bir şiddetle karşılaşıyor'

Konuşmasında Öcalan üzerindeki tecride değinen  Kurtulan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’deki anti demokratik durumun ve tek adam rejiminin hızla hayata geçirildiğini görüyoruz. Yaşamın her alanında artık bunu hisseder duruma geldik. Çok insani talepler bile çok keyfi uygulamalarla, hukuki zemini olmayan şiddetle karşılaştığını görüyoruz. Cumartesi annelerinin maruz kaldığı durumu hep beraber acıyla, vicdanen herkesin rahatsız olduğu bir durumu yaşadık. Yine cenazelere yaklaşım, şu an Mardin’de çok yaşlı bir amcanın vefatının, ailenin gömmek istediği mezarlığa güvenlik gerekçesiyle reddedilmesi durumuyla karşılaşıyoruz. Bunun için ailenin istediği bir yere defnedilmesi talebiyle uğraşıyoruz. Yine Koçer Özdal’ın bir grup milletvekili, Koçer Özdal’ın taziyesine gitmek istedik. Orada köy girişinde güvenlik gerekçesiyle yine taziye yerine ulaşamadık. Bunun gibi çok insani bir durumu bile icra ederken karşılaşılan şiddet oluyor, yasaklamalar oluyor. Bunun temel kaynağını hepimiz de biliyoruz. Aslında Sayın Öcalan’ın Türkiye’nin barışının da tecrit edildiğini, Türkiye’nin tüm sorunlarının aslında demokrasinin, insan haklarının, özgürlüklerin tecride alındığını hepimiz biliyoruz."

1 Eylül Dünya Barış Günü’nü çok önemsediklerini belirten Kurtulan, "Özellikle Diyarbakır’da, Amed’de çok görkemli olmasını, çok görkemli şekliyle tecridin son bulmasını ve barış hemen şimdi yapılaması için gerekli girişimlerin yapılması için hep beraber alanda olmak gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bizler bu gün çok sayıda bölge milletvekilleriyle beraber buradayız. Biraz sonra tüm Amed halkını mitingimize davet etmek için çalışma yürüteceğiz. Yarın tüm Amed halkını evlerini kilitleyerek İstasyon Meydanı’na özgürlükleri haykıran, demokrasiyi haykıran, bu tek adam rejiminin her an, her saniye tüm yaşamımıza empoze etmek istediği, şiddeti, inkarı, reddi, reddeden bir yerden, oradan buluşarak haykırmak istiyoruz. Biz tüm Amed halkını ve bölge halkını bu, buraya gelecek tüm illerdeki halkımızı yarınki mitingimize çağırıyoruz. Tecrit kaybetsin, demokrasi, özgürlükler kazansın diye yarın hep beraber yaşasın 1 Eylül Dünya Barış Günü diyeceğiz" şeklinde konuştu.

Açıklama sonrası 1Eylül mitingine çağrı amaçlı vatandaşa bildiri dağıtıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.