Tescilli Çermik biberinin olmazsa olmazı: Taraklık kebap

Tescilli Çermik biberinin olmazsa olmazı: Taraklık kebap
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinin yöresel lezzeti taraklık kebap, ilçeyi ziyaret edenler ve yaz tatilini memleketlerinde geçirmek isteyen gurbetçilerden ilgi görüyor.

TİGRİS HABER - Termal ve doğa turizminde önemli bir yere sahip olan Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde, yörede yetiştirilen tescilli biberle hazırlanan "taraklık kebap" özellikle hasadın yapıldığı yaz aylarında ziyaretçilerin tercihi oluyor.
Çermik ilçesinin Beybağı ve Kızılyamaç bölgelerinde yetişen, şekli ve aromasıyla ilgi gören, geçen yıl Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret belgesi alan Çermik biberi, turşuluk ve pul biber olarak tüketilmesinin yanı sıra taraklık kebabın da lezzet ortağı.
Hasat sezonunda tepsiye biber dizilerek, üzerine kuzunun kaburgası konulan ve tuz dökülüp, iç yağıyla kapatılarak hazırlanan kebap, fırının ateşe uzak kısımda 3 saat pişirildikten sonra servise hazır hale geliyor.

Biberin sezonu

Bu yöresel lezzet, kaplıcaları, Sinek Çayı ve Kanyonu, peribacalarını andıran Gelincik Dağı, Yabanardı ve Şeyhandede şelaleleri ile ilgili gören ilçeyi ziyaret edenler ve yaz tatilini memleketlerinde geçirmek isteyen gurbetçilerden ilgi görüyor. İşletmesinde bu lezzeti müşterilerine sunan Cuma Çiftçi, hazırladıkları taraklık kebabın ilgi gören yöresel lezzetlerin başında geldiğini belirtti.
Bu sezon yurt dışından çok misafirin geldiğini ifade eden Çiftçi, "Misafirlerin geldiği dönem Çermik biberimizin tam sezonu. Onun için taraklık kebap yapıyoruz, misafirlerimize öneriyoruz," dedi.
Vatandaşlardan Mehmet Altun, özel günlerde tercih ettikleri, misafirleri geldiğinde onlara tattırdıkları bu lezzeti beğendiklerini söyledi.

‘Yurt dışında bu tadı bulamıyoruz’


Gurbetçilerden Fatime Altun ise Çermik'e yaz aylarında geldiklerinde hem biber hem de taraklık kebabı tattıklarını, yaşadıkları ülkeye dönerken de valizlerinin bir bölümünü Çermik biberine ayırdıklarını belirtti. Altun, "Yurt dışında bu tadı alamıyoruz. Bu tadı sadece burada buluyoruz. Yaz tatilini iple çekiyoruz, vatanımıza gelip bu etin ve biberin tadını almak için." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum