TKDK’dan reddedilen proje açıklaması: "İşlemler prosedürlere uygun"

TKDK’dan reddedilen proje açıklaması: "İşlemler prosedürlere uygun"
Sunshine International İnşaat Otomotiv İthalat İhracat Sanayi Ticaret Ltd. Şirketi’nin projesinin reddedilmesine ilişkin açıklama yapan TKDK, “Tüm işlemler prosedürlere uygun olarak yürütülmüştür” ifadelerini kullandı.

Ali Çekdar Korkma

TiGRİS HABER - Sunshine International İnşaat Otomotiv İthalat İhracat San. Ve Tic. Ltd. Şti’nin sahibi Fatih Alakuş’un Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) yaptığı başvuru 3 defa reddedilmiş, Alakuş, müfettiş raporu ile projenin yüzde 53’ünü almaya hak kazanmıştı. Haberin gazetemizde yayınlanmasının ardından TKDK konu ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, yatırımcı IPARD II Programı 5’inci başvuru çağrı döneminde yaptığı başvurunun değerlendirildiği, yatırımcıya 2020 yılında bir milyon 86 bin liralık hibe desteği sunulduğu belirtildi.

Sunshine International İnşaat Otomotiv İthalat İhracat San. Ve Tic. Ltd. Şti.’nin daha sonra ilk sunduğu projeyi modernize etmek için, 10’uncu çağrı döneminde 10 milyon 917 bin liralık proje sunduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu modernizasyon projesi ile kurumumuzdan yapım işleri kapsamında altyapı-çevre imalatları, idari bina, güvenlik kulübesi ve çatı GES imalatları; makine-ekipman kapsamında ise 5 adet TIR ve 2 adet treyler için hibe desteği talebinde bulunulmuştur. Proje üzerinde yapılan teknik kontroller neticesinde, çatı GES imalatları, altyapı-çevre imalatları ile fabrika binasının önemli bir kısmı, makine-ekipman kapsamında ise 1 adet TIR ve 1 adet treyler uygun bulunmuştur. Yatırımcının yapım işleri kapsamında hibe desteği talebinde bulunduğu güvenlik kulübesi (Kurumumuz uygun harcama listesinde olmadığından) ile idari bina (akredite prosedürlere göre üst limit olan 200 m2’den fazla olduğundan) uygun olmayan harcama olarak değerlendirilmiştir. Makine-ekipman harcaması kapsamında hibe talebinde bulunulan 5 adet tır ile 2 adet treyler talebinin ise işletmenin kapasitesi dikkate alınarak yapılan teknik inceleme sonucunda çok fazla olduğuna karar verilmiş; sadece 1 adet tır ve 1 adet treyler uygun olarak değerlendirilmiştir. Netice itibariyle, projede yüzde 53’lük uygun olmayan harcama (kesinti) tespit edilmiş olup, Kurumumuz akredite prosedürlerine göre talep edilen harcamalarda yüzde 50’den fazla kesinti olması proje ret sebebi olduğundan, söz konusu proje kurumumuzca reddedilmiştir. Yatırımcının Tarım ve Orman Bakanlığı’na yapmış olduğu itiraz sonucunda, ilgili proje Tarım ve Orman Bakanlığı Müfettişi tarafından incelenmiştir. İnceleme sonucunda Kurumumuzca çatı GES imalatları kapsamında uygun harcama olarak kabul edilen miktar üzerinden biraz daha kesinti yapılmış; ancak 2 adet tır ve 2 adet treyler talebi uygun görülmüştür. Bunun sonucunda projedeki uygun olmayan harcama tutarı yüzde 53’ten yüzde 47’ye düşmüştür. Müfettiş raporuna göre uygun olmayan harcama tutarı yüzde 50’nin altında kaldığından projenin incelenmesine kaldığı yerden devam edilmesine karar verilmiştir.”

‘Tüm işlemler prosedürlere uygun yürütüldü’

TKDK açıklamasında, Tarım ve Orman Bakanlığı Müfettişi’nin tespitleri ile TKDK tespiti arasında ciddi bir fark olmadığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: “Tüm işlemler prosedürlere uygun olarak yürütülmüştür. Söz konusu yatırımcının 10. Başvuru Çağrı Dönemi kapsamında sunmuş olduğu modernizasyon projesinde kurumumuzdan talep etmiş olduğu harcamalar, işletmenin ihtiyacından çok fazladır. Görevlerinden birisi de kamu kaynaklarına halel getirmemek, kamu kaynaklarını etkili ve verimli olarak kullanmak olan kurumumuzun, işletmelerin ihtiyacından daha fazla hibe desteği sağlaması mümkün değildir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.