Trump, petrol için Suriye’ye çark etti

Trump, petrol için Suriye’ye çark etti
Suriye’nin kuzeyinden Irak’taki üslerine çekilen ABD askerleri “petrol yatakları” için geri döndü. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Şam'ı petrol sahalarına sokmayacaklarını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye'nin petrol sahalarından çekilmeme kararının arkasındaki planlarını anlattı. Esper, petrol yataklarının olduğu bölgelere Suriye veya Rusya'yı sokmayacaklarını, petrolün SDG için gelir kaynağı olacağını söyledi.

Suriye’den çekilme kararı alan ancak ülkenin petrol kaynaklarının bulunduğu Deyrülzor’da kalmaya karar veren Amerikan yönetiminin tartışmalı açıklamaları sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’nin petrol yatakları için “Belki de Exxon Mobil’le anlaşıırm” demesinin ardından, ABD Savunma Bakanı Mark Esper de bu konudaki planlarını anlattı.

Esper, petrol yataklarını bölgeyi kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Amerikan askerlerinden almaya çalışacak her türlü girişime karşı ‘ezici bir güç kullanarak’ yanıt vereceklerini söyledi. Esper’in, Suriye hükümetinin kendisini de engelleyeceklerini vurgulaması dikkat çekti.

Her şey petrol için mi?

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin öldürülmesi konusunda ABD Genelkurmay Başkanı Mike Milley ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Esper, “ABD birlikleri, IŞİD’i bu hayati kaynaklardan mahrum bırakmak için bu stratejik bölgede kalmaya devam edecek. Ve oradaki askerlerimizin güvenliğini tehdit eden her gruba karşı ezici bir askeri güçle karşılık vereceğiz” dedi.

Esper, söz konusu askeri görevin Suriye hükümet güçlerinin veya Rusya’nın da petrol yataklarına erişimini engellemeyi kapsayıp kapsamadığına dair soruya, “Kısa yanıt şu ki, evet şu anda kapsıyor” cevabını verdi.

Petrol yatakları SGD’ye mali kaynak

ABD Savunma Bakanı, Suriye’nin güneydoğusundaki Deyrülzor’da bulunan petrol sahalarının SDG için de para kaynağı olacağını söyledi. Esper, “SDG’nin cezaevlerini koruması, kendi birlikleri silahlandırması, IŞİD’i yenilgiye uğratma görevinde bize yardımcı olabilmesi için bu kaynaklara erişebildiğinden emin olmak istiyoruz” diye konuştu.

ABD’nin petrol yatakları konusundaki bu tahayyülüne henüz Suriye yönetiminden yanıt gelmiş değil.

Suriye’de ne kadar petrol var?

Suriye’nin petrol kaynakları, bölgenin petrol zengini diğer ülkelerinin yanında mütevazı kalıyor. Ülkenin güneydoğusundaki rezervin miktarı 2.5 milyar varil olarak ölçülürken, Suudi Arabistan 268 milyar, İran 158 milyar, Irak 144, Kuveyt 104, BAE 98 milyar varil rezerve sahip.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.