Tüm gözler İmralı’dan dönen avukatlarda

Tüm gözler İmralı’dan dönen avukatlarda
İmralı cezaevine ikinci kez giden avukatlar döndü ancak henüz bir açıklama yapılmadı. Cezaevlerinde süren açlık grevi ve ölüm oruçlarının sonlandırılması çağrısının beklendiği açıklama öncesi, İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan’a dayandırılan iddialar gündemi sarstı.

Türkdoğan, yaptığı açıklamada hakkında çıkan haberleri yalanladı. Türkdoğan, “Hepimiz grevlerin devam edip etmemesiyle ilgili İmralı’da görüşme yapan avukatların konuşmasına dair beklenti içindeyiz. Yani ben de herkes gibi bekliyorum.”ifadelerini kullandı.

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in 8 Kasım 2018’de başlattığı açlık grevi hapishanelerdeki mahpusların katılımı ile yaygınlaştı ve 26 gündür de eylemler ölüm oruçları şeklinde sürüyor.

AK Parti iktidarının İmralı’ya avukatların gidişine izin vermesiyle 20 gün arayla ikinci kez Abdullah Öcalan’la avukat görüşü sağlandı. 2 Mayıs’taki görüşmenin ardından 22 Mayıs’ta avukatlar bir kez daha İmralı’ya giderek Öcalan’la görüştü.

Tüm gözlerin İmralı görüşmesi sonrası yapılacak avukatların açıklamasına çevrildi. Ancak beklenen açıklamadan önce ortaya atılan ortaya atılan bir iddia tartışma konusu oldu. Açlık grevlerini yakından takip eden isimlerden İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan’ın bugün açıklama yapacağı haberleri basına ve sosyal medyaya düştü. Türkdoğan’ın  “beklentinin açlık grevlerinin son bulacağı yönünde” beyanda bulunduğu öne sürülürken, Türkdoğan ise ‘temennisi bu olsa da söz konusu beyanda bulunmadığını’ belirterek, iddiaları yalanladı. İHD’de de konuyla ilgili bir mesaj paylaştı.

Gazetekarınca’nın haberine göre, Türkdoğan, “Böyle bir beyanatım yok. Bir muhabir arayıp da bunu bana sormuş da değil. Lakin Leyla Güven’le de görüşmüş değilim. Leyla hanımın kızı Sabiha’ya da durumu ilettim. Evet, bir beklentimiz var. Hepimiz grevlerin devam edip etmemesiyle ilgili İmralı’da görüşme yapan avukatların konuşmasına dair beklenti içindeyiz. Yani ben de herkes gibi bekliyorum.”ifadelerini kullandı.

İHD Genel Merkezi de konuyla ilgili Twitter’dan paylaştığı mesajında, Türkdoğan’a ait olduğu iddia edilen beyanın gerçeği yansıtmadığını duyurdu:

Açlık grevleri ile ilgili eş genel başkanımızın bugün akşam saatlerinde herhangi bir açıklaması olmamıştır. Haberlerin düzeltilmesi ricası ile kamuoyuna duyururuz.@gazeteduvar @RudawTurkce

HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 198’inci gününe girdi. Güven’le beraber HDP’li parlamenterler Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 3 Mart’tan bu yana eylemde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 30 tutukludan 15’inin ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi 25, diğer 15 kişininki ise 15’inci gününde.

Hastaneler teyakkuzda

Öte yandan, açlık grevleri ve ölüm oruçlarının bitirileceğinin ilk işareti sağlık bakanlığından geldi.

Abdullah Öcalan’nın avukatlarının İmralı’ya gidişlerine izin verilmesiyle Sağlık Bakanlığı, açlık grevlerinin bitirilmesi olasılığına karşı kamu hastanelerine, tıbbi müdahale için hazır olun talimatı verdi. Bakanlık, cezaevlerinde eylemlerin sürdüğü kentlerdeki araştırma ve üniversite hastanelerinde, grevcilerin sayısına göre belli ünitelerin boşaltılmasını istedi. Bakanlığın talimatı sonrası Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde bazı üniteler boşaltıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.