Türkiye Yine “Özgür olmayan Ülke” kategorisinde
TİGRİS HABER - Freedom House’un “Dünyada Özgürlükler 2026” raporu, dünya genelinde özgürlüklerin üst üste 20’nci kez gerilediğini ortaya koydu. Türkiye, siyasal özgürlüklerde 16/40, temel hak ve özgürlüklerde ise 16/60 puan aldı. Aynı kategoride Irak ve Cezayir 31 puanla Türkiye’yi takip ederken, Gine 28 puanda kaldı.
Avrupa’daki 42 ülkeden yüzde 81’i “Özgür” kategorisinde yer alırken, Türkiye bölgedeki tek “Özgür Olmayan” ülke olarak dikkat çekti.
Yargı siyasallaştı
Raporda Türkiye’de yargının siyasallaştığı vurgulandı. 2010 anayasa referandumu sonrası yargının yeniden yapılandırıldığı ve 2014’ten itibaren binlerce polis, hâkim ve savcının görev yerlerinin değiştirildiği belirtildi. 2016 darbe girişimi sonrasında ise “zayıf delillere dayanan suçlamalar ve uzun tutukluluk süreleriyle adil yargılanma hakkı daha da kötüleşti” ifadesi kullanıldı.
Siyasetçiler ve muhalifler tutuklanıyor
Raporda, AKP iktidarı döneminde siyasetçilerin, gazetecilerin ve aktivistlerin tutuklanmasının “rutin” hale geldiği kaydedildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart 2025’te gözaltına alınıp tutuklanması, raporda örnek olay olarak gösterildi. İmamoğlu’nun başlıca siyasi rakip olarak görüldüğü ve yargının siyasallaşması nedeniyle adil yargılanma şansının düşük olduğuna dikkat çekildi.
Türkiye’nin özgürlük karnesi
Rapor, Türkiye’nin temel hak ve özgürlükler açısından düşük puanlarını da ayrıntılarıyla ortaya koydu (4 üzerinden puanlar):
- Adil yargılanma hakkı: 0
- Yolsuzluğa karşı koruma mekanizmaları: 1
- Basın özgürlüğü: 1
- Hükümetin şeffaflığı: 1
- Akademik özgürlük: 1
- İfade özgürlüğü: 1
- Eşit yurttaşlık: 1
Rapora göre Türkiye, özgürlükler ve demokratik standartlar açısından ciddi bir gerileme yaşıyor ve Avrupa’da “özgür olmayan tek ülke” olma konumunu sürdürüyor.




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.