Türkiye’de İş dünyası alarm veriyor: Kapananlar açılanları geçti!

Türkiye’de İş dünyası alarm veriyor: Kapananlar açılanları geçti!
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025 yılı Haziran ayına ait şirket istatistiklerini yayımladı.

TİGRİS HABER - Verilere göre, Türkiye'de yılın ilk yarısında yeni kurulan şirket sayısında düşüş yaşanırken, kapanan şirket sayısında ise dikkat çekici bir artış kaydedildi.

2025’İN İLK YARISINDA ŞİRKET KURULUŞLARINDA DÜŞÜŞ

Ocak-Haziran 2025 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre kurulan şirket sayısı %0,9 oranında azaldı. Aynı süreçte kooperatif kuruluşları %24,9 düşüş gösterirken, bireysel girişim olarak kaydedilen gerçek kişi ticari işletme sayısında ise %19,1 oranında artış dikkat çekti.

KAPANAN ŞİRKETLERDE CİDDİ YÜKSELİŞ

Yılın ilk altı ayında kapanan şirket sayısı %14,6 artışla yükselişe geçerken, kapanan kooperatif sayısı %6,4 oranında arttı. Öte yandan kapanan gerçek kişi ticari işletmeler %5,2 oranında azaldı.

HAZİRAN 2025: AÇILIŞLARDA ARTIŞ, KAPANIŞLARDA SERT YÜKSELİŞ

Haziran 2025 verileri geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında, kurulan şirket sayısında %11, gerçek kişi işletme sayısında ise %43,4 oranında artış yaşandı. Ancak aynı ayda kooperatif kuruluşları %11,8 oranında azaldı.

Diğer yandan Haziran 2025’te kapanan şirket sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %27,1, kapanan kooperatif sayısı %12,2 ve kapanan gerçek kişi işletmeleri ise %28,5 oranında arttı.

MAYIS’A GÖRE GERİLEME VAR

Aylık bazda değerlendirildiğinde, Mayıs 2025’e kıyasla Haziran ayında:

  • Kurulan şirket sayısı %16,4
  • Kurulan gerçek kişi işletme sayısı %19,9
  • Kurulan kooperatif sayısı ise %29,3 oranında azaldı.

Kapanış verilerinde ise karmaşık bir tablo dikkat çekiyor:

  • Kapanan şirket sayısı %12,1 oranında azaldı.
  • Ancak kapanan kooperatifler %12,2
  • Kapanan gerçek kişi işletmeleri ise %20,3 oranında artış gösterdi.

TÜM İLLERDE ŞİRKET KURULDU, İSTANBUL ZİRVEDE

Haziran 2025’te ülke genelinde toplam 7.465 şirket ve kooperatif kuruldu. Bu kuruluşların %87’si limited, %11,2’si anonim, %1,8’i ise kooperatif olarak kayda geçti. En çok şirket kuruluşunun gerçekleştiği iller:

  • İstanbul (%37,3)
  • Ankara (%10,7)
  • İzmir (%6,3) oldu.

TOBB verilerine göre, Haziran ayında Türkiye’nin 81 ilinde en az bir şirket kurulması da dikkat çekici bir gelişme olarak kayda geçti. (Haber Merkezi)

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.