Ucuz et çilesi

Ucuz et çilesi
Et ve Süt Kurumu Diyarbakır Satış Mağazası önünde iki paket ucuz et için saatlerce kuyrukta bekleyen vatandaşlar,

et satış noktalarının çoğaltılmasını ve kurumun sabah 8’de açılmasını ve kuyruktaki sıra karmaşasının giderilmesi için numara sisteminin getirilmesi taleplerini dile getirdiler.

60 yaşında iki paket ucuz et için saatlerce kuyrukta bekleyen vatandaşlardan Mehmet Necuk, “İki kilo eti üç beş kuruş ucuza alabilmek için saatlerdir burada kuyruktayız. Burada ne düzen var ne bir şey. İnsanlar sırasını korumak için sürekli etrafındaki insanları kontrol etmek zorunda kalıyor. Halbu ki, bankalardaki ya da diğer kurumlardaki gibi numara sistemi olsa insanlar numara alıp bekleseler, sıralarını bilseler çok daha iyi olur. Böylelikle ne insanlar arasında sıra tartışması olur ne de kimse kimsenin hakkı yer” diye konuştu.

Diyarbakır Et ve Süt Kurumunda bir günde 1 ton kıyma ve 700 kilo civarında ise kuşbaşı et satışı yapılırken, kurumun günlük cirosu ise 80 bin TL’yi buluyor.

Vatandaşlar Et Balık Kurumundan aldıkları etin yerli mi ithal mi olduğunu bilmezken bu konuda Diyarbakır Et ve Süt Kurumu Satış Mağazası görevlileri de kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını söylediler. Kurum görevlilerinin konu hakkındaki bilgileri ise kuruma gönderilen etlerin Et Balık Kurumunun Yozgat ve Sakarya’da bulunan kombinalarında kesimleri yapılan etler olduğu yönünde.

Diyarbakır Et ve Süt Kurumu önünde ucuz et kuyruğunda saatlerce beklemek zorunda kalan vatandaşların Ramazan ayında oruçlu oruçlu çektikleri çileyi ve vatandaşların taleplerini yerinde inceledik.

İki kilo ucuz et için kuyruktayız

Emekli Mehmet Necuk, et kuyruğunda çektiği sıkıntıları şöyle dile getirdi: “Ben 60 yaşındayım ve sabahın altısından bu yana bekliyorum. İki kilo eti üç beş kuruş ucuza alabilmek için saatlerdir burada kuyruktayız. Burada ne düzen var ne bir şey. İnsanlar sırasını korumak için sürekli etrafındaki insanları kontrol etmek zorunda kalıyor. Halbu ki, bankalardaki ya da diğer kurumlardaki gibi numara sistemi olsa insanlar numara alıp bekleseler, sıralarını bilseler çok daha iyi olur. Böylelikle ne insanlar arasında sıra tartışması olur ne de kimse kimsenin hakkı yer.”

 

‘İnsanlar burada kuşbaşı et çilesi çekiyor’

Dördüncü gelişinde ancak ucuz ete ulaşabildiğini ifade eden Ahmet Çelik, “67 yaşındayım ve bu yaşımda ki kilo et için sabahın köründe burada kuyruğa giriyorum.  Buraya bu dördüncü gelişim, daha önceki gelişlerimde o kadar yoğunluk vardı ki, kuyrukta beklemeyi göze alamadım durmadım gittim.  Bazı günler insanlar saatlerce kuyrukta bekleyip et alamdan gidebiliyorlar. Böylesi şeyler de oluyor. İnsanlar burada kuşbaşı et çilesi çekiyor. Genelde kuşbaşı et daha çabuk bitiyor” diye konuştu.

 

Zengin, iki kilo ucuz et için kuyruğa girmez

Ucuz et kuyruğunda bekleyen ve ismini vermek istemeyen bir vatandaş ise, “Burada sabahın 6’sından 9’una kadar insanlar kurumun açılmasını bekliyorlar. Bir devlet kurumu neden saat 9’da açılıyor onu da anlamış değiliz. Diyarbakır’ın her yerinden et almak için insanlar buraya gelmek zorunda kalıyorlar. Aslında her ilçeye,  ya da her semtte belli noktalarda Et Balık Kurumunun et satış şubeleri olsa hem bu kadar yoğunluk olmaz hem de insanlar sabahın köründe burada kuyrukta beklemek zorunda kalmazlar. Tabii ki piyasada et pahallı ve dar gelirli insanlar için kilo başına etin 10 – 12 TL ucuz olması cazip geliyor ve insanlar Et Balık Kurumunun önünde kuyruk oluşturuyorlar. Zaten parası olan burada gelip iki kilo kıyma, iki kilo kuşbaşı et için sıraya girmez. Yine, ne oluyorsa dar gelirli insanlara oluyor ve iki kilo ucuz et için saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalıyoruz. Üç saat kurumun açılması için kuyrukta bekliyoruz. Et satışı başlayınca da tek kasada satış yapıldığı için bu sefer de yavaş işleyen hizmetten dolayı güneşin altında kuyrukta beklemeye devam ediyoruz. Ayrıca saatlerce kuyrukta beklediğimiz etin yerli mi ithal et mi olduğunu da bilmiyoruz ama ben şahsen burada satılan etin ithal et olduğunu düşünüyorum. Benim tahminim buradaki et Angus etidir. Etin tadı güzel ama biraz sert, kesin Angus etidir.” diye konuştu.

 

Günlük 1 ton 700 kilo et satışı ve 80 bin TL ciro

Et ve Süt Kurumu Diyarbakır Satış Mağazasındaki görevlilerden aldığımız bilgilere göre ise Et Balık Kurumunda et fiyatları şöyle: Kıyma: 28.75 TL, Kuşbaşı: 31 TL, Antrikot ve Biftek: 36 TL. Yine, kurum çalışanlarından edindiğimiz bilgilere göre Et Balkı Kurumunun Yozgat ve Sakarya’da bulunan kombinalarında kesimleri yapılan etler Türkiye’deki tüm Et Balık Satış Mağazalarında satışa sunuluyor. Satışa sunulan etlerin yerli mi ithal mi olduğu konusu hakkında kendilerinin herhangi bir bilgilerinin olmadığını belirten kurum yetkilileri, günlük et satışlarında 70 – 80 bin TL ciro yaptıklarını ve bir ton kıyma, 700 kilo civarında ise kuşbaşı et satışı gerçekleştirdiklerini belirttiler. Vatandaşın et satış noktalarının çoğaltılması konusundaki taleplerini haklı ve yerinde bir talep olarak gördüklerini ifade eden kurum çalışanları, söz konusu bu talebin yakın zamanda değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.