Umre belediye hizmetleri arasına girdi!

Umre belediye hizmetleri arasına girdi!
Umre belediye hizmetleri arasına girdi!

 

Ali VURANEL/ÖZEL

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi, geçtiğimiz aylarda 34 şehit yakınının tüm masraflarını karşılayarak umreye gönderdi. Ancak umreye gönderilen 34 kişiden 14’ünün şehit ve gazi yakını olmadığı anlaşılınca tartışma konusu oldu. Bunun yanı sıra umre bedeli kişi başı 4 bin 700 TL iken, belediye her birinin hesabına 6 bin 600 TL yatırıldı. Böylelikle belediyecilikte bir ilk yaşandı. Umre belediye hizmetleri arasına girdi.

 

Diyarbakır'ın Kayapınar İlçe Belediyesi'nin kayyum başkan olan ilçe kaymakamı Mustafa Kılıç, 170 şehit ve gazi yakınını umreye göndermek için meclis kararı aldı. Belediye, şehit yakınlarını göndermek için Diyarbakır'da bir firma ile anlaştı. Firma 35 kişiden oluşan ilk kafilede bulunan kişi başı bin 350 dolar (4 bin 700 lira) karşılığından hazırlık yaptı. Belediye, vaktin darlığı gerekçesiyle sosyal yardım adı altında, umreye gideceklerin hesabına firmaya ödenmek için 6 bin 500 lira yatırdı.

 

Tartışma çıktı

Belediye, Başkan Yardımcısı Şükran Memrut'un gidişini iptal ederken, 34 kişi kutsal topraklara 18 Nisan'da uçtu. Kutsal topraklarda, 20 şehit ve gazi yakını ile belediye adına organizasyonu yürüten 3 kişinin yanı sıra belediye yöneticilerinin yakınlarının bulunduğu 11 kişi 14 gün kutsal topraklarda kaldı. Şehit ve gazi yakınları kendileriyle ilgilenmeleri için gönderilen, belediye taşeron firma çalışanlarıyla kendileri yerine yöneticilerin yakınlarıyla ilgilenildiği için tartışma çıktı.

 

Tartışma konusu oldu

Türkiye'ye dönen kafileden bir grup Kayapınar Belediye Başkanı Mustafa Kılıç'ı ziyaret etti. Kılıç resmi sosyal medya hesabında "Şehit anneleri ziyareti " diyerek sosyal medya hesabı ile belediyenin internet sitesinden paylaştı. Ancak bir süre sonra umreye gönderilen 34 kişiden 14’ünün şehit yakını olmadığı anlaşılınca bu konu kentte tartışmalara neden oldu.

Belediye çalışanı yok

Tartışmanın ulusal basında yer alması üzerine gazete olarak konunun muhatapları ile görüştük. Gazetemize konuşan Kayapınar Belediyesine atanan kayyum Mustafa Kılıç, “Biz meclis kararı ile şehit ailelerimizi gönderdik. Gönderdiğimiz kişilerin çoğu şehit yakınıdır. Gönderdiğimiz kişilerin bazılarının yerine şehit yakınlarının çocukları olmadığı için onun kardeşi gönderilmiş. Bunun kararını ben almadım, Mecliste bunun kararını aldık. Umreye gönderdiğimiz kişiler arasında Belediye çalışanı yada yakını yok. Muhtaç aileler var. Zaten programı yaparken illa şehit yakınlarını götüreceğiz diye bir karar almadık. Ailelere 4 bin 500 TL yerine 6 bin 500 TL yatırılması iddiası ise, biz ailelerin ekstra ihtiyaçları olacak diye hesap yaptık, bu nedenle o parayı yatardık” dedi.

Başkanın iyi niyetini kötüye kullanmışlar

Diyarbakır’da faaliyet yürüten Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ahmet Büyükburç ise, “Kayapınar’da 76 ailemiz var. Konu gündeme gelince biz önerilerde bulunduk ve Kayapınar’da ikamet edenlerin isimlerini verdik. Önerdiğimiz 76 kişiden kaç kişi gitmiş bilmiyorum. Şehit ailelerinin hepsinin göndereceği söylendi. Kayapınar belediyesi keşke belediye çalışanlarının yerine şehit ailesi yakınlarını gönderseydi. Onların yerine gariban aileleri gönderseydi. Bir işlem yapıldığı zaman eşit olması lazım. Konunun ne boyutta olduğunu bilmiyorum. Ama anlaşılıyor ki, yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Projenin içeriğini bilmiyorum bu nedenle yorumlayamam. Sonuçta para başkanın cebinden çıkmamış. Belediye çalışanları kimdir, nedir bilmiyorum. Organizatör kimdir, hangi belediye başkan yardımcısıdır fikrim yok. Ama anlaşılıyor ki, Belediye başkanının iyi niyetini kötüye kullanmışlar. Biz kimsenin yalakası değiliz. 14 kişi yerine gariban aileler olsaydı daha iyi olurdu” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.