'UNESCO Hevsel için tutum alsın'

'UNESCO Hevsel için tutum alsın'
Diyarbakır’daki Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri’nde yaşanan ekokırıma dikkat çeken ekoloji örgütleri, uluslararası yetkililerden Hevsel için tutum almalarını istedi.

TİGRİS HABER - 2015 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Kültür Mirası listesine eklenerek korumaya alınan Diyarbakır Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri, Sur ilçesine atanan kayyım belediye başkanının alanda yarattığı ekolojik tahribatla gündemde.

30'dan fazla uygarlığın izlerini taşıyan ve 8 bin yıllık tarihi olan Hevsel Bahçeleri'ne son olarak 13 Ocak'ta Kültür Park projesi nedeniyle iş makineleri girdi ve 25 metrelik bir yol çalışması yürüttü.

Diyarbakır'daki Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Ekoloji Derneği üyeleri ve birçok kurum, Hevsel Bahçeleri'ndeki ekokırıma dikkat çekmek için dün (29 Mart) Keçi Burcu'nda basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada "Dicle özgür aksın, Hevsel reyhan koksun, Hewsel yek e tune neke" pankartı açıldı ve "Bijî berxwedana Hewselê", "Destê xo kaşbikerî Hewselê Ra", "Unesco Bunesco", "Hewsel Amed'in nefesidir" dövizleri taşındı.

Ekoloji Derneği üyelerinden Leyla Çite'nin okuduğu açıklamada özetle şöyle dendi:

"On Gözlü Köprü civarında nehir kıyı koruma bandı resmiyette olmadığı için yapılaşmaya açılabilmiş, nehir kıyı şeridi çay bahçeleri tarafından işgal edilmiştir. Devlet Su İşleri, nehrin 4 kilometrelik kısmındaki sazlık ve ağaçları keserek kanal yapmıştır.

“UNESCO’nun sessizliğini bozmasını ve tutum almasını istiyoruz”

10 dönümlük bahçedeki tüm ağaçların söküldüğü, alana iş makineleri ile girildiği gözlemlenmiştir. Yetkili kurum ve şahıslara konu ile ilgili bilgi talebinde bulunulmasına rağmen henüz herhangi bir bilgi edinilememiştir. Yetkili ve sorumluları bu talanı bir an önce durdurmaya çağırıyor, acil eylem planı oluşturulması ve kent dinamikleriyle ortak düzeltici faaliyetlerin yürütülmesini talep ediyoruz. UNESCO'nun ise bir an önce sessizliğini bozmasını ve tutum almasını istiyoruz." (Haber Merkezi/MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.