Urfa’da göçerlerin göç hazırlığı başladı

Urfa’da göçerlerin göç hazırlığı başladı
Kış aylarını Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde geçiren göçerler, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte göç hazırlıklarına başladı.

TİGRİS HABER - Kışı geçirmek için ekim ayında Urfa’nın Ceylanpınar ilçesine gelerek Evrenpaşa Mahallesi Kepez mevkiinde çadır kuran göçerler, bahar mevsiminin gelmesiyle göçe hazırlanıyor. Kış boyunca hayvanlarını burada besleyen göçerler, nisan ayı itibarıyla ilk önce Siverek ile Viranşehir ilçeleri arasında yer alan Karacadağ’a gidecekler. Bir süre burada konaklayarak hayvanlarını dağlık alanlardaki meralarda besleyecek olan göçerler, daha sonra ise Bingöl, Erzurum, Bitlis ve Van güzergâhında ilerleyerek sonbahar sonunda yeniden Ceylanpınar ilçesine dönecekler.

gocer-urfa-tigris.jpg

Göçerlerden Eyüp Akhanım, Ceylanpınar’da istedikleri verimi alamadıklarını söyledi. Bu yıl doğan kuzuların bir kısmının öldüğünü anlatan Akhanım, mera alanı bulmakta zorlandıklarını ifade etti. Nisan başında Karacadağ’a gideceklerini söyleyen Akhanım, ”Daha sonra Bingöl, Erzurum, Bitlis, Van tarafına gideceğiz. Benim 400 koyunum var, kuzuların yarısı öldü. Şu anda 400 koyun var, 300 kuzu var. 100 kuzudan fazlası öldü” diye konuştu.

Göçerler, günün büyük kısmında hayvanlarını meralarda otlatmaya götürüyor. Günün belli saatlerinde ise hayvanlarını çadır bölgesine getirerek yem vererek kuzularla buluşturuyor. Kuzuların anne koyunların sütünü emerek beslenmesine izin veren göçerler, daha sonra hayvanları yeniden meraya götürüyor. (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.