Urfalılar dana ciğeri tüketiyor

Urfalılar dana ciğeri tüketiyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın kebap ciğeri ile ilgili yaptığı açıklama sonrası, Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı’ da, ciğerin patent tartışmasına katıldı

. Şok bir iddiada bulunan Atlı, Şanlıurfa’da tüketilen ciğer kebabının yüzde 60’nın dana ciğeri olduğunu ve Diyarbakır’dan gönderildiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, Urfa’da yediği bir ciğer sonrası “Ciğerin anavatanı Urfa’dır patentini alacağız” sözleri Diyarbakırlı ciğer ustaları ve STK temsilcilerinin tepkisine yol açmıştı. Haberimiz üzerine ciğerin patent tartışmasına Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı’ da dahi oldu. Atlı “ Ciğerin anavatanı Diyarbakır’dır. Türkiye’de en çok ciğeri tüketende, en lezzetli ciğeri yapanda Diyarbakır’dır. Diyarbakır’da günde 5-6 ton ciğer satılıyor. Hafta sonu 6 buçuk 7 tona kadar çıkıyor. Şanlıurfa’da tüketilen ciğerin yüzde 60’ı kuzu değil, dana ciğeridir ve büyük bir bölümü de Diyarbakır’dan gidiyor. Diyarbakır dışarıdan kuzu ciğeri alır ama dışarıya kuzu ciğeri vermez.  Çünkü yetiştiremez. Dışarıdan haftada 2 ton veya 3 ton kuzu ciğeri geliyor. İhtiyaç olduğu zaman 5 tona kadarda çıkıyor” dedi.

“CİĞERİN ANA BAŞKENTİ DİYARBAKIR’DIR”

Tarım bakanının açıklamasını mantıklı bulmayan ve bu açıklamayı yapması için bir kaynağının olmasını belirten Atlı “Bugün her yörenin, kendine göre bir kültürü, bir örf âdeti var. Örneğin künefeyi gider Hatay’da yersin, Çiğköfteyi gider Urfa da yersin. Tamam, çiğköftesi güzel ona bir şey diyemem o onun eseri. Ciğere gelince ciğerin anavatanı da, ciğerin ana başkenti de Diyarbakır’dır. Türkiye’de en çok ciğeri tüketende, en lezzetli ciğeri yapanda Diyarbakır’dır. Ben hodri meydan diyorum. Öyle sağdan soldan konuşmakla olmaz. Bir yarışmada düzenleyebiliriz en iyi ustalarımızı getiririz. Onlar da getirsinler en iyi ciğeri kim yapıyormuş görelim.  Sadece lezzet konusunda da değil, bugün Urfa sattığı ciğerin toplamını çıkarsın Diyarbakır’da sattığı ciğerin toplamını çıkarsın o konuda da hodri meydan diyorum. Bakalım kim daha çok tüketiyormuş. Bakalım ciğerin ana vatanı neresiymiş”diye ifade etti.

 

 

“HAFTA SONU 6 BUÇUK 7 TON”

Bugün Türkiye’de Diyarbakır, kadar ciğer tüketimi yapan bir vilayet olmadığını ifade eden Atlı “Bizim bu olaylardan önce Diyarbakır günde 6 buçuk ton kuzu ciğeri tüketirdi. Şuanda Diyarbakır günde 4 ton kuzu ciğer satıyor. Hafta sonu 6 buçuk 7 tona kadarda çıkıyor. Sur içinde olaylar çıkmadan önce sadece sur içi 3 ton ciğer kullanıyordu. Bütün Türkiye’nin günlük sattığı ciğerin toplamı, Diyarbakır’ın bir günlük tükettiği ciğer toplamı ile aynı. Bugün Diyarbakır’da Ciğerci Remzi, Ciğerci Umut ve Ciğerci Mevlüt günde 400, 500 kilo ciğer alır. Bunun yanında eti ile tavuğu hariç tabi. Diyarbakır dışarıdan kuzu ciğeri alır ama dışarıya kuzu ciğeri vermez.  Çünkü yetiştiremez. Dışarıdan haftada 2 ton veya 3 ton kuzu ciğeri geliyor. İhtiyaç olduğu zaman 5 tona kadarda çıkıyor. Diyarbakır’da, yüzlerce ciğerci var ciğer yetiştiremiyoruz. Kışın ciğer pazarında 1 kilo ciğer bulamazsın. Onun için Urfa’ya diyorum ki çiğköfteye baksınlar. Bizim ciğerimize dokunmasınlar. Kendi örf âdetine, kültürüne baksınlar ciğerle uğraşmasınlar.”dedi.

“URFAYA CİĞER SATIYORUZ”

 Urfa’ya dana ciğeri gönderdiklerini ifade eden Atlı “Urfa halkının tükettiği ciğerin %60’ı dana ciğeridir. Ama Diyarbakır’da dana ciğeri kullanan ciğerci yoktur. Bizim milletimiz hayatta dana ciğeri yemez. Dana ciğerini tava yapar ama hayatta ciğer yapıp yemez. Bugün iddia ediyorum. Türkiye’de perdeli ciğeri icat edende en güzel yapan vilayette Diyarbakır’dır. Bizim esnaflarımız bir perdeli ciğer yapar, iddia ediyorum Türkiye’de kimse yapamaz. Çünkü Diyarbakır halkı ciğeri aldığı zaman ciğeri bir gün dinlendirir. Ertesi gün şişlere takar müşterilere verir. O yüzden böyle lezzetli lezzetini oradan alıyor. Tarım Bakanı Fakibaba, gelsin ona bir perdeli ciğer ısmarlayalım. Ciğerin güzeli nasıl oluyormuş görür.”dedi.

 

Ali VURANEL/özel

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.